Onko Olka-lehmäni laiton? – EU:n metsäkatoasetus vaikuttaa isojen metsäyhtiöiden ja elintarviketeollisuuden lisäksi perinnemaiseman kyyttöön
EU sääti metsäkatoasetuksen, jonka tavoitteena on estää Euroopan unionin osalta metsien tuhoutuminen, metsien tilan heikkeneminen sekä vähentää EU:n osuutta kasvihuonekaasupäästöistä ja biologisen monimuotoisuuden heikkenemisestä. Asetus tuli voimaan kesäkuussa 2023 ja siirtymäaika päättyy vuoden 2024 lopussa. Pienille toimijoille lisäaikaa on puoli vuotta enemmän.
Metsäkatoasetus koskee Suomessa tällä hetkellä maankäyttöä nautojen ja puun kasvatukseen, eli muun muassa metsäteollisuuden ja elintarviketeollisuuden yrityksiä. Lisäksi asetuksella on vaikutusta niihin, jotka tuovat maahan soijaa, kahvia, kaakaota, öljypalmua ja kumia, eli elintarviketeollisuuden lukuisiin yrityksiin. Tällä asetuksella ei rajata metsän raivausta rakentamiseen.
Metsäkatoasetus edellyttää, että yllä mainittuja raaka-aineita käyttävän ja jalostavan yrityksen tulee varmistaa, että raaka-aineen kasvatus ei ole aiheuttanut metsäkatoa. Myös kasvatuspaikan sijainti maapallolla pitää tietää tarkasti.
Maankäyttöön kytkeytyvän metsien suojelemisen vuoksi metsäkatoasetus edellyttää niin lihanjalostajilta, kahvin paahtimoilta, suklaan valmistajilta, pyörän renkaiden valmistajalta kuin kartonkitehtailta massiivista tietojärjestelmien päivitystä siten, että raaka-aineen metsäkatovapaus voidaan osoittaa jäljitettävästi (Due Diligence -todistus). Todentamisjärjestelmien on oltava valmiina vuoden 2024 loppuun mennessä.
Yritykset, joita asetus liippaa, tarvitsevat tukea ja asiantuntemusta muun muassa lainsäädännön tulkintaan – miten asetus ja sen toimeenpanoasiakirjat vaikuttavat yrityksen toimintaan, metsäkatoasetukseen liittyvän suunnitelman laatimiseen – miten asetuksen vaatimukset voidaan täyttää, toimitusketjun hallintaan ja tietojärjestelmien kehittämiseen sekä viestintään. Ympäristöjuristien ja tietojärjestelmäasiantuntijoiden lisäksi erityisen tärkeää apua on saatavilla biodiversiteettiasiantuntijoilta, biologeilta ja metsäkatoon erikoistuneilta asiantuntijoilta.
Ratkaisujen tekemistä hidastaa se, että ohjeistus ja asetuksen tulkinnat ovat vielä tekeillä. Syksyyn mennessä on odotettavissa ohjeita, miten asetusta tulisi soveltaa. Siitä jouluun on lyhyt aika tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet. Ilokseni voin kuitenkin todeta, että varsinkin suurimmat toimijat ovat jo tehneet paljon pohjatyötä ja valmisteluja.
Aikataulun kireyden lisäksi valmistautumista asetuksen vaatimusten täyttämiseen haastaa se, että soveltamisohjeita ja kansallista lainsäädäntöä ei vielä ole. Toiveissa on saada sellaiset kesän 2024 aikana. Monia yksityiskohtia on vielä avoinna, vaikka asetus itsessään on jo valmiina ja voimassa. Esimerkiksi se, millä tarkkuudella alkuperäinen kasvatuspaikka on ilmoitettava, on vielä auki: riittääkö valtiotason tarkkuus vai edellytetäänkö tarkkaa koordinaattipistettä. Oma tuntuma on, että jonnekin sinne väliin se voisi lopulta asettua.
Suomen kannalta merkittävä tarkennusta odottava asia on metsän määritelmä. Kun puhutaan metsäkadosta, on oleellista tietää, mikä alue katsotaan metsäksi ja mikä ei.
Joudun asiaa tarkastelemaan myös hyvin henkilökohtaisella tasolla. Minulla on yksi itäsuomen karjaan kuuluva lehmä, mikä asustaa tilalla lajitoveriensa seurassa. Niiden tehtävä on ylläpitää perinnemaisemaa sekä suojella geneettistä monimuotoisuutta. Lehmät laiduntavat metsä- ja peltolaitumella. Jotta voin varmistua, että lehmäni Olka ei ole laiton, on minun varmistettava tilan pitäjiltä, että he eivät ole raivanneet uutta laidunta vuoden 2020 jälkeen. Suomen maa- ja metsätalousministeriön tulkinnan mukaan luonnonlaitumella laidunnusta saa jatkaa, kunhan ei kaada liikaa puita.
Saamani tiedon mukaan Olka saa käyskennellä rauhassa vielä jatkossakin metsälaitumella ja hoitaa luonnon monimuotoisuutta omalla tavallaan.
Toisekseen meidän perheellämme on pieni metsätila. Jos aiomme myydä sieltä puuta, on meidän varmistettava, että puun ostaja hoitaa metsäkatoasetuksen mukaiset velvoitteet ja saamme siitä asianmukaiset todenteet kaupan yhteydessä.
Ymmärrykseni mukaan joulukuusen hakeminen omasta metsästäni ei riko metsäkatoasetuksen vaatimuksia, ainakaan jos en lahjoita sitä naapurille tai sukulaisille. Jos lahjoittaisin, tulisi lahjapakettiin laittaa mukaan metsäkatovapaa-todistus.
Eeva Punta, Bioeconomy lead, Sweco