0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Lahti talvipyöräilykuva Kuva Lahden-kaupunki

Kaupunkipyörähanke on osa Lahden kunnianhimoisia ilmastotavoitteita

Vuoden alussa Lahdessa aloitettiin kaupunkipyöräjärjestelmän suunnittelu. Se on osa kaupungin kestävän ja vähähiilisen liikkumisen tavoitteita. Euroopan tulevassa ympäristöpääkaupungissa ollaankin jo pitkällä konkreettisissa ilmastoteoissa.

Lahdessa alettiin pohtia kaupunkipyöräjärjestelmän mahdollisuuksia muutama vuosi sitten. ”Jäimme kuitenkin seuraamaan, miten hankkeet kehittyvät muissa kaupungeissa ja trendi lähtee liikkeelle”, kertoo Lahden kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen. Asiassa aktivoiduttiin uudelleen, kun Lahdessa käynnistyi kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelma. ”Sen yhtenä toimenpiteenä on kaupunkipyöräjärjestelmän lanseeraaminen.”

Suomen ensimmäinen Euroopan ympäristöpääkaupunki

Kaupunkipyörät ovat osa Lahden tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä ja kasvattaa kestävien kulkumuotojen osuutta yli 50 prosenttiin 2030 mennessä. Kivihiilen käyttö lopetettiin jo vuosi sitten. Kaupungin edelläkävijyydestä kertoo, että Lahti on Suomen ensimmäinen Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021.

”Tuskinpa olisimme saaneet titteliä, jos meillä ei olisi visioita kestävän liikkumisen kehittämisestä”, toteaa Lahden kaupungin maankäytön johtaja Petri Honkanen. Hänen mukaansa pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenteen edistäminen näkyy Lahdessa myös kaavoituksessa. ”Jatkuva yleiskaava mahdollistaa nopeat poliittiset linjaukset, joita kestävän liikkumisen kehittäminen käytännössä vaatii.”

Viime vuonna Lahdessa päivitettiin pyöräliikenteen tavoiteverkko. Se varmistaa, että keskustassa on toimivat pyöräilyreitit ja tilaa kaikille kulkuvälineille. ”On selvää, että sujuva infra, pyöräilyn lisääntyminen ja kaupunkipyöräjärjestelmä tukevat toisiaan”, Anna Huttunen sanoo. Vähähiilistä liikkumista edistetään myös CitiCAP-hankkeessa, jonka yksi osa on asukkaiden päästökauppa ensimmäisenä maailmassa. ”Päästökauppasovellus palkitsee kaupunkilaisia kestävistä liikkumisvalinnoista. Niiden tekemistä kaupunkipyörät helpottavat.”

Kaupunkipyörät liittyvät muihin matkaketjuihin

Kaupunkipyörät suunnitellaan aina osaksi toimivaa joukkoliikennettä ja matkaketjuja. Lahdessakin kaupunkipyörillä halutaan edistää kampus- ja työpaikka-alueiden saavutettavuutta. Asuuhan noin 75 prosenttia lahtelaisista 5 kilometrin säteellä keskustasta.

”Kaupunkipyörät parantavat kaupungin reuna-alueiden saavutettavuutta niin paikallisten kuin työ- ja lomamatkailijoidenkin näkökulmasta. Palvelujen käytön lisääntyminen ydinkeskustan ulkopuolella on elinkeinoelämän kannalta hieno asia”, Honkanen sanoo.

Koska kaupunkipyöriin ei liity omistajuutta, kynnys hypätä pyörän selkään vaikkapa työmatkalla on matalampi. ”Kaupunkipyörät poistavat viimeisen kilometrin ongelman myös Lahdessa, jossa moni kulkee töihin Helsinkiin. Pyöräilyn voi yhdistää junamatkaan molemmissa päissä”, sanoo kaupunkipyörähankkeen projektipäällikkö Mikko Raninen Swecolta. Pyörän varastamisestakaan ei tarvitse murehtia, ja yksisuuntaiset matkat sujuvat helposti. ”Töihin voi mennä sateisena aamuna bussilla ja palata illalla kotiin auringon paistaessa kaupunkipyörällä.”

Miten kaupunkipyöristä tulee menestys?

Ensimmäinen askel Lahden kaupunkipyörähankkeessa on toteutettavuustarkastelu. Kaupunkilaisilta kerätään tietoa, millaisilla matkoilla he käyttäisivät pyöriä, missä ja miksi.

”Samanlainen selvitys tehtiin Tampereella viime vuonna, ja nyt avustamme hankinta-vaihetta”, Raninen kertoo. Kuopio, Helsinki ja Espoo ovat jo kaupunkipyörien menestystarinoita. Esimerkiksi Kuopiossa on käytössä sähköpyörät ja Turussa ympärivuotinen malli. ”Olennaista on löytää jokaisen kaupungin oma juttu. Silloin kaupunkilaiset ottavat pyörät omakseen.”

Työ ei lopu järjestelmän hankinnan jälkeen. ”Helsinki on hyvä esimerkki kaupungista, jossa kaupunkipyöräjärjestelmää ylläpidetään ja kehitetään koko ajan. Kaupunkipyörillä pitääkin olla kaupungissa pysyvä jalansija, aivan kuten joukkoliikenteellä ja bussipysäkeillä.”

Koko kaupunki pyöräilymatkan päässä

Kun eri sidosryhmiä on kuultu, Swecon asiantuntijat koostavat raportin ja ehdottavat Lahden kaupungille muutamaa vaihtoehtoista toteutusmallia. Kaupunkipyöräjärjestelmä on tarkoitus lanseerata vuonna 2021. ”Haluamme luoda helpon, edullisen, toimivan ja alueellisesti kattavan järjestelmän. Positiivisen ensivaikutelman voi tehdä vain kerran!” Petri Honkanen korostaa.

Itsekin entisenä lahtelaisena Swecon Raninen on luottavainen tulevan kaupunkipyöräjärjestelmän onnistumisen suhteen. ”Kun asuin Lahdessa, pyöräilin kaikkialle! Kaikki tärkeät kohteet ovat Lahdessa muutaman kilometrin säteellä pyöräilymatkan päässä.”

Suunnittelijan kotiseuturakkaus on lahtelaisille tärkeä lisäarvo. ”Meille on etu, että konsultti tuntee kaupunkimme”, Huttunen sanoo. Yhteistyö on lähtenyt muutenkin jouhevasti käyntiin. ”Suunnittelijoilla on tietoa, ymmärrystä ja hyvä käsitys koko kaupunkipyöräskenestä Suomessa.”

Lue lisää Helsingin ja Tampereen kaupunkipyörähankkeista!

Tutustu Helsingin kaupunkipyörähankkeen referenssiin verkkosivullamme >>

Kuva: Lahden kaupunki