Nuku yösi rauhassa ilman rakennushankkeen budjettihuolia
Moni rakennusalan toimija pelkää budjetin paukkumista hankkeesta toiseen, koska kustannukset voivat muuttua hyvin nopeasti. Kustannuslaskijoillamme on kokemusta, markkinatietoutta ja valmiita työkaluja kustannusten hallintaan.
Rakennusalalla kaivataan kuitenkin paljon aktiivisempaa otetta kustannusriskien hallintaan. Liian usein lähtöbudjetti määritellään epärealistisesti, ja kustannukset lähtevät laukalle jo hankesuunnittelun alussa. Pian hankkeen laajuutta on karsittava, ja suunnittelu palaa lähtöruutuun.
Tarvetta olisi ”kustannushälyttimelle” tai kustannuskoordinaattorille, joka auttaisi seuraamaan kustannuksia reaaliajassa ja poistaisi kustannusriskit yksi kerrallaan. Ajantasainen kustannusohjaus voisi toimia vakuutuksena kustannusten nousua vastaan, aivan kuten kotivakuutus suojaa kodin.
Budjetoinnissa pitää varautua maailman nopeisiin muutoksiin
Aktiivisen kustannusohjauksen tarve korostuu, kun maailma muuttuu yhä nopeammin. Materiaalien ja energian hinnat voivat heilahdella yhdessä yössä, ja monien komponenttien saatavuudessa on ongelmia. Vanha tuttu runkoratkaisu tai konsepti ei ehkä olekaan enää se kokonaisedullisin vaihtoehto.
Ongelmana on, että moni alkuvaiheen kustannusarvio perustuu karkeisiin suuruusluokkatietoihin ja neliöhintoihin, mutta silti lähtöbudjettia pidetään totuutena. On tärkeää, että jo lähtöbudjetti arvioidaan realistisesti ja huomioon otetaan kaikki kustannuksia aiheuttavat tekijät. Niitä ovat myös erilaiset heijastevaikutukset, kuten ratkaisujen toteutettavuus, toimitusaikataulut ja lisätyötarpeet.
Koska maailmantilanne heijastuu hintoihin nopeasti, myös hintojen muutoksiin pitäisi pystyä reagoimaan suunnittelun aikana viipymättä. Jos tilanne paljastuu vasta tietyssä tarkastuspisteessä, turhaa työtä on ehditty tehty paljon. Kustannusten pitäisi ohjata suunnittelua, ei toisinpäin.
Mistä suunnittelijat saavat kustannustietoa?
Moni suunnittelija osaa arvioida eri ratkaisujen kustannusvaikutuksia kokemuksensa pohjalta, mutta lisätiedon tarve on rakennushankkeissa silti ilmeinen. Suunnittelijat tarvitsisivat neuvoa ja ohjausta, jotta heidän olisi helppo havaita, miten tietty valinta vaikuttaa muihin ja kokonaisuuteen. Silloin hankkeeseen valittaisiin aidosti kustannustehokkaita ratkaisuja.
Kustannusasiantuntijat voisivat ottaa hankkeissa aktiivisemman roolin suunnitteluratkaisujen arvioinnissa ja ohjauksessa. Työkaluistakaan ei ole puutetta. Aktiivista kustannusten arviointia, seurantaa ja ohjausta voidaan tukea monenlaisilla vaihtoehtolaskelmilla ja simuloinneilla. Näin saadaan tietoa myös kustannusarvion riskeistä ja epävarmuuksista.
Tavoitteeksi pitäisikin nostaa se, että koko projektiryhmä on tietoinen siitä, mistä hankkeen kustannukset muodostuvat ja miten niihin voidaan vaikuttaa. Visuaaliset Tilannekuva-työkalut auttavat hahmottamaan koko kustannuspolun, jolloin pääsemme irti kaikkia turhauttavasta kustannusten toteamisesta. Ja alamme ohjata kustannuksia reaaliajassa.
Timo Isoranta, yksikönjohtaja, kustannus- ja määrähallinta, timo.isoranta@sweco.fi