Putkiremonttibarometri kertoo: Pitkän tähtäimen suunnittelu on kaiken A ja O taloyhtiön toiminnassa
Rahoitusta lisärakentamisen kautta
Putkiremonttibarometri vahvistaa käsityksen, että taloyhtiöt ovat usein myöhässä putkiremonttiensa kanssa. Putkistoissa esiin tulleet vuodot ovat tärkein syy aloittaa putkiremontti. Pitkän tähtäimen suunnitelman eli PTS:n merkitys putkiremontin aloituksessa on pysynyt barometrin seurantavuosina lähes samana. Hieman yli puolet vastaajista kertoo, että PTS:lla on ollut merkitystä remontin aloittamiseen.
“Kevään keskusteluissa on noussut vahvasti esiin lisä- tai täydennysrakentamisen osuus taloyhtiöiden remonttien rahoituksessa. Pitkän tähtäimen suunnitelmaa puoltaa se, että sen myötä osataan ajoissa varautua remontteihin myös taloudellisesti. Taloyhtiöiden kannattaa ehdottomasti tutkia mahdollisuus lisärakentamiseen, esimerkiksi lisäkerrosten tai ullakon osalta. Niistä saatavilla tuloilla voi rahoittaa ainakin osan peruskorjauksesta”, vahvistaa yksikönjohtaja Kim Karves Swecolta.
Kiinteähintaisen urakan haastajat – lisää läpinäkyvyyttä
Putkiremontin hankesuunnitteluvaiheessa voidaan selvittää eri toteutusvaihtoehtojen ja kustannusten lisäksi energia-asiat, lisä- ja täydennysrakentamisen mahdollisuus sekä toteutusmallit. Kiinteähintaisen kokonaisurakan sijaan tavoitehintaiset ja kannustejärjestelmillä täydennetyt yhteistoimintaurakat ovat alkaneet saada jalansijaa. Kokonaisuudessa niiden osuus on vielä pieni, mutta Swecon Kim Karves uskoo niiden olevan vahvassa kasvussa.
Putkiremonttibarometrin mukaan taloyhtiön päätöksentekoon tulevat tulevaisuudessa vaikuttamaan eniten energiansäästöratkaisut putkiremontin yhteydessä sekä projektin vastuusuhteiden selkeys ja läpinäkyvyys.
Energiatehokkuuteen kannustetaan myös Swecon puolelta, sillä nyt tehtävät energiainvestoinnit vähentävät merkittävästi tulevaisuuden kustannuksia.
On kiinnostavaa, että projektin vastuusuhteiden selkeys ja läpinäkyvyys nousivat näin vahvasti esiin. Tähän voidaan tuoda ratkaisu nimenomaan uudenlaisilla toteutusmalleilla. Kun urakoitsija on alusta alkaen mukana hankkeessa ja kaikilla on yhteinen päämäärä sekä mittaristot ja kannustinpalkkiot, asiat hoituvat läpinäkyvämmin sekä vastuut ovat selkeämmät. Yhteistoiminta- ja kumppanuusmallit mahdollistavat myös paremman taloudellisen seurannan ja läpinäkyvyyden, painottaa Kim Karves.
Putkiremonttibarometri on kokonaisuudessaan luettavissa Isännöintiliiton sivuilta.