Viaconille kehitettiin kokemuksellinen tarjoussuunnittelutyökalu
ViaConin uuden tuotteen, betonielementtisillan, tarjousaineisto laaditaan alalla aivan uudenlaisella 3D-työkalulla. Swecon parametrisen suunnittelun asiantuntijat kehittivät visuaalisen webbialustan, jolla ViaCon voi tarjousvaiheessa suunnitella koko siltapaikan ja optimoida rakenteet. Työkalu mahdollistaa jatkossa myös siltapaikan hiilijalanjälkilaskennan.
ViaCon Group tarjoaa infrarakentamiseen muun muassa silta-, pohjanvahvistus- ja hulevesiratkaisuja. Yksi yhtiön uusimmista tuotteista ovat amerikkalaiset CON/SPAN-betonielementtisillat, joiden myyntiin ViaConilla on Euroopan-lisenssi. Uusi siltatyyppi tuotiin pohjoismaiden markkinoille pari vuotta sitten.
”Kansainväliseen kehitysprojektiin koottiin Swecolta ja ViaConilta tiimit Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta”, kertoo Swecon siltasuunnittelun osastopäällikkö Antti Jussila. Puola oli ViaConilta vastuussa projektin teknisestä puolesta. ”Yhteistyössä muokkasimme tuotteen sopimaan ViaCon Groupin ja jokaisen pohjoismaisen markkinan erityisvaatimuksiin.”
Projektin sivutuotteena Swecon asiantuntijat ehdottivat, että elementtisiltojen tarjousaineistojen laadinnassa voitaisiin hyödyntää parametristä suunnittelua. ”Siltojen kaarielementit on patentoitu, mutta muut rakenteet on suunniteltava jokaiseen kohteeseen erikseen”, Jussila sanoo.
Uudenlainen elämyksellinen tarjousaineisto
Swecon parametrisen suunnittelun asiantuntija Rasmus Sainmaa ja työkalun ohjelmoinnista vastaava Harri Ohra-aho kehittivät ViaConille uudenlaisen 3D-mallinnustyökalun. Sen avulla kaikki siltapaikan rakenteet voidaan suunnitella jo tarjousvaiheessa hyvin tarkasti. ”Kun yhtä mittaa muuttaa, kaikki rakenteet päivittyvät automaattisesti kustannusvaikutuksineen”, Sainmaa sanoo.
Lähestymistapa on uusi niin Suomessa kuin maailmalla. ”Tyypillinen tarjouspyyntöaineisto sisältää rakennuspaikan PDF-kuvat, joiden päälle sovitetaan rakenteita, määriä ja mittoja”, Sainmaa kertoo. ”Nyt koko siltapaikka mallinnetaan.”
Sillan tietojen päivittyminen mittatietojen mukaan reaaliajassa helpottaa erikokoisten tuotteiden vertailua. ”Kun ratkaisu on valittu, työkalusta voi tulostaa raportin ja jakaa 3D-mallin asiakkaalle, mikä luo kokonaan uudenlaisen asiakaskokemuksen”, Jussila korostaa.
Uutta on myös tietomallintajien näkökulma ratkaisun suunnitteluun. ”Webbipohjaisen konfiguraattorin suunnittelussa ei ole mitään uutta, mutta harvinaisempaa on tapamme yhdistää siihen rakennesuunnittelun substanssiosaamisen”, Sainmaa toteaa.
Uusi työkalu tuoteosakauppaan ja päästölaskentaan
3D-suunnittelutyökalu sopii kaikkeen tuoteosakauppaan, jossa rakenteita on esisuunniteltava ja sovitettava ympäristöön ennen myyntiä. ”Webbialusta skaalautuu ketterästi eri käyttökohteisiin”, Jussila sanoo.
Webbialusta avaa mahdollisuuksia myös kestävän kehityksen näkökulmien huomioimiseen. ”Hiilijalanjälkilaskenta on mahdollisesti yksi kehitysaskelista, joita otamme seuraavaksi ViaConin kanssa”, Jussila toteaa. Yhteistyössä ei olekaan kyse vain kertaluonteisesta kehitysprojektista, vaan avaimet käteen -kumppanuudesta. ”Huolehdimme jatkossa myös webbityökalun ylläpidosta Swecon palvelinalustalla.”
ViaConin projektipäällikkö Jacek Szczepińskin mielestä yhtiö on yltänyt tarjoussuunnittelutyökalun ansiosta aivan uudelle tasolle. ”Teemme koko ajan parhaamme pysyäksemme markkinajohtajana ja asiakkaidemme silmissä luotettavana ja modernina organisaationa. Sweco osoitti olevansa meille täydellinen kumppani haastavassa projektissa.”