Energiamurroksen ratkaisuilla kestävää kasvua ja kilpailukykyä
Ilmastonmuutos, digitalisaatio ja yhteiskunnan sähköistyminen kiihdyttävät energiamurrosta, jonka myötä siirrymme pois fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta energiajärjestelmästä. Energiamurros koskee kaikkia energian osa-alueita: tuotantoa, varastointia ja jakelua sekä käyttöä. Se tarjoaa yrityksille paljon mahdollisuuksia – ratkaisuina esimerkiksi uusiutuvan energiantuotannon muodot, energian varastoinnin tehostuminen ja kysyntäjousto, energiatehokkaat kiinteistöt, energian kiertotalous sekä sähköpolttoaineet. Me Swecolla olemme apunasi kaikissa energiamurroksen hankkeissa niiden elinkaaren jokaisessa vaiheessa.
Uusiutuva energiantuotanto tukee vihreässä siirtymässä
Uusiutuvien energiamuotojen halutaan kattavan 40 % kaikesta energiankulutuksesta Euroopan unionin alueella vuoteen 2030 mennessä. Uusiutuvan energian tehokas tuotanto onkin avainroolissa vihreässä siirtymässä, jolla pyritään hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamiseen.
Me Swecolla tuemme päivittäisessä työssämme yhteiskunnan vihreää siirtymää uusiutuvan energiantuotannon hankkeissa. Aurinkosähkö ja muut aurinkoenergian hyödyntämisen tavat ovat oivallisia keinoja rakentaa energiakestävää yhteiskuntaa. Meiltä saat kokonaisvaltaista osaamista kaikkiin aurinkoenergiaan liittyviin hankkeisiin.
Myös tuulivoima erilaisine hyödyntämismuotoineen on edistämässä vihreää siirtymää. Saat meiltä kaiken tarvittavan tuulipuistohankkeen onnistumiseen YVA-menettelyistä ja kaavoituksista tekniseen suunnitteluun. Olemme olleet mukana kehittämässä merituulivoiman kansainvälistä liiketoimintaa, jotta alan toimijat voivat vastata tulevaisuuden energiatarpeisiin. Autamme yhdistämään tuulivoiman ja aurinkovoiman muihin energiamurroksen innovaatioihin kuten vihreän vedyn tuotantoon.
Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu vety, eli vihreä vety, on kiinnostava energiamurroksen ratkaisu ja ilmastonmuutoksen hillitsijä, joka voi myös ylläpitää maiden kilpailukykyä ja energiaomavaraisuutta. Vedystä voidaan jalostaa synteettisiä polttoaineita, kuten metaania, jolla voidaan alentaa esimerkiksi liikennesektorin päästöjä. Asiantuntijoillamme on laaja-alaistakansainvälistä kokemusta vedyn varastointiin, tuotantoon ja siirtoon liittyvistä hankkeista.
Energiavarastot ja -jakelu tasapainottavat saatavuutta
Energiavarastot ja -jakelu tasapainottavat saatavuutta
Tehokkaat energian varastoinnin ratkaisut ovat merkittävässä asemassa tasapainottamassa uusiutuvan energian saatavuutta. Kokeneet energia-alan asiantuntijamme laativat energiamurroksen edistämiseksi taustatutkimuksia ja konsultoivat strategisesti energia-alan organisaatioita sekä toteuttavat erilaisia energian varastoinnin ja jakelun kokonaisuuksia yhdessä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa. Myös lämmön varastointi ja hukkalämpöjen hyödyntäminen on erittäin tärkeää. Lämpö varastoidaan yleensä veteen, mistä esimerkkeinä voidaan mainita lämpöakut ja kaukolämpöverkko. Ylijäämälämpöä syntyy monissa teollisuusprosesseissa, ja sitä on myös puhdistetussa jätevedessä. Kesällä lämmennyttä merivettä varastoidaan jo nykyisin erilaisiin kallio- ja luolavarastoihin.
Power-to-X (P2X) on avainteknologia energiamurroksessa. Power-to-X-teknologioilla tarkoitetaan prosesseja, joissa uusiutuvilla energianlähteillä tuotetusta sähköenergiasta valmistetaan sähköpolttoaineita ja vastaavia yhdisteitä. Power-to-X:n avulla saadaan luotua uusiutuvan energian energiavarastoja, joilla sähköä voidaan muuttaa toiseen muotoon ja tarvittaessa takaisin sähköksi.
Akkuteknologiaa voi hyödyntää suoraan energiajärjestelmään kytkettynä tai akkukapasiteetin kautta. Akkujen avulla sähköverkossa pystyy liikuttamaan isoja tehomääriä. Sweco tarjoaa osaamista ja suunnittelua koko akkuarvoketjuun mineraalien kestävästä louhimisesta laitoksen toteutukseen.
Vihreä siirtymä tarvitsee onnistuakseen teollisuuden, kaupunkien, kiinteistöjen ja liikenteen energiamurrostahukkalämmön ja sähkönkulutuksen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Me Swecolla toteutamme kannattavia energiatehokkuushankkeita, ratkaisuina esimerkiksi kaukolämpöverkkojen hyödyntäminen energiavarastoina, teollisen mittakaavan lämpöpumput, laitostehokkuus, energiankierrätys sekä hukkalämmön talteenotto.
Sähkön kulutus ja kierrätys energiamurroksen ytimessä
Sähkön kulutus ja kierrätys energiamurroksen ytimessä
Kestävä kehitys ja energian säästäminen ovat tärkeä osa modernia suunnitteluprosessiamme myös rakentamisessa ja kaupunkikehityksessä. Energia-asiantuntijamme ohjaavat kaupunkikehityshankkeita kohti energiatehokkuutta, nollaenergiarakentamista sekä kiinteistöjen hiilineutraaliustavoitteita ja kestäviä liikenne- ja logistiikkajärjestelmiä. Meiltä onnistuu niin yksittäisten rakennusten kuin kokonaisten alueidenkin elinkaariratkaisu- ja energiakonsultoinnit, joissa hyödynnämme vahvaa järjestelmä- ja prosessiosaamista sekä parhaita mahdollisia digitaalisia työkaluja.
Energiamurroksen toteuttaminen lähtee strategiasta
Energiamurroksen vieminen käytäntöön alkaa suunnittelupöydältä, strategiasta. Konsulttimme Swecolla auttavat asiakkaitamme yhdistämään kestävän kasvun ja kilpailukyvyn kaikissa energiahankkeissa tehden vihreästä siirtymästä todellisuutta.
Suomen ensimmäinen vihreän vedyn tuotantolaitos heräsi eloon virtuaalimallissa
Suomen ensimmäinen vihreän vedyn tuotantolaitos heräsi eloon virtuaalimallissa
Harjavaltaan valmistuu vuonna 2024 Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitos. P2X luottaa suunnittelussa Swecon teollisuusosaamiseen ja digitaalisiin palveluihin. Virtuaalimalli herätti ainutlaatuisen vetylaitoksen henkiin jo työmaavaiheen alla.
Helen siirtyy hiilineutraalin energiaan eri teknologioiden avulla
Helen siirtyy hiilineutraalin energiaan eri teknologioiden avulla
Energiayhtiö Helen vastaa Helsingin kaupungin tarvitsemasta kaukolämmöstä. Hiilineutraaliustavoite on kaupungin kanssa yhteinen, ja kohti energiamurrosta kuljetaan hyödyntämällä muun muassa hukka- ja ympäristölämpöjä, bioenergiaa, älykästä kaukolämpöjärjestelmää ja vetyteknologiaa.
Riku Maidell
Liiketoimintajohtaja, Kestävän kehityksen palvelutErkki Härö
Energia-asiantuntija, teollisuusMika Manninen
Ympäristökonsultointi, Osastopäällikkö