0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Projektipäällikkönä Swecolla: ”Yli 100-metrisiä kohteita on työn alla koko ajan kymmenkunta”

PP_Swecolla_Jukka Sammi

Julkisivurakentamisen asiantuntija Jukka Sammi on työskennellyt Suomen korkeimmissa kohteissa yli 30 vuotta. Sammin luotsaama asiantuntijatiimi on mukana maan lähes kaikissa julkisivurakentamisen kärkihankkeissa.

Kuka olet ja mitä teet Swecolla?

Olen Jukka Sammi ja työskentelen Swecolla rakennetekniikan osastopäällikkönä ja lisäksi lasiteknologiapäällikkönä. Korkea rakentaminen ja vaativa lasijulkisivurakentaminen ovat merkittävä osa tiimimme tekemistä, ja yli 100-metrisiä kohteita on koko ajan meneillään kymmenkunta. Käytännössä olemme mukana kaikissa maan kärkihankkeissa, mikä antaa laajan perspektiivin erilaisiin julkisivurakenteisiin.

Miten kehitytään korkean rakentamisen asiantuntijaksi?

Aloitin korkean rakentamisen kohteissa jo 90-luvun alussa maan johtavien julkisivu-urakoitsijoiden suunnittelijana tai suunnittelupäällikkönä. Puolet työkokemuksestani onkin kertynyt rakentamisesta. Tällä hetkellä ydintiimimme Swecolla on hyvin monikielinen ja -kansallinen sekä osaamiseltaan ainutlaatuinen. Joukkoomme kuuluu alan huippuammattilaisia, joilla on kokemusta jopa 650-metristen tornien suunnittelusta.

Koko tiimimme on erittäin sitoutunut ja motivoitunut, ja jokainen projekti tehdään yhdessä kaikkien mukana olevien kanssa. Asiakastyytyväisyys on meille ykkösasia! Kauttamme asiakas saa käyttöönsä Swecon koko osaamisen. Ei ole väliä, onko asiantuntija Helsingissä, Rovaniemellä vai Frankfurtissa.

Etätyöskentely on meille tuttua, ja pidämme palavereja Teamsissä joka kerta, kun vastaan tulee visainen tehtävä. Näin saamme ynnättyä yhteen koko tiimimme osaamisen. Lisäksi verkostoidumme aktiivisesti alan yhdistysten ja materiaalitoimittajien kanssa. Se on elinehto, koska tekniikka kehittyy niin nopeasti.

Minkälaisissa korkean rakentamisen projekteissa olet tällä hetkellä mukana?

Olen toiminut kuutisen vuotta vastaavana julkisivu- ja rakennesuunnittelijana kauppakeskus REDIssä. Kohde on erittäin opettavainen, koska monimuotoisen kauppakeskuksen päälle rakennetaan kahdeksan asuntotornia. Teknistä vaativuutta lisää kauppakeskuksen läpi kulkeva moottoritie ja metro sekä merenrannan läheisyys.

Olimme mukana Vuoden Lasirakenne 2020 -palkinnon saaneessa Triplassa ja edelleen YIT:n Trigonissa. Korkeimmat tornit tulevat nousemaan noin 200 metrin korkeuteen. Julkisivujen perusrakenteena on täysin valmis lasi-alumiininen pienelementti, jonka umpiosissa on käytetty myös kivi-metalliosuuksia: ruutu- ja raitapohjaisia ”rastereita”.

Korkean rakentamisen lisäksi teemme paljon julkisivurakentamisen suunnittelua ja konsultointia. Olemme olleet pitkään mukana muun muassa Helsinki-Vantaan uusien terminaalien suunnittelussa. Työhömme kuuluu myös ongelmakohteiden tutkimista, ja tarkastamme esimerkiksi lasikattoja, annamme lausuntoja ja teemme korjaussuunnittelua. Tekniikka, laatu ja valvonta ovat kehittyneet paljon 80–90-luvulta, joten korjattavaa riittää.

Miten kestävän kehityksen arvot näkyvät projekteissa?

Materiaalien kierrätettävyys ja hiilijalanjälki otetaan huomioon käytännössä jokaisessa projektissa. Esimerkiksi alumiini onnistutaan tekemään jo valtaosin kierrätetystä raaka-aineesta.

Julkisivurakentamisessa puhutaan paljon lämmitettävästä sähkölasista. Se koetaan joskus laskennallisesti huonoksi vaihtoehdoksi, mutta käytännössä se on hyötysuhteeltaan erittäin hyvä ratkaisu erityisesti suurempiin lasiseiniin ja miksei kattoihinkin.

Myös ikkunoiden aurinkokeräimet yleistyvät koko ajan, ja niitä on tulossa esimerkiksi Messukeskukseen. Aurinkokeräimet eivät välttämättä erotu lasipinnalta mitenkään, vaan monitoimiset ikkunat voivat yhtä aikaa kerätä sähköä, lämmittää ja eristää.

Tämä haastattelu on osa Projektipäällikkönä Swecolla -artikkelisarjaa. Lue aiemmin julkaistut haastattelut täältä: https://www.sweco.fi/uutiset