Innovatiivisuus ja yhteistyö siivittivät Randselvan sillan maailman parhaaksi BIM-projektiksi
Maailman parhaat BIM-projektit on jälleen valittu. Tietomallinnus- sekä infrakategorian voittajaksi Tekla Global BIM Awardseissa nousi Norjassa sijaitseva Randselvan silta, joka on pisin tietomallipohjaisesti, ja ilman piirustuksia suunniteltu ja rakennettu silta. Sweco vastasi sillan tietomallintamisesta ja parametrisesta suunnittelusta.
Innovatiivisuus ja yhteistyö ovat olleet vaativan siltahankkeen menestymisen kulmakiviä. Projekti haastaa nykytavan hyödyntämällä parametrista tietomallia ainoana virallisena dokumentaationa ja tietolähteenä sillan rakentamiseen.
Monimutkaisia geometrisiä muotoja sisältävän sillan rakentamisjärjestelmä on ollut poikkeuksellinen, ja sen vuoksi sillan tietomalli on pitänyt organisoida huolella. ”Malli on suunniteltu niin, että kaikki projektiryhmässä tietävät koko ajan, mikä osa mallia on missäkin vaiheessa ja mitä tietoja voidaan hyödyntää. Malli oli hankkeen ainoa virallinen aineisto myös työmaalla”, kertoo Swecon BIM-asiantuntija ja parametrisen mallintamisen kehittäjä Rasmus Sainmaa.
Sweco hankkeessa parametrisen suunnittelun edelläkävijänä
Siltahankkeessa käytetään parametrisen mallintamisen menetelmää, joka tarjosi useita konkreettisia hyötyjä.
”Vaikka lähtötiedot tulivat suunnitteluun viime tingassa, pystyimme parametrisen menetelmän ansiosta ketterästi etukäteen mallintamaan useita detaljeja”, Sainmaa kertoo. Perinteisellä tavalla toteutetussa mallintamisessa tietomallia ei olisi ehditty toteuttaa aikataulussa. ”Nyt periaatteet oli jo mallinnettu ja riitti, että päivitimme mallia lopullisilla laskelmilla.”
Valtavaa kokonaisuutta olisi vaikea hallita ilman tarkkaa tietomallia. ”Silta sisältää tällä hetkellä yli 250 uniikkia jännekulkua ja yli 200 000 raudoiteryhmää. Kaiken tiedon käsittely manuaalisin menetelmin olisi ollut erittäin haasteellista.”
Swecon asiantuntijat yhdistivät voimansa Suomen ohella Norjassa, Tanskassa ja Puolassa. ”Siltahanke on loistava esimerkki monitasoisesta huippuosaajien verkostoitumisesta. Swecolla yhdistämme voimamme yli maarajojen ja näin pystymme tuottamaan asiakkaalle innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja millaisiin hankkeisiin tahansa”, summaa Sainmaa.
Hankkeessa olivat mukana myös PNC, Armando Rito, Isachsen ja Statens Vegvesen.
Raati arvioi projektit kiinnittäen huomiota yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuuteen ja rakennettavuuteen. ”Voittajaprojekteissa yhdistyy täydellisesti teknologian hyödyntäminen uraauurtavilla tavoilla ja rohkeus rikkoa rajoja fiksumman ja tehokkaamman suunnittelu- ja rakentamisprosessin saavuttamiseksi” kertoo tuomariston jäsen Aarni Heiskanen. “Erityisesti Randselvan silta näyttää parametrisen mallintamisen, tiimien välisen yhteistyön, luovuuden ja tietomallinnusteknologian tuomat hyödyt tehokkuuteen ja rakennesuunnitteluun erittäin monimutkaisissa ja valtavissa projekteissa.”
Tekla BIM Awards -kilpailu on tarkoitettu projekteille, jotka laajentavat rakennesuunnittelun ja rakennustietojen mallinnuksen käyttöalueita innovatiivisella tavalla. Kilpailuun osallistui 36 maasta yli 135 projektia.
Lue lisää:
Menestystä Helsinkiin ja Espooseen Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa, Trimblen lehdistötiedote 1.10.2020
Tekla Global BIM Awards 2020 -voittajat