Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin yhdeksäs jakso: Miten kasvavat kaupungit ja luonto sovitetaan yhteen?
Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Yhdeksännessä jaksossa palataan luontoon ja pohditaan, onko kaupunkiluontoa riittävästi. Entä miksi kaupunkiluonnon säilyttäminen on niin tärkeää?
Luonto innostaa, rauhoittaa, auttaa keskittymään ja kuntouttaa. Tutkimustietoa luonnon vaikutuksista terveyteen on vaikuttava lista. Luonnon monimuotoisuus on kuitenkin jatkanut viimeisen vuosikymmenen aikana katoaan, ja tutkijoiden mukaan yksi uhka luonnolle on rakentaminen. Toisaalta on arvioitu, että keinot ja tiedot luontokadon hillintään ovat olemassa. Miten ne saataisiin käyttöön?
Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin yhdeksännessä jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Leena Kopperoinen ja kestävän liiketoiminnan konsulttiyrityksen Gaia Consultingin perustaja Pasi Rinne.
Jaksossa pohditaan, onko kaupunkiluontoa riittävästi. Miksi kaupunkiluonnon säilyttäminen on tärkeää kaupunkilaisten hyvinvoinnille? Osaavatko kaupungit hyödyntää luontoa kilpailussa veronmaksajista ja yrityksistä? Entä miten kasvavaa kaupunkia ja luontoa voi sovittaa yhteen, vai voiko?
”Ratkaisu ei ole se, että rakennetaan viheralueet kaupungin sisältä, koska silloin menetetään yhteys luontoon, terveyshyödyt ja biodiversiteetti. Sen sijaan on otettu ajatus, land recycling, että pitäisi rakentaa jo rakennetuille alueille”, sanoo Leena Kopperoinen.
”Kaupungistumisen myötä kaupungeilla on jo iso vastuu ja velvollisuus ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Tämä on tuonut monille kaupungeille lisävelvollisuuden nähdä, että kaupunki on monimuotoisuuden puolustaja, tai itse asiassa monimuotoisuuden heikkenemisen hidastaja”, pohtii Pasi Rinne.
Kuuntele koko jakso:
Spotifysta >>
Apple Podcastista >>
Google Podcastista >>