SHOWING THE WAY FOR RESIDENTIAL DESIGN IN ESTONIA

Estonia has been looking for new ideas for their challenging residential construction with the help of international architecture design competitions with the best-known Nordic residential design offices as invited participants. We have had success in two competitions concerning a seaside lot in the centre of Tallinn.

FACTS

PROJECTS

Narva Road 2011

Noblessner Quartet 2014

 

SIZE

Narva Road; 70,000 m2, phase I 15,000 m2

Noblessner Quartet; 30,200 m2

CUSTOMERS

Narva Road; Arco-Investeeringute

Noblesser Quartet; AS Merko Ehitus Essti, BLRT Grupp As

 

PROJEKTI

The Narva Road project consisted of a set of blocks with a combined gross area of 70,000 m2. Our design was selected as the winner and as the basis for the implementation. Design work was carried out in cooperation with our structural engineering experts.

The Noblessner Quarter project covers three blocks and a gross area of 30,200 m2. Our design was considered exemplary, but it was not chosen as the winner. Our design came second.

Our design abided by the provided town plan in both designs and interpreted its goals in favour of the overall solution.

The architectural modellings in the Narva Road town plan are very long and have exceptionally deep frames. In our design, flats were located opposite each other. A gap was left in the long frame of buildings every four flats. Balcony walls were structured individually. This made the long blocks of flats seem like they consisted of individual villas, the flats were full of light, and they had individual balconies and patios.

The jury had this to say about the design: “The jury considers the winning design to offer a new kind of residential environment in the competition area as well as the whole of Tallinn. This solution creates an individual identity for the area. This work may become a positive model for the future of Estonian residential design.”

In the Noblessner block, the buildings were located between the low stone warehouses that would remain on the beach. Due to the delicate shore landscape and the area’s low silhouette the organisation of the blocks emphasised a design in two parts: dark, stone lower levels and lighter glass upper levels. We tried to emphasise gaps in closed blocks as well to ensure that as many flats as possible could have a sea view.