Hanko Grand

The plot at the junction of Bulevardi and Merikatu streets is at one of the most impressive locations in Hanko with an amazing history. Previously, the Grand Hotel built in 1887 was located on the plot; the hotel was destroyed in a fire in 1925, however, and it was never rebuilt. After that, the location with an enchanting view has awaited its second coming. The client’s company was established to develop underutilised locations in the shore areas of Hanko with great potential. The Grand Hotel plot was one of these. The plan was to create an impressive premium residential building that would take full advantage of the gorgeous milieu and sea view and attract affluent people from the Helsinki Metropolitan Area.

FACTS

Client

Hangon Rantakiinteistöt Oy / Quattrorakennus Oy

Size

30 falts, 1 commercial premises

Location

Bulevardi 1, Hanko

The architecture of Hangon Grand combines the harmonious traditional wood construction in Hanko, the modern application of decorative carpentry details in the villa area, as well as a nuanced arrangement of the building mass into a winding shape on a scale suitable for its environment with the help of balcony terraces, canopies and other façade elements. 

In addition to its excellent location, Hangon Grand is a landmark of the start of the Hanko city centre when approaching it from Appelgrenintie street. The design uses the opportunity given by the land use plan to raise the top floor of the building above the line of eaves at the street corner, which creates a vertical motif that emphasises the corner. At the same time, on the Bulevardi side, the height of the building has been reduced by stages so that it is connected to the lower building in Bulevardi 3. Both buildings are normal blocks of flats with a lift and a staircase. There is also a business premises on the ground floor on the Bulevardi side. All flats are single-storey and accessible.  

The starting point on the Merikatu side has been an opening of the balconies and living areas of the flats towards the sea view as much as possible without completely turning the façade into glass, which is not a part of the building tradition in Hanko. The façade solution has been implemented by using architectural methods that are characteristic of Hanko in particular: by using modern methods, a protective “lace layer” has been built in front of the large balconies and terraces that open out towards the sea. Behind it, the balconies naturally have balcony glazing that can be opened.  

In addition to linking the building to the historical building tradition of Hanko and connecting the building’s façades with their different characters, the latticework made out of non-combustible, weatherproof sheets also protects those who are on the balcony from direct views and prevents the balcony furniture from disturbing the cityscape. 

The façades towards the yard and at the ends of both buildings are clad with horizontal boarding, like in the old blocks in Hanko. The wooden façades are painted in light shades, slightly different for each house. The lace lattices and cladding are white. The bedroom windows on the side of the yard are usually French balconies with a tempered glass railing.  They also offer a view into the yard from the level of the bed in the bedroom. On the ground floor, gorgeous natural travertine stone was selected for the external cladding; it has also been used indoors on the floors of the staircases. On the yard façade, the entrances and the first floor flats are protected by a pergola with climbing plants that extends throughout the entire length of the building. 

Nearly all flats open up to large balconies towards the sea view. Only the two flats in the wing on the Bulevardi side open up to the inner yard towards the setting sun. They also offer views towards the Kirkkopuisto park in the east.  

The living and dining areas in the flats link together, creating a spacious whole, which is connected to the balcony on the same level that extends throughout the width of the apartment. Floor heating makes this technically feasible. The dining area also has wide glass doors, which means that, during the summer, the dinner table can be extended up to the balcony railing. In the largest flats, the main bedrooms are often connected to their own bathroom and dressing room. Each flat has its own sauna.