Ympäristöystävällisempiä kosmetiikkavalintoja – Mitä ekologisuus tarkoittaa kosmetiikan valmistuksessa ja käytössä?
Moni meistä pyrkii tekemään entistä ympäristöystävällisempiä valintoja arjessaan niin ruoan, liikkumisen kuin asumisenkin suhteen. Mutta miten on käyttämämme kosmetiikan laita ja millaista ekologista kosmetiikka on saatavilla?
Kosmetiikkaostoksilla ei ole välttämättä aina helppoa tehdä ympäristöystävällisiä valintoja, kun tuotteeseen vaikuttaa niin monta eri tekijää. Jätettä syntyy kaikissa tuotteen elinkaaren vaiheissa: valmistuksessa, kuljetuksessa, käytön aikana ja kun pakkaus heitetään pois. Kuluttajan täytyy osata ymmärtää tuotteista esitettäviä markkinointiväittämiä, jotka voivat joskus olla harhaanjohtavia.
Ympäristöystävällisten valintojen tekemistä ei helpota asiaan liittyvien termien arvolatautuneisuus ja niiden saamien merkitysten moninaisuus. Jo sana ekologisuus tarkoittaa ja on ymmärrettävissä monella eri tavalla etenkin markkinoinnin yhteydessä. Tässä kirjoituksessa puhutaan ympäristöystävällisyydestä ja ekologisuudesta, joilla tarkoitetaan vähäistä haittavaikutusta ympäristöömme.
Ympäristöystävällisyys valmistuksessa: luomua, luonnonkosmetiikka vai synteettistä?
Raaka-aineiden ympäristöystävällisyyteen vaikuttavat jo valmistusvaiheessa monet tekijät. Esimerkiksi luomuviljelty ainesosa ei ole aina synteettistä parempi vaihtoehto. Ilmastovaikutus on erilainen, jos verrataan esimerkiksi lähituotettuja raaka-aineita maailman toiselta puolelta tuotuihin, eikä luomumerkki kerro yksinään vielä paljoakaan raaka-aineiden ekologisuudesta. Usein synteettisiä ainesosia kavahdetaan suotta. Voidaanko luonnonvaroja jopa säästää valmistamalla ainesosia synteettisesti? Iho ei voi tunnistaa synteettisen ja luonnontuotteen eroa, jos kyseessä on täysin sama raaka-aine. Raaka-aineiden ympäristöystävällisyyttä kannattaa tarkastella yksi aine kerrallaan, jotta voidaan ottaa kaikki siihen vaikuttavat tekijät huomioon.
Ympäristöystävällisyys käytettäessä: mitä huuhtoutuu viemäriin?
Kosmetiikassa puhuttaa myös sen käyttämiseen liittyvät haittavaikutukset: mitä kaikkea huuhtoutuu viemäriin, ja miten se vaikuttaa luontoon ja ympäristöön? Kosmetiikassa ei saa käyttää ympäristölle myrkyllisiä aineita, mutta on aiheellista miettiä, kertyvätkö jotkin aineet maaperään tai vesistöihin. Kosmetiikan raaka-aineiden turvallisuutta ihmiselle ja ympäristölle EU-tasolla arvioi riippumaton tiedekomitea SCCS, ja arvioinnissa otetaan huomioon raaka-aineiden vaikutukset ympäristöön. Monet aineet ovatkin kieltolistalla negatiivisten ympäristövaikutusten perusteella.
Ekologisuus kierrätyksessä: muovi, lasi vai biopohjainen pakkaus?
Tuotteen ekologisuuteen vaikuttaa myös sen pakkaus. Lasipakkausta pidetään usein ympäristöystävällisenä vaihtoehtona, mutta kosmetiikkakäytössä olevaa lasia ei voi aina kierrättää. Muovipakkauksissakin on omat hyvät puolensa, toisin kuin usein ajatellaan: muovi on materiaalina kevyt, kestävä ja edullinen. Jokaisessa pakkausmateriaalivaihtoehdossa on omat hyvät ja huonot puolensa niin käytännöllisyyden kuin ympäristövaikutustenkin kannalta. Kosmetiikkapakkauksia kehitetään jatkuvasti ja markkinoille onkin tullut erilaisia biopohjaisia vaihtoehtoja.
Miten voimme tehdä ympäristöystävällisempiä kosmetiikkavalintoja? Ensinnäkin kannattaa huolehtia siitä, että ostaa vain tarvittavia tuotteita ja käyttää ostetut tuotteet ennen kuin ne menevät vanhaksi. Kannattaa aina kiinnittää huomiota myös tuotteiden säilyttämiseen: kun säilytät ja käytät tuotteita ohjeiden mukaisesti, ne pysyvät käyttökelpoisina koko annetun vähimmäissäilyvyysajan.
Helppo ja tehokas keino ekologisuuden lisäämiseksi on kierrättää kosmetiikkatuotteet oikein.
Sekajäte |
|
Metallinkeräys |
|
Lasinkeräys |
|
Vaarallinen jäte |
|
Pahvinkeräys |
|
Kirjoittaja Sonja Kauro on Swecolla harjoittelun suorittanut estenomiopiskelija, jolle kosmetiikan turvallisuus on lähellä sydäntä. Swecon monialaisuus innosti Sonjaa harjoitteluaikana ja hän saikin aivan uudenlaisia näkökulmia alalle. Sonjasta oli ilo huomata, miten paljon Swecolla tehdään työtä kestävämmän ympäristön ja yhteiskunnan parissa.