Sweco ottaa huomioon entistä paremmin työntekijöidensä moninaisuuden: perustaa keskusteluryhmän neuromoninaisille ihmisille
Julkaistu 30.5.2024
Joka viidennellä suomalaisella on neuromoninaisia piirteitä. Neuromoninaisuuden piirteitä on esimerkiksi autismin, ADHD- ja OCD-diagnoosin saaneilla ihmisillä. Myös erilaiset oppimisen ja hahmottamisen pulmat kuuluvat neuromoninaisuuden piiriin. Nämä ominaisuudet eivät aina välttämättä näy ihmisestä ulospäin. Tutkimuksissa on todettu, että tekniikan aloilla neuromoninaisia ihmisiä työskentelee muita aloja enemmän. Swecon monimuotoisuusstrategiassa neuromoninaisuus on osa vahvaa yhdenvertaisuustyötä.
”Teemme aktiivisesti töitä sen eteen, että jokainen swecolainen voi tehdä työtä itselleen ominaisella tavalla. Haluamme lisätä tietoisuutta neuromoninaisuudesta ja asian huomioimista työpaikallamme. Onhan hyvä työpäiväkokemus olennainen osa strategiaamme”, Sari Metsänen, Swecon henkilöstöjohtaja kertoo.
Idea neuromonimuotoisuusryhmän perustamiseen syntyi Swecon Diversity -ryhmän tapaamisissa, joissa keskustellaan laajasti monimuotoisuuteen ja osallisuuteen liittyvistä teemoista.
”Neuromonimuotoisuusryhmään voi osallistua kuka tahansa, joka on huomannut itsessään piirteitä. Osallistujat saavat vertaistukea ja vinkkejä työelämän ja neuromoninaisuuden yhdistämiseen. Uskomme, että monimuotoinen työelämä on myös asiakkaidemme etu.”
Molemmista ryhmistä on tullut Swecolla paljon hyvää palautetta. Asiasta viestimiseen on kiinnitetty paljon huomiota.
”Ilokseni huomasin, että intramme tykätyin juttu oli työntekijän ja esihenkilön haastattelu neuromoninaisuuden huomioimisesta päivittäisessä työssä. Aihepiirin muutkin sisällöt ovat herättäneet keskustelua ja kiitteleviä kommentteja. Tämä osoittaa, että meidän kannattaa jatkaa aiheen parissa työskentelyä.”
Keskustelua on syntynyt muun muassa siitä, miten neuromoninaisuus otetaan huomioon työtilojen ja toimintatapojen suunnittelussa.
”On ollut hienoa huomata, kuinka innokkaasti ihmiset haluavat kehittää omaa työyhteisöään. Varsinkin tätä neuromoninaisuuteen liittyvää työtä moni haluaa tehdä vielä omien työtehtäviensä lisäksikin”, Metsänen sanoo.
Swecon neuromoninaisuusryhmää vetää neurodiversiteettiin ja psykologiseen turvallisuuteen erikoistunut valmentaja Riikka Seppälä. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
”Nyt jos koskaan tarvitsemme työelämässä tämän kaltaista työskentelyä. Sweco on ottanut ison askeleen sosiaalisessa vastuullisuudessa kannustamalla työntekijöitään pysähtymään ja havainnoimaan omia piirteitään. Turvallisen ilmapiirin luominen on tässä ensimmäinen askel. Usein käytännöt, jotka auttavat neuromoninaisia ihmisiä, hyödyttävät myös muuta työyhteisöä”, Riikka Seppälä kertoo.
Swecon neuromoninaisuustyö oli ehdolla Oikotien työelämän vastuullisuusteko -kilpailussa. Yleisö äänesti kymmenestä finalistista Swecon hopeasijalle.
Lisätietoja:
Sari Metsänen, henkilöstöjohtaja, Sweco, puh. 050 300 6437, sari.metsanen@sweco.fi
Tiina Varhee, lehdistökontakti, Sweco, puh. 040 723 1231, ext.tiina.varhee@sweco.fi