Sweco kylmästä lämpimään

Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin kuudes jakso: Miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa kaupunkilaisten hyvinvointiin?

Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Kuudennessa jaksossa keskustellaan kaupunkien ilmastosta. Millainen ilmasto Suomen kaupungeissa on 30 tai 50 vuoden kuluttua?

Vuosi 2020 oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Kun ilmasto lämpenee, lumisateet sulavat vedeksi ja helleaalloista tulee yhä tavallisempia. Kunnolliset talvet ovat yhä harvinaisempia, tai jos lunta sataa, sitä saattaa tulla kerralla hallitsematon määrä.

Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin kuudennessa jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Turun yliopiston maantieteen professori, Suomen ilmastopaneelin jäsen Jukka Käyhkö ja Swecon kestävän kehityksen johtaja Mia Andelin.

Jaksossa pohditaan, miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa kaupunkilaisten hyvinvointiin ja kaupunkisuunnitteluun. Jos Helsingin ilmasto muistuttaa 30 vuoden kuluttua Baltiaa, millaista on Rovaniemellä? Voidaanko kaupunkisuunnittelulla torjua rankkasateiden tai hellejaksojen vaikutuksia?

“Helsingin keskilämpötila on kuuden asteen luokkaa, ja se nousee ehkä asteen pari. Karkeasti voisi sanoa, että hivuttaudutaan Viron kautta kohti Latviaa ja Liettuaa. Jos ajatellaan Rovaniemeä, se ajelehtii varmaan myös etelään päin, jonnekin Kajaanin korkeudelle”, Jukka Käyhkö arvioi.

“Yksi trendi, joka näkyy kaupungeissa maailmallakin, ovat viheralueet. Ovat ne sitten isoja tai pieniä, niistä kannattaisi pitää kiinni. Hyöty on se, että pinta, kasvillisuudet ja muut, toimii viilentimenä eikä varastoi lämpöä kuten rakennusten rakenteet. Erityisesti tumma asfaltti kerää lämpösäteilyä”, sanoo Mia Andelin.

Kuuntele koko jakso: