Olympiastadionin peruskorjauksen vaativa työ sai neljännen palkinnon
Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan stadionin mittava ja oivaltava perusparannus- ja uudistamisprojekti on saanut useita tunnustuksia kuluneen vuoden aikana. Tuoreimpana tunnustuksena Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry on tänään 26.11. myöntänyt Olympiastadionille Vuoden RIL-Palkinnon.
”Olympiastadion on kansallinen monumentti. Peruskorjauksessa jopa 80 vuotta sitten suunniteltua ja rakennettua tuotiin tähän päivään. Korjausrakentaminen oli erittäin vaativaa, mutta siinä onnistuttiin. Kohde on rakenneteknisesti hybridiosaamisen taidonnäyte. Se lämmittää mieltä, että projektiorganisaation ohella hankkeen arvo on tunnistettu alalla laajemminkin”, Yli-Säntti sanoo.
Haasteista huolimatta jälki on onnistunutta ja työ on voittanut tänä vuonna useita palkintoja: Teräsrakennepalkinnon, Arkkitehtuurin Finlandian, Puupalkinnon sekä viimeisimpänä RIL-Palkinnon.
”Tämä hieno tunnustus kuuluu kaikille, jotka työskentelivät Olympiastadionin perusparannuksen parissa. Monitahoisessa kokonaisuudessa korostui erityisesti laadukas yhteistyö eri toimijoiden välillä. RIL-Palkinto on hieno jatkumo kolmelle muulle tunnustukselle, jotka kohde on jo saanut aiemmin”, kertoo hankkeessa projektinjohtajana toiminut Jukka Ala-Outinen Skanskalta.
Yli-Säntin mukaan työ ei olisi onnistunut ilman alan parhaita ammattilaisia ja toimivaa yhteistyötä kaikkien osapuolten – tilaajan, suunnittelijan ja toteuttajan sekä Museoviraston – kesken.
Kestävän kehityksen arvoja toteuttaen
Kokonaan uuden monitoimiareenan olisi saanut rakennettua keskustan ulkopuolelle ehkä vanhan stadionin kunnostusta edullisemmin. Yli-Säntti kuitenkin korostaa, ettei kyse ole vain kustannuksista, vaan kestävän kehityksen arvoista ja kulttuurihistoriasta.
Olympiastadion on kansallinen monumentti. Ulkopuolisen silmin saattaa jopa näyttää siltä, ettei juuri mikään olisi muuttunut. Uusi kaareva katos on paikallaan ja stadionin torni – yksi Helsingin ikonisimmista maamerkeistä – on ennallaan. Ei uskoisi, että stadion kätkee alleen täysin uusia moderneja tiloja.
Olympiastadionin peruskorjauksessa kestävä kehitys huomioitiin etenkin säilyttävällä rakentamisella ja energiatehokkuudessa. Urakassa pyrittiin välttämään turhia purkutöitä ja kunnostamaan sekä säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa. Ympäröivä infra säilyi, eikä uutta tarvinnut juurikaan rakentaa.
”Halusimme jatkaa stadionin elinkaarta. Osa rakenteista on kestänyt jo 80 vuotta ja kestää nyt vielä useita vuosikymmeniä lisää”, Yli-Säntti toteaa.
Kuten Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittajan valinnut muusikko, juontaja Paula Vesala totesi: “Olympiastadionin taika on paitsi tallella, saanut vain lisää loistetta.”
Olympiastadionin peruskorjaus on saanut jo useita tunnustuksia
Vuoden 2020 RIL-palkinto
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n palkinto jaetaan rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista.
“Kohde on vaatinut paljon osaamista sekä uuden ja vanhan materiaalin että teknologian yhteensovittamisessa. Hankkeessa on hyödynnetty uusia innovatiivisia työmenetelmiä sekä yhdistetty osaamista eri aloilta. Hankkeen suunnittelu ja johtaminen ovat myös olleet poikkeuksellisen haastavia kokonaisuuksia”, toteaa palkinnon saajan valinnut SITRAn yliasiamies Jyrki Katainen.
Vuoden 2019 Teräsrakenne -palkinto
Palkinnon saa kuluneen vuoden aikana valmistunut arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä terästä että muita metalleja rakentamisvaiheessa oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke.
Olympiastadion sai palkinnon etenkin sen uusien katosten arkkitehtonisesti ja rakenneteknisesti erinomaisesta toteutuksesta. Katosrakenteen muodon ja sirouden ovat mahdollistaneet vaativat hienot teräsrakenteet.
Vuoden 2020 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto
Palkinnon tarkoitus on lisätä luovan ja korkealuokkaisen arkkitehtuurin arvostusta sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.
”Peruskorjatuissa tiloissa huomaa pysähtyvänsä ihailemaan niin huolella kunnostettuja yksityiskohtia kuin uusien tilojen materiaalivalintoja, sekä näyttäviä aikansa rakenteita kuten alkuperäistä katsomon katosta, jonka säilyttäminen ja kunnostaminen on ollut varsinainen uroteko. Uudet rakenteet täydentävät Olympiastadionia, mutta eivät pyri tuomaan siihen yllätyksiä, vaan tukevat tyylikkäästi stadionin alkuperäistä ja myöhempien rakennusvaiheiden henkeä,” toteaa voittajan valinnut Paula Vesala palkintopuheessaan.
Vuoden 2020 Puupalkinto
Palkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.
Olympiastadionin peruskorjaus on erinomainen esimerkki hybridirakentamisesta, jossa puulla on keskeinen rooli. Palkintoperusteena tuomaristo totesi, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen perusparannus- ja uudistamisprojektissa puuta on käytetty innovatiivisen monipuolisesti, runsaasti ja näyttävänä osana kohteen arkkitehtuuria.