0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

04/09/2023

Reading time: 4min

MS

Matti Syrjälä

Miten valaistussuunnittelu vaikuttaa rakennusten vastuullisuuteen?

Valaistussuunnittelu

Valaistussuunnittelu on alana nuori, joten teknologian kehitys on yhä nopeaa. Ledit ja erilaiset valaistuksen ohjausjärjestelmät parantavat rakennusten käytettävyyttä ja vastuullisuutta, mutta nopea kehitys herättää myös uusia kysymyksiä, esimerkiksi kyberturvallisuudesta.

Valaistussuunnittelu tilataan usein osana sähkösuunnittelua, mutta yhä useammassa kohteessa lopputulos halutaan varmistaa kokeneen valaistussuunnittelijan kanssa. Parhaillaan olemme suunnittelemassa ja mallintamassa esimerkiksi Suomen suojelluimman rakennuksen, Helsingin Päärautatieaseman, sisä- ja ulkovalaistusta.

Valaistus auttaa vastaamaan käyttäjien kasvaviin odotuksiin ja energiatehokkuusvaatimuksiin. Monialaiselle ja asiakaslähtöiselle osaamiselle on kysyntää, ja meidänkin valaistussuunnittelutiimistämme löytyy valaistussuunnittelijoiden lisäksi sähköinsinöörejä ja muotoilijoita. Jokainen tuo hankkeeseen omat vahvuutensa:

  • Tuotetietoa erilaisista valaisimista ja valaistuksen ohjausjärjestelmistä
  • Ymmärrystä valaistusalan standardeista ja toiminnallisista vaatimuksista
  • Kykyä valita kohteeseen oikeanlaiset valomäärät, spektrit, valokeilat ja värilämpötilat
  • Ympäristösertifikaattien ja energiatehokkuustavoitteiden tuntemusta
  • Visuaalista silmää, jolla suunnitellaan näyttävä sisä- tai ulkovalaistus.

Tärkeää on myös ymmärtää, mikä on eri käyttäjille sopivin ratkaisu, jotta valaistus saadaan pidettyä käytön aikana edustuskelpoisena.

Suunnittelemmekin aina valaistuksen, jonka kunnossapito, suuntauksen tarkistaminen ja ohjausjärjestelmien päivitys on mahdollisimman helppoa.

Ledeillä on muitakin hyötyjä kuin energiatehokkuus

Vielä 15 vuotta sitten valaistussuunnittelija keskusteli valaistusratkaisuista pääasiassa rakennuksen kiinteistöpäällikön kanssa. Valaisimiin haluttiin helposti vaihdettavat lamput, loisteputket tai monimetallilamput, kuten halogeenit. Valaisimet veivät paljon tilaa ja tuottivat paljon lämpöä, mikä vaati jäähdytystä, eli kulutti energiaa.

Nykyään lähes kaikki lamput ovat energiatehokkaita ledejä, joiden laatu paranee koko ajan. Uusimpien ledien värilämpötila pysyy tasaisempana vuodesta toiseen, ja värintoistokyky ja elinikä ovat parantuneet huomattavasti. Ledit ovat lähes huoltovapaita, koska niiden käyttöikä on parhaimmillaan 15–20 vuotta (70 000–100 000 tuntia).

Valaistuksenohjaus lisää tilojen käyttömahdollisuuksia

Energiatehokas kokonaisuus vaatii ledien lisäksi valaistuksen moderneja ohjausjärjestelmiä. Erityisesti sähkön hinnan noustessa on tärkeää vaikuttaa siihen, milloin, miten pitkään ja miten kirkkaina valot palavat. Se vaikuttaa myös valaisinten käyttöikään ja säästää resursseja.

Toimistorakennusten BREEAM-, LEED- ja WELL-sertifikaateissa on määritelty, kuinka monta wattia valotehoa rakennuksessa saa olla per neliö. Lisäpisteitä sertifikaateissa saa, kun valaistusta ohjataan tilan käytön mukaan, esimerkiksi liike- tai läsnäolosensoreilla. Silloin valot eivät ole turhaan päällä tiloissa, joissa ei ole ihmisiä.

Hyvällä valaistussuunnittelulla samaa tilaa voidaan käyttää monilla eri tavoilla, kuten päivällä kouluruokalana ja illalla kahvilana, mikä vähentää tyhjiä tunteja. Hotellit ovat hyvä esimerkki siitä, miten tila voi olla käytössä jopa 24/7: päivisin etätyöskentelyssä, öisin nukkumisessa.

Langattomuus herättää kysymyksiä kyberturvallisuudesta

Perinteisesti valaistuksenohjaus on toteutettu alue tai toimistolohko kerrallaan niin, että DALI-järjestelmä ohjaa vaikkapa 10 valaisinta. Hybridityö asettaa valaistukselle uusia vaatimuksia, ja siksi moderneissa toimistoissa käytetään myös valaistuksen henkilökohtaista säätöä. Työntekijät voivat ohjata oman työpisteensä valaistusta esimerkiksi matkapuhelimillaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja myös tekoälyn suhteen. Itse oppivien ohjausjärjestelmien ansiosta käytävän valaisimet syttyvät ennakoivasti henkilön kävelyrytmin mukaan. Ja jos käytävää rajataan uudella väliseinällä, tekoäly sisäistää muutoksen parissa viikossa eikä enää sytytä valoja seinän toisella puolella. Sama tekniikka säästää energiaa parkkihalleissa: valot syttyvät vain liikkuvan auton ajoväylällä, eivät koko hallissa.

Sopivan ohjausjärjestelmän valinta liiketiloihin, sairaaloihin, hotelleihin ja kouluihin on aina monisyinen kysymys. Autamme ottamaan huomioon myös uudet näkökohdat, kuten langattomien järjestelmien kyberturvallisuuden. Ulkopuoliset eivät saa päästä säätämään kohteen valaistusta. Tänä päivänä keskustelemmekin eri vaihtoehdoista myös rakennuksen turvapäälliköiden ja IT-asiantuntijoiden kanssa.

Valaistussuunnittelijan neuvoa kannattaakin kysyä aina, kun kohteessa pohditaan energiasäästöjä, käyttäjien viihtymistä, ympäristövastuullisuutta tai vaikkapa erottumiskeinoja. Seuraavassa blogissani käsittelenkin valaistuksen monia mahdollisuuksia ja lisäarvoa.

Pysy kuulolla ja tutustu valaistussuunnitteluumme!

Kirjoittaja Matti Syrjälä työskentelee Swecolla johtavana valaistussuunnittelijana

 

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.