Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin jakso 12: Miten data voi parantaa kaupunkilaisten arkea?

Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Kahdennessatoista jaksossa keskustellaan kaupunkidatasta: mistä kaikesta dataa kerätään, ja miten sitä voi hyödyntää kaupunkien kehittämisessä?

Yhteiskunnan tietovarannot aukeavat kiihtyvään tahtiin, ja monet suomalaisetkin kaupungit ovat avanneet tietoaineistojaan maksutta julkiseen käyttöön kansalaisille, yrityksille, yhteisöille, koulutukselle ja tutkimukselle. Data on nyt avoimempaa kuin koskaan, mutta riittääkö se? Miten dataa voisi käyttää entistä paremmin kaupunkilaisten hyödyksi?

Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin kahdennessatoista jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Turku City Datan toimitusjohtaja Jussi Vira ja Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius.

Jaksossa keskustellaan kaupungeista ja kaupunkilaisista kertyvästä tiedosta. Miten sitä jo hyödynnetään ​​kaupunkien kehittämiseen, entä miten sitä pitäisi tulevaisuudessa käyttää? Minkälaista dataa esimerkiksi rakennuksista tai kaupunkilaisten liikkumisesta saadaan kaupunkikehittämiseen ja suunnitteluun?

“Turussa eri puolilla kaupunkia kamerat tunnistavat auton rekisterinumeron. Kun tulet sisääntuloväylältä kaupunkiin, numero otetaan talteen, ja kun ilmestyt seuraavan kameran näköpiiriin, tiedetään reittisi kaupungin sisällä. Tällaisella tiedolla pystytään arvioimaan, miten hyvin katuverkko vastaa liikenteen tarpeisiin ja millainen kuormitus kohdistuu millekin katuosuudelle”, Vira kertoo.

“Ei haluta ymmärtää pelkästään sitä, miten ihmiset liikkuvat, vaan myös sitä, mikä on ihmisten motivaatioperusta valita tiettyjä kulkumuotoja. Tämä on hieman vaikeammin saatavissa olevaa tietoa, sillä se on laadullisella pohjalla. Voimme saada todella paljon aikaan dynaamisen, aktiivisen reaalidatan yhdistämisellä laadulliseen dataan”, Wilenius sanoo.

Kuuntele koko jakso:

Spotifysta >>

Apple Podcastista >> 

Google Podcastista >>