Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin ensimmäinen jakso: miten pandemia muuttaa kaupunkia?
Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan pandemioista: miten kaupungeissa kohdataan turvallisesti, onko kaupunkiluontoa riittävästi ja asummeko tulevaisuudessa väljemmin.
Koronavirus sai meidät katselemaan tiivistä kaupunkitilaa uusin silmin. Maailman metropolien asukkaille saattaa olla varattu vain parikymmentä neliömetriä asuintilaa. Suomessakin kaupunkilaiset ryntäsivät virkistysalueille ja lenkkipoluille ruuhkaksi asti, kun muut ajanviettopaikat sulkeutuivat.
Swecon Vaikuttava kaupunki on podcast hyvinvoinnista kaupungeissa, kaupunkilaisten näkökulmasta. Podcastia juontaa toimittaja Riku Rantala, ja ensimmäisen jakson vieraina ovat Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki ja Tampereen yliopiston kestävän kaupunkikehityksen yliopistonlehtori Salla Jokela.
Jaksossa keskustellaan pandemiasta kaupungeissa. Mikä on koronan perintö kaupungeille? Saako pandemia kyseenalaistamaan suunnittelun ja rakentamisen ihanteita? Mitä kipukohtia pandemia nostaa esiin? Entä mitkä asiat ovat suomalaisissa kaupungeissa itse asiassa hyvällä tolalla?
“Helsingissä asuinpinta-ala henkilöä kohti on ollut noin 34 neliötä, ja koko Suomessa sama luku taitaa olla noin 41 neliötä. Pandemia saattaa tarkoittaa sitä, että täällä, missä on totuttu asumaan tiiviimmin, asumisväljyys kasvaa”, sanoo Anni Sinnemäki.
“Monet kaupunkisuunnittelijat ja arkkitehdit ovat kyseenalaistaneet yksiöbuumia siinä mielessä, että kun perhe voi olla koko ajan samassa kodissa ja pienessä tilassa, tarvitaan isompia asuntoja. Halutaan valoa, ehkä oma piha, sitä kautta pääsy myös viheralueille. Halutaan läpitalon asuntoja enemmän”, pohtii puolestaan Salla Jokela.
Kuuntele koko jakso:
Spotifystä >>
Apple Podcastista >>
Google Podcastista >>