Yhteiskehittämisprosessi tuotti tietoa vesialan kiertotalousyhteistyöhön Kiinan kanssa
Euroopan unioni on kehittänyt yhteistyötä Kiinan kanssa vesialalla jo pitkään. Jätevesien kiertotalous on yksi yhteistyön uusimmista teemoista. Swecon kansainväliset asiantuntijat loivat aiheesta koosteen, jossa kiertotalouskysymysten ratkaisemiseksi ehdotetaan monialaista holistista näkökulmaa.
Kiinan ja Euroopan välinen vesifoorumi (China Europe Water Platform, CEWP) on yhteistyöohjelma, jossa huomioidaan useita eri osa-alueita, kuten vesiin liittyvä politiikka, tutkimus ja bisnesyhteistyö. Vuonna 2018 foorumissa käynnistyi nelivuotinen EU-hanke, jossa Euroopan maat edistävät ohjelman tavoitteita kiinalaisten kumppanien kanssa.
”Viemme eurooppalaista vesialan osaamista Kiinaan ja tuemme yritysten pääsyä Kiinan markkinoille”, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesiyksikön ylitarkastaja Johanna Lantto. Varsinais-Suomen ELY-keskus sai keväällä tehtävän tuottaa taustatietoa tulevan yhteistyön pohjaksi. ”Tilasimme Swecolta koosteen siitä, miten yhdyskuntien jätevesien kiertotalous on kehittynyt Euroopassa ja mitkä ovat sen mahdollisuudet tulevaisuudessa.”
Kansainvälinen asiantuntijanäkemys kiertotaloudesta
Taustapaperin näkökulman haluttiin olevan kansainvälinen, ja aikaa toteutukseen oli kaksi kuukautta Aquatech China Shanghai -messuihin asti kesäkuussa. ”Emme halunneet vain Suomen näkökantaa, vaan tärkeää oli huomioida koko Eurooppa”, Lantto korostaa.
Ketterää kansainvälistä toteutusta helpotti, että tehtävään kyettiin kokoamaan ketterästi monipuolinen asiantuntijajoukko. ”Osallistavaan yhteiskehittämisprosessiin koottiin teollisuus- ja ympäristöalan asiantuntijoitamme Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Alankomaista”, kertoo vesihuollon suunnittelija Tia Haavisto Swecolta.
Swecon kiertotalousasiantuntija Mika Kierikka alleviivaa, että onnistumisessa olennaista olivat pitkäjänteisen työn tuloksena rakentuneet kiertotalouden sisäiset ja ulkoiset verkostot. ”Koosteraporttiin haastateltiin muun muassa edelläkävijöinä toimivien jätevedenpuhdistamojen toimitusjohtajia.”
Tulevaisuuden skenaarioita pohdittiin yhdessä tilaajan kanssa yhteiskehittämistilaisuudessa. ”Etätyöskentely oli erittäin hyvin fasilitoitu, ja saimme kerättyä kustannustehokkaasti kokemusta ja ideoita useilta asiantuntijoilta”, Lantto sanoo. ”Yhteiskehittäminen onkin hyvä ja osallistujille palkitseva tapa luoda kokonaiskatsaus vaikeaan aihepiiriin.”
Kiertotalouskysymysten ratkaisu vaatii holistisen näkökulman
Koosteraportin tärkein päätelmä on holistinen näkökulma ja datan hyödyntäminen päätöksenteossa. Kiertotalouden osaamisessa on selvää vientipotentiaalia, mutta alueellisia ja paikallisia ratkaisuja on etsittävä yhdessä.
”Kiertotalouden kaltaisia kysymyksiä ei ratkaise mikään yksittäinen toimija tai sektori. Tarvitaan sektori-integraatiota, jossa jätevesi-infra huomioidaan esimerkiksi alue-energiaverkoston ja hulevesien hallinnan ratkaisuissa”, Kierikka toteaa.
Myös Lanton mielestä holistinen katsantokanta on tulevaisuuden suunta kaupunkivesien hallinnassa. ”Kokonaisvaltainen näkemys huomioi esimerkiksi sen, miten jätevedet voivat olla kaupungeille myös lämmön, energian ja raaka-aineiden lähde.”
Holistisen näkökulman uskotaan istuvan hyvin kiinalaisten kaupunkien tarpeisiin. ”Kiinasta on jo esimerkkejä alueellisten kokonaisuuksien suunnittelusta puhtaalta pöydältä”, Lantto toteaa. Esimerkiksi hulevesiä käsitellään kokonaisissa mallikaupungeissa Sponge City -konseptilla. ”Kiinassa ollaan kiinnostuneita myös prosessien optimoinnista digitaalisesti ja keinoälyllä.”
Korona peruutti kansainväliset tapahtumat tältä vuodelta, mutta taustapaperia tullaan esittelemään kiinalaisten kumppanien kanssa pidettävissä webinaareissa ja muissa tapahtumissa.
”Koonti toimii keskustelun pohjana tilaisuuksissa, joissa kohtautamme eurooppalaisia ja kiinalaisia yrityksiä ja muita toimijoita”, Lantto sanoo. ”Kyse on pitkäjänteisestä työstä, jonka aihe ei ole ihan heti vanhenemassa.”