Swecolta rakennesuunnittelu Suomen korkeimpaan puukerrostaloon
Varikon torni -laatukilpailun voittanut Puurakentajat Groupin ja Schauman Arkkitehtien (ARCOn) yhteinen Puukruunu-kilpailuehdotus nousee toteutuessaan vuoden 2025 Oulun Hartaanselänrannan asuntomessualueen vetonaulaksi.
Sweco teki rakennesuunnittelun Puurakentajat Groupin toimeksiannosta Oulun kaupungin, Suomen Asuntomessujen, Ympäristöministeriön ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn järjestämän laatukilpailun voittaneeseen kilpailuehdotukseen, joka ratkesi viime viikolla. Toteutuskelpoisena pidetylle kohteelle varattiin tontti Oulun Hartaanselänrannan tulevalta asuntomessualueelta ja ehdotuksen kehittämistä jatketaan kilpailutiimin ja järjestäjien kesken.
Laatukilpailun tavoitteena oli kehittää puuarkkitehtuuria ja -rakennetekniikkaa sekä tutkia korkean puurakentamisen vähähiilisiä ratkaisuja. Puukruunu tulee kohoamaan 56 metriin 16 kerroksella, joista alin kerros varataan kaikkia palvelevaksi liiketilaksi. Rakennukselle määritelty tavoitteellinen käyttöikä on 100 vuotta ja bruttoala 9580 m2, joista huonealaa 7061,8 m2. Alustavan asuntojaon mukaan talossa olisi yksiöistä viisiöihin, joista osa asettuisi kahteen kerrokseen.
”Se tosiasia, että kilpailuun saatiin vain yksi kriteerit täysin täyttävä ehdotus, on vahva tunnustus Swecon osaamiselle tehdä innovatiivista, laadukasta ja vaativaa puurakennesuunnittelua. Pystyimme kilpailun puitteessa luomaan kansallisen referenssin korkealle puurakentamiselle ja lähdemme ilomielin toteuttamaan hanketta yhdessä voittajatiimin kanssa. Asuntomessuilla ei ole tiettävästi ennen nähty tornitaloa messukohteena, joten olemme todellakin luomassa jotain uutta monellakin saralla”, sanoo Swecon projektipäällikkö Susanna Friman.
Talon kantavat rakenteet ovat CLT- ja liimapuuta, ja palosuojaus on toteutettu toiminnallisena palosuunnitteluna sprinklereillä ja suojakäsitellen puun omaan sävyyn. Puu jätetään näkyvästi esille asuntojen seiniin läpikuultavasti vahattuna ja julkisivun näyttävät puupinnat heräävät henkiin kohdevaloilla. Torni on kaikilta reunoiltaan vapaasti seisova rakennus, mikä on onnistuttu saavuttamaan luomatta suuria umpinaisia pintoja seinustoille.
Kestävä eläminen näkyy talossa monin tavoin. Pyöräpaikkoja on varattu 2,5 jokaista asuntoa kohden ja myös kuormapyörille on allokoitu oma varastonsa. Lisäksi pohjakerroksessa on asukkaille tarkoitettu kierrätyshuone, joka on tarkoitettu tavaroiden vaihtoon ja kierrätykseen. Talon lämmityksessä hyödynnetään maalämpöä sekä omia aurinkopaneeleja, jonka lisäksi viilennystä tuo ikkunoiden varjostaminen julkisivulla. Sweco laski myös kohteen elinkaaren aikaiset päästöt omalla hiilijalanjälkilaskurillaan. Kohteen hiilijalanjälki elinkaarensa aikana sisältäen esimerkiksi rakentamisen, materiaalit ja käytönaikaisen energian on 14,31 kg CO2e/m2/a, josta peräti 60 % on peräisin rakennusmateriaalien valmistuksesta. Kohteen hiilikädenjälki on puolestaan -11,93 kg CO2e/m2/a, johtuen pääasiassa rakennusmateriaaleihin sidotusta biogeenisestä hiilestä.
”Yhteiskunnalliset ja ilmastopoliittiset tarpeet edellyttävät puun käytön laajentamista sekä puuhun pohjautuvien rakennusjärjestelmien ja -tuotteiden kehittämistä. Esimerkiksi kunnilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Tästä johtuen useassa kunnassa puun käyttö rakentamisessa on tunnistettu yhdeksi keinoksi pienentää kunnan hiilidioksidipäästöjä ja päästä lähemmäksi asetettuja ilmastotavoitteita. Suurempi mittakaavaisen puurakentamisen vetureina ovat totutusti toimineet julkiset tilaajat. Viihtyisät puiset kirjastot, koulut ja liikenneterminaalit ovat innostaneet suomalaiset näkemään puun muuntojoustavana rakennusmateriaalina myös kerrostaloasunnoilleen.
Puurakentamisen saralla on myös tehty rohkeita avauksia, muun muassa Vantaan kaupunki pyrkii rakentamaan kaikki koulunsa ja päiväkotinsa mahdollisuuksien mukaan puusta ja Helsingin kaupunki on konseptoinut puisia pysäköintitaloja. Asetetut kestävyystavoitteet saavutetaan yhteistyöllä ja arvioimalla erilaisia ratkaisumahdollisuuksia ennakkoluulottomasti. Puu materiaalina taipuu moneen tarpeeseen ja arkkitehtonisesti näyttäviksi rakennuksiksi, kunhan suunnitteluosaamista ja tahtotilaa löytyy”, toteaa Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin.
Swecon arkkitehdit ovat myös mukana Ouluun rakentuvassa toisessa tornitalossa, Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOASin Unossa. Puukruunu nousee toteutuessaan myös Oulun korkeimmaksi asuinrakennukseksi vain metrin erolla Unoon.
Lisätietoja:
Susanna Friman, projektipäällikkö, Sweco, 040 713 3258, susanna.friman@sweco.fi
Tim Karike, pr- ja mediasuhteet, Sweco, 044 507 5562, tim.karike@sweco.fi
Lisätietoja suunnittelukilpailusta Oulun kaupungin sivuilta.
Kuvat: Schauman Arkkitehdit (ARCO)