Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin toinen jakso: Miltä kaupunki näyttää lapsen silmin?
Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Toisessa jaksossa hypätään lapsen kenkiin ja pohditaan, miltä kaupunki näyttäisi, jos lapset saisivat päättää
YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että vuoteen 2050 mennessä 70 prosenttia maailman lapsista asuu kaupunkialueella. Kansainvälisesti katsottuna suomalaisilla lapsilla on kaupungeissa turvallista olla ja liikkua, jopa yksin.
Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin toisessa jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Swecon arkkitehti Stefan Vara. Jaksossa pohditaan, kenen näkökulmasta kaupunkeja suunnitellaan. Miten lasten tarpeet ja toiveet saataisiin osaksi kaupunkisuunnittelua? Miten lapsia kannustetaan liikkumaan? Millainen on lapsiystävällinen, turvallinen ympäristö?
Kun 1950- ja 1960-luvuilla innostuttiin lähiöistä, niihin suunniteltiin lasten leikkipaikkoja ja jätettiin käyttöön kallioita ja metsää. Pekkarisen mukaan yksi ryhmä kuitenkin jäi huomiotta: teini-ikäiset.
“Lapset eivät ole mikään monoliitti. He ovat eri ikäisiä, eri kehitysvaiheissa. He ovat kaikki ihmisiä, joilla on omanlaisensa tarpeet, toiveet ja halut, ihan niin kuin kaikilla aikuisillakin. Emme me puhu aikuisystävällisestä tai vanhusystävällisestä ympäristöstä. Meidän pitäisi huomioida kaiken ikäiset, kaikenlaiset lapset”, Pekkarinen sanoo.
“Minulla on kaksi lasta, 5- ja 7-vuotiaat. Jos kysyn tyttäreltä, mitä haluaisit kaupungilta, hän sanoo, että olisi kiva, että Mechelininkadulla olisi iso uima-allas autokaistojen sijaan. Jos kysyn 7-vuotiaalta pojalta, hän haluaisi lätkäkaukalon joka paikkaan. Kaupungin suunnittelussa täytyisi fiksusti miettiä jokaiselle tasolle jotakin”, sanoo Vara.
Kuuntele koko jakso:
Spotifystä >>
Apple Podcastista >>
Google Podcastista >>