0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

25/04/2023

Reading time: 4min

EP

Elis Petäjä

Miten aurinkoenergiabuumi näkyy vuonna 2023?

uusiutuva energia energiamurros aurinkoenergia

Aurinkoenergiajärjestelmien koko on kasvamassa satoihin megawatteihin

Tähän asti suurin osa aurinkoenergiajärjestelmistä on ollut enintään yhden megawatin kokoisia pienvoimaloita. Tänä vuonna tapahtuu selvä muutos. Suunnitteilla on jopa satojen tuhansien paneelien aurinkopuistoja. Miksi aurinkoenergia on niin kannattava investointi?

Kun uusiutuvan energian kysyntä kasvaa, aurinkoenergia on alkanut kiriä kiinni tuulivoimaloiden etumatkaa. Siinä missä tuulivoimalan rakentamiseen vaikuttavat alueen tuuliolosuhteet eli sijainti, aurinkovoima on suhteellisen yksinkertainen toteuttaa kohteeseen kuin kohteeseen. Tuulivoimalat vaativat laajat perustukset, mutta aurinkopaneelien asennuksessa riittää turvallinen kiinnitys seinään, kattoon tai maahan.

Tuulivoimalat ovat suuria rakennelmia, jotka on nostettava puuston tai rakennusmassan yläpuolelle, ja siksi tuulivoimahanke vaatii laajat ympäristö- ja luontoselvitykset. Aurinkopaneeleissa ei ole liikkuvia osia, ja mitoituksessa riittää katon kantavuuden sekä tuuli- ja lumikuormien huomiointi. Tällä hetkellä alle 200 ha aurinkoenergiahankkeet eivät yleensä vaadi ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Yksittäistapausharkinnan perusteella YVA-menettelyä voidaan soveltaa myös pienempiin hankkeisiin.

Miten kannattava sijoitus aurinkoenergiajärjestelmä on?

Viimeisten 20 vuoden aikana aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet noin 89 prosenttia. Vuonna 2021 aurinkosähkön kapasiteetti kasvoi Suomessa yli 100 megawattia, mikä vastaa yli 250 000 aurinkopaneelia. Teknologia on kehittynyt samaa tahtia. Yhdestä paneelista saadaan tuotettua huomattavasti enemmän sähköenergiaa kuin ennen, joten tavoite-energiamäärä saavutetaan pienemmällä määrällä paneeleja. Korkotuottokin on jopa yli 10 prosenttia.

Myös tukia on saatavilla runsaasti. Kuluttajat voivat saada aurinkopaneelien asennustyöstä kotitalousvähennystä, yritykset Business Finlandin energiatukea ja taloyhtiöt ARA-avustusta. Myös aurinkosähkön myyminen on nykyhinnoilla yhä kannattavampaa. Aurinkoenergiasta onkin tullut yrityksille, taloyhtiöille ja teollisuudelle kannattava sijoitus ja keino tuottaa omaa päästötöntä sähköenergiaa.

Aurinkopaneeli-investoinnin kannattavuuteen vaikuttaa:

  • Aurinkopaneelien määrä
  • Aurinkopaneelien laatu (käyttöikä)
  • Sähkön ja sähkönsiirron hinnoittelu
  • Aurinkopaneelien teho (Wp)
  • Maantieteellinen sijainti
  • Aurinkopaneelien suuntaus
  • Katon kaltevuus ja aurinkopaneelin kaltevuuskulma
  • Kiinteistön varjostukset, esim. puusto
  • Aurinkosähköjärjestelmän asennuksen laatu.

Kokonaisten peltojen laajuisia aurinkopuistoja

Aurinkosähkön suosio näkyy aurinkoenergiajärjestelmien koossa. Tähän asti suurin osa aurinkopaneelijärjestelmistä on ollut alle 1 megawatin pienvoimaloita. Nyt pelkästään omalla työpöydälläni on aurinkoenergiaprojekteja, jotka valmistuessaan lisäävät Suomen aurinkoenergiatuotantoa noin 400 megawattia (MWp).

Uskonkin, että vuosi 2023 tulee jäämään mieleen siitä, että Suomeen alettiin suunnitella ensimmäisiä maakuntatason aurinkoenergiaprojekteja. Samalla maanpinnalle asennettavien aurinkoenergiajärjestelmien määrä kasvaa. Kokonaisia peltoja ja entisiä turvesoita peitetään aurinkopaneeleilla. Yksi aurinkopuisto voi olla teholtaan satoja megawatteja, kattaa satojen hehtaarien alueen, tuottaa satoja gigawattitunteja sähköä ja sisältää satoja tuhansia aurinkopaneeleja.

Aurinkoenergia kiinnostaa tällä hetkellä myös kokoluokkaa suuremmissa kiinteistöissä. Aurinkosähköä ei nähdä enää vain lisäenergianlähteenä, vaan todellisena ratkaisuna vihreään siirtymään ja korkeisiin sähkölaskuihin. Aurinkoenergian taloudellinen potentiaali on löydetty niin kauppakeskuksissa kuin teollisuudessa, jossa sähkönkulutus on yhtä suurta vuoden jokaisena päivänä. Kaikki tuotettu aurinkosähkö saadaan hyödynnettyä prosesseihin tehokkaasti.

Olisiko Suomi tulevaisuudessa aurinkoenergian vientimaa?

Juuri nyt elämme keskellä energiamurrosta, jossa hajautettu uusiutuvan energian tuotanto ei pysty kattamaan kaikkea sähköntarvetta eikä energian varastointi akkuihin ole vielä kehittynyt riittävästi. Suomessa on tällä hetkellä noin 700 MWp käyttöönotettua aurinkoenergiaa, mutta Fingridin arvion mukaan määrä tulee kymmenkertaistumaan 2020-luvun loppuun mennessä.

Kun energiajärjestelmämme on käynyt läpi täyden muodonmuutoksen, käytössämme on niin paljon uusiutuvaa energiaa, että se ylittää kovimpienkin pakkasten kulutushuiput. Suomesta voikin kehittyä Euroopan – ja ehkä koko maailman – vahvin uusiutuvan energian tuotantomaa suhteessa kulutukseen. Meillä riittää pinta-alaa suurten aurinkopuistojen toteutukseen, sähköverkkomme on vahva ja laatustandardimme korkeat.

Aurinkoenergialla onkin suuri potentiaali sekä energiakriisin ratkaisussa että tulevaisuuden vientituotteena.

Elis Petäjä, energia-asiantuntija, elis.petaja@sweco.fi, p. 040 612 5817

Ole meihin yhteydessä!

Energiamurroksen myötä siirrymme kohti uusiutuvan energian varaan rakentuvaa järjestelmää. Me Swecolla olemme aktiivisesti mukana energiamurroksessa sekä kestävässä ja resurssitehokkaassa teollisuussuunnittelussa. Ole yhteydessä!
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.