0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

orimattilan_yhteiskoulu_770_380

Sweco toimii Adapteon suunnittelukumppanina vuokrattavissa moduulirakennuksissa

Swecon suunnittelijat ovat mukana lähes kaikissa Adapteon rakennushankkeissa ympäri Suomen. Vuokrattavat moduulirakennukset taipuvat moneen käyttöön, kuten koulu- ja terveydenhuollon tiloiksi, ja rakennukset voidaan siirtää toiseen paikkaan tilatarpeiden muuttuessa.

Pohjoismaiden suurin ja Euroopan johtava muunneltavien moduulirakennusten toimittaja Adapteo on kehittynyt viime vuosina monipuoliseksi kiinteistöyhtiöksi. Keveiden työmaatilojen vuokrauksesta on siirrytty pysyvämpiin ratkaisuihin, joissa tarvitaan laajaa suunnitteluosaamista.

”Olemme ulkoistaneet lähes kaiken suunnittelun Swecolle, koska kumppanuutemme ansiosta pystymme toteuttamaan tiiviissä aikataulussa hyvin monimuotoisia ja vaativia hankkeita”, kertoo Adapteon suunnittelupäällikkö Aleksi Peltomaa. ”Esimerkiksi tyypillinen koulukohde valmistuu parhaimmillaan 3–4 kuukaudessa.”

Sweco vastaa moduulirakennusten arkkitehti-, rakenne- ja talotekniikkasuunnittelusta ympäri Suomen. ”Viime vuonna työn alla oli noin 100 projektia, ja tänä vuonna ollaan samalla tasolla kuin viime vuonna”, kertoo Swecon suunnittelutiimin projektipäällikkö Riina Savikko. ”Tarpeen mukaan autamme Adapteoa geosuunnittelussa ja palokonsultoinnissa sekä tulevaisuudessa myös VDC-ratkaisuissa.”

Siirrettävistä moduuleista tehdään yhä vaativampia rakennuksia

Moduulirakennusten rakenneratkaisut ovat hyvin standardisoituja, mutta samalla muuntojoustavia. Osa rakennuksista toimii väistötiloina vuoden tai pari, osa selvästi pidempään.

”Esimerkiksi Suomen ensimmäiset kolmikerroksiset moduulikoulut Helsingissä ovat käytössä 4–5 vuotta”, Savikko kertoo. Rakennuksia voidaan laajentaa tai pienentää moduuli kerrallaan, ja tarvittaessa moduulirakennuksia voidaan siirtää eri puolelle kaupunkia väestörakenteen muuttuessa.

Myös tilojen käyttötarkoituksen vaihtaminen on helppoa. ”Tekniikka räätälöidään aina tapauskohtaisesti, ja siksi moduulirakennuksia voidaan hyödyntää yhtä lailla toimistona, päiväkotina, kylmätiloina tai vaikkapa kemianlaboratoriona”, kertoo Swecon LVI-suunnittelupäällikkö Arto Sarhela.

Moduulirakennuksia hyödynnetään yhä useammin myös terveydenhoidossa. ”Toteutamme erilaisia potilas- ja hoitohuoneita olemassa olevien sairaaloiden yhteyteen sekä itsenäisiä hoitoyksiköitä ja terveysasemarakennuksia”, Peltomaa sanoo. ”Moduulirakennusten vuokraus on riskitön tapa varautua tulevaisuuden muuttuviin tilatarpeisiin.”

Energiatehokkuus vastaa pysyvää rakentamista

Uusimmat moduulirakennukset täyttävät Suomen ja Euroopan pysyvän rakentamisen energiatehokkuus- ja paloturvallisuusvaatimukset (ETA). Tilojen käyttäjä voi valita kohteeseen esimerkiksi sähköpatterit, energiatehokkaat vesi-ilmalämpöpumput tai kaukolämmön.

Peltomaan mielestä Swecon suunnittelijoiden rooli on ollut merkittävä moduulien rakenne- ja tekniikkaratkaisujen kehittämisessä. ”Ammennamme parhaat kehitysehdotukset suunnittelijoiden arkityöstä, ja yhdessä pystymme toteuttamaan uudet ratkaisut nopeasti myös käytännössä.”

Yksi yhteisponnistuksista on ollut jakelu- ja valmiskeittiöiden lämmön talteenottojärjestelmien suunnittelu. ”Moduulien laitteistot voidaan myös liittää olemassa oleviin automaatiojärjestelmiin tarpeenmukaista käyttöä ja ohjausta varten”, Sarhela kertoo.

Visiona kestävä yhteiskunta

Rakentaminen aiheuttaa Suomessa noin 14,7 miljoonaa tonnia jätettä vuosittain. Moduulirakentaminen edistää alan materiaalitehokkuutta ja kiertotaloutta, koska samat moduulit voidaan käyttää uudessa rakennuksessa aina perustusten betonipaaluja myöten.

”Visionamme on kestävä yhteiskunta, ja käytännössä se toteutuu juuri kiertotalousajattelun ja puurakenteiden käytön kautta”, Peltomaa sanoo.

Myös kaikki tekniikka on suunniteltu toimimaan aina uusissa kohteissa moduulien koko 20 vuoden käyttöiän ajan. ”Kaikki tekniikka on purettavissa ja siirrettävissä”, Sarhela sanoo. Huomiota on kiinnitetty myös ylläpidon helppouteen. ”Tiedämme tarkkaan, minkälaisella varustelulla moduuli on ollut käytössä, ja kaikkeen tekniikkaan pääsee helposti käsiksi.”

Orimattilan yhteiskoulun opiskelijat aloittivat syyslukukauden upouudessa modulaarisessa koulurakennuksessa tänään. Lisätietoja Orimattilan koulurakennuksesta täältä.