Liike-elämässä korostuu ympäristövastuu ja sosiaalinen kestävyys – teollisuusasiakkaiden turvallisuuspalvelut täydentyivät
Joulukuun alusta lähtien kaikkia teollisuuden tuoteturvallisuus- ja ympäristöpalveluja johdetaan Joensuusta, kun teollisuuden ympäristökonsultointi siirtyy Puntan alaisuuteen. ”Joensuusta löytyy apua teollisuudelle ympäristö-, kemikaali-, elintarvike- ja lakiasioissa.”
Yhdistelmä insinööri-, laki- ja luonnontieteen osaamista
Swecon asema Suomen johtavana turvallistamisen asiantuntijana on vahvistunut entisestään, kun samasta talosta löytyvät nyt insinöörien lisäksi projektin vaatimat juristit ja luonnontieteilijät. Yhdessä asiakkaille tarjotaan kattavampaa asiantuntemusta.
”Kemikaaliturvallisuusprojekteissa me konsultit tarvitsemme avuksemme kemiantekniikan insinöörien ja prosessisuunnittelun ammattilaisten osaamista, mikä on Swecon vahvuus. Yhdessä löydämme parhaat ratkaisuvaihtoehdot”, Punta kertoo tyytyväisenä.
Synergiaetuja löytyy myös ympäristökonsultoinnissa. ”Swecolla työskentelee paljon biologeja, jotka voivat toteuttaa konsultointiprojektien luontokartoitukset ja -selvitykset joustavasti talon sisällä.”
Swecoon yhdistyminen on avannut linnunmaalaisille oven yhä suurempiin kansainvälisiin hankkeisiin. ”Swecolla on toimistoja monissa maissa, joten kohdemaan kollegat voivat tukea asiakkaidemme vientiprojekteja paikan päällä”, Punta kertoo. Hän on jo itsekin vieraillut muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Belgiassa. ”Kaikkialla meidät on otettu hyvin vastaan!”
100 % hankkeista edistää kiertotaloutta tai kestävää kehitystä
Puntan tiimin tyypillisimpiä projekteja ovat ympäristölupahakemusten ja käyttöturvatiedotteiden laadinta sekä kemikaaliturvallisuuteen liittyvät REACH-rekisteröinnit.
”Erityisesti minua sykähdyttävät Due diligence -prosessit, joissa tarvitaan intensiivistä osaamista juristeilta, luonnontieteilijöiltä ja insinööreiltä”, Punta sanoo. ”Yhdessä arvioimme kohteen kestävyyttä ympäristön, turvallisuuden, työsuojelun ja sosiaalisen vastuun näkökulmista.”
Punta ei saa mieleensä ainoatakaan teollisuuden turvallisuuskonsultointiprojektia, joka ei olisi ollut liitoksissa kiertotalouteen tai kestävään kehitykseen. Myös elintarviketurvallisuus on koko ajan kasvava osa-alue.
”Autamme asiakkaitamme rakentamaan elintarviketurvallisuusjärjestelmiä kansainvälisen standardin mukaan. Muutosprosessi vaatii niin henkilöstön koulutusta kuin toimintamallien uudistamista.”
Biosidilainsäädännön toimeenpano kehittyy yhteistyössä
Yksi tämän hetken suurimmista kiinnostuksen kohteista on biosidilainsäädännön soveltaminen. ”EU-lainsäädäntö on varsin uutta, eivätkä viranomaismenettelyt ole vielä vakiintuneet. Jokainen biosidiprojekti vaatiikin uusien toimintatapojen luomista, ja etsimme toimivia menettelyjä yhdessä asiakkaiden ja viranomaisten kanssa”, Punta kertoo innostuneena.
Alalla puhutaan paljon myös sosiaalisen kestävyyden ja hyväksyttävyyden vaikutuksista yrityksen arvoon. ”Kyse on myös ympäristöön ja turvallisuuteen liittyvistä perusasioista, jotka on hoidettava kuntoon tavalla tai toisella, jos yritys haluaa nousta menestyjien joukkoon”, Punta kiteyttää.
Vastuullisuuden merkitystä korostaa myös kunnianhimoinen Euroopan uusi komissio. ”Jos Eurooppaa viedään komission toivomaan suuntaan, jonkun on autettava yrityksiä viemään turvallisuus-, terveys- ja ilmastoasioihin liittyvät päätökset käytäntöön. Palvelujemme tarve ei ainakaan vähene!”
”Sweco on rakennetun ympäristön kokonaisturvallisuuden edelläkävijä, ja laaja osaamisemme on kumppaneidemme hyödynnettävissä. Tuoteturvallisuus vahvistaa kykyämme edistää yhä turvallisempaa teollisuutta, yhteiskuntaa ja elinympäristöjä”, summaa Sanna-Maria Järvensivu, Swecon turvallisuusosaston päällikkö.