0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

28/03/2024

Reading time: 3min

TH

Tuulamari Helaja

Materiaalimurros vaatii uudenlaista ajattelua ja yhteistyötä 

biotalous

Sweco on edelläkävijä tulevaisuuden kestävien yhteisöjen ja kaupunkien suunnittelussa. 

Yksi vastuullisuuden osa-alueista Swecolla on nyt biotalous, uusiutuvien luonnonvarojen ja materiaalien käyttö.  

”Meidän on katsottava tarkemmin, mitä materiaaleja meillä on tulevaisuudessa tarpeeksi. Uusien uusiutuvien polttoaineiden ja materiaalien käytön lisäksi meidän on esimerkiksi pystyttävä hyödyntämään jätteitä tehokkaammin tai kehittämään hiilidioksidin uudelleenkäsittelyä edelleen”, sanoo Tuulamari Helaja, liiketoimintajohtaja.

Biopohjainen teollisuus Swecolla

Uskon, että nyt on aika miettiä tarkkaan uusien prosessien kaikki vaiheet logistiikasta ja varastoinnista kunkin materiaalin parhaaseen uudelleenkäyttöön.  

”Fossiilisten raaka-aineista luopumisesta käydään paljon keskusteluja, mutta yksityiskohdat ovat vielä epäselviä, miten korvaajia voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla.” 

Poikkitieteellistä osaamista tarvitaan

Uskon, että onnistunut siirtymä vaatii uusia kyvykkyyksiä kaikilta.  

”Meidän näkökulmastamme suunnittelu- ja konsultointiyrityksenä puhun ”hyppykyvystä”, kyvystämme tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja ymmärtää, että referenssejä ei ole siitä mikä on aivan uutta ja jota tehdään ensimmäisiä kertoja. Yhteistyötä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Koska uudet ratkaisut edellyttävät modulaarisempaa tai tieteidenvälisempää lähestymistapaa, asiantuntemuksen jakaminen sektoreiden ja erikoistumisalueiden välillä on ensiarvoisen tärkeää. 

”Haluan painottaa tämän siirtymän inhimillistä puolta, meidän on käytävä rohkeita keskusteluja ja etsiä aidosti ratkaisuja yhdessä. Mielestäni tämä on yksi vahvuutemme Swecolla. Meillä on jo laaja-alaista ja erilaista osaamista sekä luontevaa rooli keskustelun aloittajana, kun kyse on kestävyydestä.” 

Uudet innovaatiot auttavat muutoksen toteuttamisessa

Helaja on toiveikas materiaalien riittävyyden suhteen, jos käyttöaste voidaan optimoida. 

”Meillä on tarpeeksi hiiltä.  Kysymys on siitä, miten se kierrätetään eri tarkoituksiin. Onneksi näyttää siltä, että monet suuremmat yritykset sekä pienemmät startupit ovat kehittämässä innovaatioita tämän ratkaisemiseksi. On innostavaa kuulla uusista ideoista, olipa kyse sitten levien käytöstä raaka-aineena tai tekstiilien luomisesta puukuidusta.”

Toivon myös, että Suomi olisi houkuttelevampi vaihtoehto suuremman mittakaavan teolliseen käyttöön biopohjaisten tuotteiden ja materiaalien investointeihin.  

”Mielestäni on tiettyjä alueita, joita voisimme tarkastella tämän mahdollistamiseksi, mukaan lukien lupaprosessit ja se, miten työvoimamme osaaminen kehittyy.”

Lisäksi keskeinen näkökohta liittyy kuluttajien yrityksiin kohdistaman painostuksen laajuuteen. 

Jokainen meistä voi päättää, mitä ostaa. On mielenkiintoista nähdä, onko olemassa vahvempi kuluttajaryhmä, joka vaatii enemmän kestävyyttä ja kiertotaloutta – biopohjaisia ratkaisuja. Mielestäni yksi tapa varmistaa tämä ja faktapohjaiset valinnat on tehdä näitä ajatuksia tutuiksi kaikenikäisille ihmisille koulusta lähtien.” 

Kirjoittaja Tuulamari Helaja toimii liiketoimintajohtajana Swecolla. Ota yhteyttä tuulamari.helaja@sweco.fi.

Ole yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.