11/04/2024

Reading time: 3min

LH

Leena Hämäläinen

Tuemme maisemasuunnittelulla kestävää kaupunkikehitystä

Luonto biodiversiteetti maisemasuunnittelu kestävä kaupunkikehitys

Oletko tullut ajatelleeksi, että jokaisen kaupungissa kohtaamasi ratkaisun, näkymän, tunnelman ja jopa äänen takana on suunnittelua – tai sen puutetta?

Kun kaupunkilaiset puhuvat käytännöllisistä polkupyöräparkeista ja viihtyisistä julkisista tiloista, me maisema- ja ympäristösuunnittelijat puhumme kestävästä ympäristörakentamisesta ja kaupunkikehityksestä. Swecon asiantuntijoiden laajaan verkostoon kuuluu niin ympäristö- ja maisemasuunnittelijoita, maisema-arkkitehteja kuin biologeja ja luontoammattilaisia. Me edistämme kaupunkien ekologista ja sosiaalista kestävyyttä suunnittelemalla katuja, puistoja, ratapihoja, toreja ja satamia sekä ihmisen että luonnon näkökulmasta.

KESY eli kestävä ympäristösuunnittelu tarjoaa ratkaisuja

Kestävä ympäristösuunnittelu (KESY) tarjoaa monia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja tulevaisuuden haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja kaupungistumiseen. Swecon maisemasuunnittelulle on myönnetty KESY-tunnus ja olemme sitoutuneet Viherympäristöliiton Kestävän ympäristörakentamisen toimintamallin tavoitteisiin sekä niiden edistämiseen.  

Kolme tapaa, joilla me suunnittelijat edistämme erityisesti ekologista kestävyyttä rakennetussa ympäristössä

  1. Tilaa kaikille elämänmuodoille

 Suunnittelutyössämme huomioimme koko ympäristön elonkirjon ja erilaiset elämänmuodot. Sovitamme rakennettuun ympäristöön viherkeitaina ja kohtaamispaikkoina toimivia viihtyisiä piha-alueita, toreja ja julkisia kaupunkitiloja sekä kulutusta kestäviä ulkoilureittejä, jotka tarjoavat luontoelämyksiä myös lähellä kaupunkeja. Suojelemme ylpeydellä Suomen luontoa ja sen monimuotoisuutta sekä vaalimme suomalaista kulttuuriympäristöä – pidämme huolta maaperän hyvinvoinnista, suojelemme puhdasta vettä sen syntysijoilla sekä pyrimme löytämään keinoja veden säästämiseen.

  1. Luonnon monimuotoisuutta myös kaupungissa

Tuemme biodiversiteettiä rakennetussa ympäristössä muun muassa luomalla dynaamisia istutusalueita, monilajisia ja -kerroksellisia kasviryhmiä sekä erilaisia mikrohabitaatteja, eli erilaisten eliöiden elinpaikkoja. Monimuotoisuutta voidaan edistää esimerkiksi suosimalla suunnittelussa lahopuuta. Me suunnittelijat vaikutamme ratkaisuillaimme kuten materiaalivalinnoilla, toteutusmenetelmillä ja kunnossapitoluokituksilla kohteen koko elinkaaren aikaiseen kestävyyteen. 

  1. Ekologista tasapainoa luontopohjaisilla ratkaisuilla

Luontopohjaiset ratkaisut ovat väistämättä osa tulevaisuuden kaupunkiympäristöä, sillä dynaamisuuden lisääntyessä esimerkiksi kunnossapidon tarve vähenee. Staattisuudesta on mentävä kohti dynaamisuutta, ja yksilajisista massaistutuksista kohti biotooppi-istutuksia sekä habitaattien palauttamista. Runsaat, monilajiset istutukset ovat kestäviä kasvintuhoojia vastaan, ja niille kehittyy luontaisesti ekologinen tasapaino hyöty- ja haittaeliöiden välille. Suomalaisten taimien suosiminen merkitsee kestävää alkuperää, terveitä taimia puhtaassa ympäristössä sekä lähellä tuotettua, suomalaista työtä.  

Sosiaalinen vastuu ja ympäristövastuu tukevat toisiaan: vehreällä ympäristöllä on tunnistetun myönteinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Sweco on ylpeästi mukana monissa suunnitteluhankkeissa eri puolilla Suomea, joissa viedään käytäntöön KESY:n toimintaperiaatteita – aina viheralueiden istutuksista esteettömään liikkumiseen. 

Jos kiinnostuit, ole minuun yhteydessä!

Leena Hämäläinen, puutarhuri, rakennetun ympäristön suunnitteluhortonomi, leena.hamalainen@sweco.fi  

 

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.