0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Tuore Urban Insight -raportti valottaa kuinka muuttaa rakennukset materiaalien kuluttajista materiaalipankeiksi

Julkaistu: 21.6.2022

Digitaalisia malleja hyödyntämällä yhdistettynä kiertotalousajatteluun voidaan vähentää jopa 3600 tonnia hiilidioksidipäästöjä tai 11,5 miljoonaa euroa yhdessä ainoassa saneeraushankkeessa.

Konkreettisena esimerkkinä Ruotsissa Tukholman keskustassa sijaitseva varasto muutettiin trendikkääksi Blique-hotelliksi. Rakennuksesta ei ollut piirustuksia saatavilla ja digitaalisen mallin avulla oli mahdollista tehdä päätöksiä mitä rakennuksen osia ja rakennusmateriaaleja uusiokäytetään tai kierrätetään. Hiilidioksidipäästöjä säästyi yhteensä 3600 tonnia verrattuna hotellin rakentamiseen kokonaan tyhjästä neitseellisistä materiaaleista. Jätehuollon, uusien materiaalien ja hiilidioksidipäästöjen ympäristö- ja yhteiskuntavaikutusten vältetyt kustannukset olivat Swecon laskelmien mukaan yhteensä 11,5 miljoonaa euroa (750€ / m2).

”Jos saisimme kokonaiskäsityksen rakennuksista ja niissä piilossa olevista raaka-ainevarannoista kaikkialla Euroopassa, voisimme kohdistaa korjaus- ja purkutyöt paremmin rakentamiseen, turvata materiaalien saatavuuden ja säästää valtavasti hiilidioksidipäästöjä ja rahaa lisäämällä rakennusmateriaalien uusiokäyttöä”, sanoo Swecon arkkitehtien kestävän kehityksen johtaja Elise Grosse Ruotsista, joka on myös toinen raportin pääkirjoittajista.

Jotta voidaan päästä käsiksi rakennuskannassa kiinni olevaan materiaalitietoon tarvitaan digitaalisia työkaluja, jotka auttavat meitä hahmottamaan mahdollisuudet paremmin. Tieto rakennuksessa käytetyistä materiaaleista ja tuotteista on arvokasta, ja sitä tulee kerätä, hallita ja jakaa niiden koko elinkaaren ajalta. Raportin mukaan yli 90 % nykyisestä rakennuskannasta tulee säilymään vuoteen 2050 asti ja 35 miljoonaa rakennusta saneerataan vuoteen 2030 mennessä. EU:ssa 30 % kaikesta jätteestä tulee rakennus- ja purkutoiminnoista ja unioni on asettanut tavoitteeksi uusiokäyttää tai kierrättää siitä 70 %.

”Kiertotalouden huomioiminen auttaa pienentämään kustannuksia ja edistämään kestävyystavoitteita sekä on linjassa tulevien säädösten ja rahoitusehtojen kanssa. Taksonomia ohjaa jo kuitenkin lähitulevaisuudessa mitkä hankkeet ovat kiinnostavia sijoituskohteita ja millä ehdoin niitä rahoitetaan. Emme voi jatkaa entiseen malliin ja jo materiaalikustannusten nousu tulisi toimia herätyksenä. Kaikkien tulisi viimeistään nyt laittaa kiertotalouslasit päähän ja nähdä rakennuksensa uudessa valossa”, toteaa Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin.

Swecon kiertotalous-teemavuoden ensimmäinen Urban Insight -raportti ” Rakennamme tulevaisuutta kiertotalousdatan avulla – Työkalut ”vihreän kullan” louhintaan” tarjoaa tilannekatsauksen ja summauksen parhaista käytännöistä rakennusten muuttamiseen materiaalien kuluttajista materiaalipankeiksi. Tutustu raporttiin tästä.

Urban Insight on koko Sweco-konsernin yhteinen raporttisarja, jossa asiantuntijat eri maista tarttuvat vuosittain vaihtuvaan ajankohtaiseen rakennetun ympäristön kohtaamaan ilmiöön ja tarjoavat faktaa sekä näkemyksellisiä ratkaisuehdotuksia helposti luettavan raportin muodossa.

 

Lisätietoja:

Mia Andelin, kestävän kehityksen johtaja, Sweco, 050 597 2592, mia.andelin@sweco.fi
Tim Karike, pr- ja mediasuhteet, Sweco, 044 507 5562, tim.karike@sweco.fi

 

Kuvituskuva: Secchi Smith