0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Vaikuttava kaupunki -podcastin 14. jakso: Onko kaupunkien valosaaste ongelma?

Vaikuttava kaupunki -podcastissa toimittaja Riku Rantala selvittää asiantuntijoiden kanssa, miten kaupunki vaikuttaa hyvinvointiimme. Neljännessätoista jaksossa puhutaan valosaasteesta, kaupunkivalaistuksesta ja valon vaikutuksista terveyteen.

Jopa neljäsosa pohjoisten leveysasteiden asukkaista kärsii kaamosoireista. Valon määrä vaikuttaa ihmisen elimistöön ja terveyteen monin eri tavoin. Miten kaupunkien ja kotien valaistuksessa tasapainotellaan valon, hämärän ja pimeän välillä, ja milloin valo onkin haitaksi?

Swecon Vaikuttava kaupunki -podcastin neljännessätoista jaksossa toimittaja Riku Rantalan vieraina ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen ja Swecon valaistussuunnittelija Matti Syrjälä.

Jaksossa keskustellaan siitä, miten valo tai sen väheneminen vaikuttaa terveyteen ja millaiset valaistusolosuhteet olisivat otollisimpia. Sotkeeko valosaaste kaupunkilaisten sisäisen kellon? Mitä kaikkea kaupunkien valaistussuunnittelussa pitäisi ottaa huomioon?

“Sisäinen kello voi alkaa jätättää, mikä voi johtaa univaikeuksiin ja vireystilan vaihteluun. Myös aineenvaihdunta kärsii, verensokeriarvot karkaavat liian korkeiksi päivän aikana ja verenpaine pyrkii nousemaan. Se luo stressitilan elimistöön”, Timo Partonen sanoo.

“Valaistuksen ohjaus ja himmennettävyys ovat tärkeitä tekijöitä, ja tekniikka kehittyy koko ajan. 10–20 vuotta sitten tie- ja katuvalaisimia ei himmennetty, sen aikainen tekniikka ei antanut myöten. Nykyään katuvalaisimiakin pystytään himmentämään tiettyihin aikoihin, sillä turhaan ne palavat läpi yön kirkkaana”, kertoo Matti Syrjälä.

 

Kuuntele koko jakso:
Spotifysta >>
Apple Podcastista >>
Google Podcastista >>