0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

14/11/2023

Reading time: 4min

PN

Petteri Nisula

Talvipyöräily on hyvin hoidettuja pyöräväyliä, viestintää sekä positiivista asennetta

kestävä liikkuminen Talvipyöräily

Kävely ja pyöräily edistävät ekologista ja kestävää kaupunkiympäristöä. Näppärät ja ympäristöystävälliset liikkumisvaihtoehdot ovat mahdollisia myös talvisessa työliikenteessä. Suuri osa Suomen talvesta on miellyttävää keliä, jolloin pyöräily työpaikalle voi olla oikein nautinnollista.

Pyöräväylien talvikunto erityisen tärkeää

Talvipyöräilystä tulee helposti mielikuva kestävien kulkumuotojen extremelajina, mutta se ei sitä välttämättä ole. Sääolosuhteet saattavat välillä aiheuttaa haasteita talvikunnossapidolle, mutta ne ovat ratkaistavissa. Hyvä esimerkiksi löytyy Oulusta: siellä pyöräväylien kunnospitoa priorisoidaan ja ne huolletaan ennen muita ajoratoja. Oulussa pyöräilläänkin paljon eritoten talvella juuri hyvän väylien kunnossapidon vuoksi. 

Useat kunnat ovat sitoutuneet pyöräväylien ympärivuotiseen kunnossapitoon, mutta asenteet, tavat ja toimet eri kuntien välillä ovat vielä suuret.  

Talvikunnossapidon viestintäsuunnitelma auttaa ennakoimaan aamun pyörämatkaa

Pyöräväylien talvikunnossapidon palvelulupauksen ja käyttäjäkokemuksen kohtaamista voidaan parantaa systematisoimalla viestintää erilaissa säätiloissa.  

Olen ollut tekemässä Helsingin kaupungille kahdessa vaiheessa talvikunnossapidon viestinnän suunnittelua. Tavoitteena on, että pyöräväylien kunnossapitoa koskevan viestinnän tulee olla oikea-aikaista ja johdonmukaista. Parhaimmillaan viestintää voitaisiin toteuttaa ennakoivasti, jo sääennusteen perusteella. 

Ennakoiva viestintä auttaa kaupunkilaisia ymmärtämään pyöräväylien kunnossapitotilanne eri sääolosuhteissa, mikä on tärkeää nimenomaan työmatkaliikkumisen suunnittelussa.  

Sweco tarjoaa kunnille ja kaupungeille apua talvikunnossapitoa koskevan viestinnän kehittämiseen selvittämällä viestinnän nykyisiä käytäntöjä ja laatimalla niiden pohjalta kunnossapitoviestinnän suunnitelmia. 

Pyöräväylien hyvällä kunnossapidolla ja ennakoivalla viestinnällä saamme talvipyöräilyä houkuttelevammaksi ja sitä kautta talvipyöräilyn suosio tulee varmasti kasvamaan. 

Vinkkini talvipyöräilyyn!

  1. Tarkkaile keliä. Useimpina talvipäivinä pyöräily on turvallista ja sujuvaa. Vaaratilanteita voi aiheuttaa tien pinta, kun vesikelin jälkeen tiet ovat jäätyneet ja päälle on satanut ohut kerros lunta. Varsinaista pakkasrajaa ei talvipyöräilylle ole, kunhan varusteet ja pukeutuminen on kunnossa. Keho tuottaa pyöräillessä lämpöä, joten kannattaa suosia kerrospukeutumista ja välttää liiallista toppavarustusta. 
  1. Ennakoi ajaessa.  Pudota nopeutta ja vältä äkkinäisiä käännöksiä, koska renkaan pito tienpintaan on heikompaa. Myös näkyvyys voi olla rajoitetumpaa pimeyden ja lumikinosten takia.   
  1. Pidä pyöräsi kunnossa. Voimansiirto, eli ketjut ja rattaat, on hyvä pitää puhtaana ja öljyttynä. Vaihdepyörissä vaijerin kuoren lika ja kosteus saattavat jäädyttää vaihteet, eli vaijerit kuorineen kannattaa välillä vaihtaa.  
  1. Pitoa renkaisiin. Nastarenkaat eivät ole välttämättömät, mutta suosittelen käyttämään, koska ne lisäävät pitoa.  
  1. Tarkista että valot toimivat! Valoa tulee käyttää jo päivän hämärtyessä. Ladattava led-valo on kätevä, koska silloin ei tarvitse vaihdella paristoja. Helpoin vaihtoehto on asentaa pyörään moderni napadynamo – niiden renkaan pyörimiseen aiheuttama vastus on käytännössä huomaamaton ja valot ovat aina mukana ja toimintavalmiina.  
  1. Sähköpyörä voi olla juuri sinun talvipyöräsi.  Sähköpyörät soveltuvat erityisen hyvin ympärivuotiseen pyöräilyyn, koska sähköavustus auttaa lumella etenemistä ja helpottaa hikoilua ja näin myös pukeutumista. Kun lämpötila laskee kohti nollaa, akun kapasiteetti laskee, minkä takia pyörän kantama lyhenee. Tämän takia sähköpyörän akkua ei pitäisi säilyttää talvella ulkona, vaan se pitäisi viedä aina sisätiloihin.  
  1. Nauti talvisesta ympäristöstä ja sujuvasta liikkumisesta. Talvella pyöräileminen voi olla tosi kivaa! Luminen ympäristö näyttää upealta ja oletko huomannut, että myös sen äänimaisema muuttuu?
     

Petteri Nisula, kestävän liikkumisen asiantuntija, petteri.nisula@sweco.fi

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.