Satavuo eco-school

The new eco-school in Laukaa combines the village schools of Vuontee, Savio and Tarvaala. The school was built as a part of the Terve Talo scheme. The design of the eco-school is driven by the sustainable construction ideal “a school for a hundred students for a hundred years." The school promotes health and ecological construction and is part of the Terve Talo scheme. The eco-school was implemented as a project management contract, where Sweco was involved in the comprehensive design of the site and in charge of structural and building services. The school staff, the children and their parents, the local council and the villagers also took part in the planning of the Laukaa eco-school.

FACTS

PROJECT

Satavuo School, Laukaa

YEAR

2018

SCOPE

Capacity: 12,540 m2, Floor area: 2,631 m2, Total floor area: 2631 m2

SOLUTION

The new environmentally friendly wooden school brings together the villagers and the children from three village schools, by offering them a school for a hundred students for a hundred years. This adaptable and versatile school is the most ecological school building in Finland, and it is made of solid timber using CLT technology. Instead of traditional classrooms, the school design has more open and communal learning environments, which is more in line with the new teaching curriculum.

The eco-school concept is an innovative masterpiece which combines a healthy and long-lasting wooden building, sustainably produced energy and modern spatial solutions suitable for the current pedagogic requirements.

The building is based on a modular model that enables the utilisation of the concept for various needs and future adaptations. The versatile teaching spaces offer additional study areas in the lobby and in the little rooms adjacent to the classrooms.

Architecture is part of the eco-school’s overall concept, implementing the principles of a sustainable lifestyle. The efficiency of the building is a sum of timelessness, authenticity, sustainability and a strong feel for materials. In terms of design and construction, this means that the design utilises wood as much and as innovatively as possible. The skills of the vastly experienced Sweco specialists are visible in the load-bearing wooden structure solutions and in the innovative use of new materials. This means the gymnasium could be built without pillars.

In addition to the ecological structure, the Laukaa school is a low-energy building. The building is heated with renewable Finnish bioenergy, the electricity is partly solar powered and the children are served local food. In the future, the ride to school will be powered by biogas.

“The fact that we are designing and constructing energy-efficient buildings is not enough to warrant an energy-efficient building. The most significant costs of the building are only accumulated through use during its life cycle. We want the users of the eco-school to receive ongoing feedback of the functions of the building, which they can then use to affect the behaviour of the building and its energy consumption. As the building is teaching the children in the day-care centre and the school, the same is true vice versa,” says Design Manager Heljo Hakulinen at Sweco.