Sweco vastaa Roalin Rajamäen entsyymitehtaan laajennuksesta
Roalin Rajamäellä sijaitsevan entsyymitehtaan yhteyteen rakennetaan uusi laajennusosa muun muassa rehu- ja elintarviketeollisuudessa hyödynnettävien entsyymijauheiden valmistusta, käsittelyä ja pakkaamista varten. Laajennusosan on tarkoitus valmistua alkuvuodesta 2024 ja nykyinen laitoskokonaisuus pidetään tuotantokäytössä koko rakennusajan.
Laajennus toteutetaan EPCM-projektina, Swecon kantaessa kokonaisvastuun projektista aina esi-, perus- ja toteutussuunnittelusta työmaan valvontaan, rakentamisen johtamiseen ja käyttöönottoon. Laajennus työllistää Swecolta parhaimmillaan yhtäaikaisesti noin 40 teollisuuden, rakennetekniikan, infran sekä rakennuttamisen asiantuntijaa.
Paremmin Alkon vanhasta rankin kuivaamosta ja etikkatehtaasta tunnetulla Rajamäen tehdasalueella on jo 50 vuoden ajan valmistettu jauhe- ja liuosmaisia entsyymejä mikrobeja kasvattamalla fermentointiprosessilla elintarvike-, vaate-, rehu- sekä metsäteollisuuden tarpeisiin. Niin sanottuja teknisiä entsyymejä käytetään muun muassa kivipesuefektin aikaansaamisessa farkkukankaassa, sellun valkaisussa sekä tehosteaineena pesuaineissa mahdollistaen matalammat pesulämpötilat.
Elintarviketeollisuudessa entsyymit auttavat muun muassa tuotteiden hyllyiän parantamisessa ja prosessoinnin helpottamisessa. Juomateollisuudessa entsyymit rikkovat muun muassa hedelmäkuorten pektiinejä auttaen uutossa, alentavat vierteen gluteenipitoisuutta sekä mahdollistavat alkoholin käymisprosessin pilkkomalla tärkkelystä käymiskelpoisiksi sokereiksi. Rehuteollisuudessa entsyymit auttavat vähentämään eläintuotannon ympäristövaikutuksia.
Roal on Anoran sekä Associated British Foodsin yhteisyritys. Anora (entinen Altia) on pohjoismaiden johtava viinien ja väkevien alkoholijuomien bränditalo ja Associated British Foods kansainvälinen elintarvikevalmistaja sekä vaatteiden vähittäismyyjä, joka tunnetaan Suomessa muun muassa Ryvita-näkkileivästä sekä Twinings-teestä.
Betonirakenteisen ja kerrosalaltaan noin 3 100 m2 laajennuksen suunnittelussa on erityisesti huomioitu puhtaan ja mahdollisesti herkistävän hienojakoisen kemikaalin käsittelystä johtuvat työturvallisuusmääräykset elintarviketeollisuuden normistoa noudattavilla puhtauskriteereillä. Jauhemaiset entsyymit valmistetaan sekoittamalla jauhemaista puolivalmistetta ja esimerkiksi vehnäjauhoa, fosfaatteja ja kasviöljyä. Laitteisto kuivapestään ruokasuolalla.
Laitosympäristö on kulttuurihistoriallisesti tärkeänä kohteena ja pohjavesialueena vaativa suunnittelu- ja rakennuskohde, edellyttäen jatkuvaa dialogia Museoviraston kanssa. Lisäksi laitoksen suunnittelussa huomioidaan hukkaenergian talteenotto ja hyötykäyttö. Entsyymien käyttö itsessään vähentää energian käyttöä lopputuotteiden lyhyempinä valmistusprosesseina.
”Olemme tehneet Roalin kanssa hyvää yhteistyötä jo viiden vuoden ajan. Ensin esiselvittäen vanhan tuotantolinjan saneeraussoveltuvuutta, sitten tehden esi- ja perussuunnittelun laajennusosaan sekä avustaen rakennusluvissa. Entsyymiteknologia mahdollistaa raaka-aineiden suuremman hyödyntämisasteen sekä säilyvyyden vähentäen hävikkiä. Lisäksi vanhan kylkeen suunnitteleminen on jo itsessään ympäristöteko vähentäen tuotantokomponenttien kuljetusta laitosyksiköiden välillä”, toteaa teollisuuden toimialajohtaja Erik Skogström Swecolta.
”Yhteistyö Swecon kanssa on sujunut aiemmissa, pienemmissä projekteissa, hyvin ja on saanut meidät vakuuttumaan siitä, että voimme luottaa myös selvästi suuremman projektin heidän käsiinsä. Projektin esi- ja perussuunnittelu sujui hyvin ja nyt odotamme vahvaa jatkoa projektin edettyä toteutusvaiheeseen. Tämä projekti on meille erittäin tärkeä sillä se mahdollistaa myös tuotannon jatkokehittämisen”, toteaa Roalin toimitusjohtaja Pekka Kekki.
Lisätietoja:
Erik Skogström, teollisuuden toimialajohtaja, Sweco, 0400 828 912, erik.skogstrom@sweco.fi
Tim Karike, pr- ja mediasuhteet, Sweco, 044 507 5562, tim.karike@sweco.fi
Harri Riikonen, projektipäällikkö, Roal Oy, harri.riikonen@roal.fi
Pekka Kekki, toimitusjohtaja, Roal Oy, pekka.kekki@roal.fi