Swecon vaikuttava kaupunki -podcastin kolmas jakso: Riittääkö puhdasta vettä jatkossakin?
Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Kolmannessa jaksossa puhutaan vedestä: millaisessa kunnossa Suomen kaupunkien vesijohtoverkostot ovat? Entä millaisia haasteita ilmastonmuutos ja kaupunkien kasvu aiheuttavat vesihuollolle?
Vesi on elinehto, jota tarvitaan kaikkialla ja kaikkeen. Suomalainen kuluttaa vuorokaudessa keskimäärin 155 litraa vettä, ja katujemme alla risteilee kymmenien tuhansien kilometrien vesijohtoverkosto.
Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin kolmannessa jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija, ympäristöterveyden apulaisprofessori Tarja Pitkänen ja Swecon vesihuollon yksikön johtaja Antti Ryynänen.
Jaksossa pohditaan, millaisessa kunnossa suomalaisten kaupunkien vesihuoltoverkostot ovat, miten ilmastonmuutos vaikuttaa veden määrään ja laatuun, ja millaisia haasteita kaupunkien tiivistyminen aiheuttaa vesihuollolle. Miksi kaupunkilaisten pitäisi kiinnostua vesihuollosta ja sen suunnittelusta?
”Vesihuoltoverkosto on kansallisomaisuutta, jonka arvo on noin 6,5 miljardia euroa. Kyllä meidän kansalaisina, veronmaksajina ja vesihuoltolaitoksen palveluiden käyttäjinä on syytä olla tietoisia tästä arvosta”, sanoo Antti Ryynänen.
“Yksi ilmastonmuutoksen tuoma uhka on se, että vesi on vääränlaista. Kun ilmasto lämpenee, niin se johtaa auttamatta siihen, että myös veden lämpötila nousee. Ja yleensä haalea vesi on hyväksi mikrobeille. Erityisesti vanhoissa kiinteistöissä on riski, että veden mikrobiologinen laatu heikkenee”, pohtii puolestaan Tarja Pitkänen.
Kuuntele koko jakso:
Spotifystä >>
Apple Podcastista >>
Google Podcastista >>