Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin yhdestoista jakso: Millaista ruokaa kaupungeissa syödään?
Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Yhdennessätoista jaksossa keskustellaan kaupunkilaisten ruokasuhteesta: Ovatko he vieraantuneita ruoan alkuperästä? Mistä ruoka tulevaisuudessa tulee kaupunkilaisten lautaselle?
Ruoantuotanto kuormittaa ilmastoa ja ekosysteemejä. Suurin osa tuotetusta ruoasta syödään kaupungeissa. Pian jopa 70 prosenttia maailman ihmisistä asuu kaupungeissa, eli valtavia ruokamääriä täytyy tuoda niihin jatkossakin. Millaista ruokaa kaupunkilaiset syövät tulevaisuudessa? Entä miten varmistetaan ruoan turvallisuus?
Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin yhdennessätoista jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen ja Swecon elintarviketurvallisuuden asiantuntija Heidi Määttä.
Jaksossa keskustellaan kaupunkilaisten ruokasuhteesta. Millä tolalla elintarviketurvallisuus Suomessa on? Mihin ruoantuotannon pitäisi kehittyä? Valmistetaanko ruoka laboratorioissa, vai pitäisikö kaupungeissa olla enemmän kattopuutarhoja ja viljelypalstoja?
”Jos ajatellaan elintarviketuotantoa, niin onhan se, että on puutarhoja, viheralueita ja niittyjä, jotka tarjoavat paikkoja pölyttäjille, tosi tärkeä juttu koko elintarvikeketjun kannalta”, Heidi Määttä sanoo.
“Toivotan tervetulleeksi mahdolliset uudet teknologiat. Ihan kaikkea ruokaa, varsinkaan sellaista, joka sisältää paljon proteiinia, ei välttämättä noin vain tehdä vesiviljelyllä tai kasvateta kellareissa. Kestää aikaa, ennen kuin meillä on bioreaktoreissa tuotettuja proteiineja tai ihmiset hyväksyisivät ne osaksi ruokavaliotaan”, Marina Heinonen pohtii.
Kuuntele koko jakso: