Hiilijohtaminen pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä
Swecolta ratkaisut hiilijalanjäljen pienentämiseen ja vastuullisuusstrategiaa tukevaan kestävään rakentamiseen
Kestävällä rakentamisella on merkittävä rooli niin ympäristövaikutusten kuin ilmastonmuutoksen osalta. Talousjohtajat, toimitusjohtajat ja vastuullisuusjohtajat ovat avainasemassa ohjatessaan rakennetun ympäristön parissa toimivien yritysten ja organisaatioiden toimintaa kohti kestävää kehitystä ja vihreää siirtymää. Strategiset ilmastotavoitteet saavutetaan kuitenkin vasta, kun jokainen hanke toteutetaan systemaattisen hiilipäästöjen vähentämisen ja hiilibudjetoinnin avulla. Siinä apuna on hankkeiden hiilijohtaminen.
Hankejohtajan tavoite on projektin hiilijalanjäljen pienentäminen ja organisaation vastuullisuusstrategiaa vahvistavat hankkeet niin infrarakentamisen, teollisuuden rakentamisen, laitoksen suunnittelun, sijoituspaikkavalintojen tai esimerkiksi kaavoituksen osalta. Suuret hankkeet vaativat ympäristötavoitteiden johtamista ja tehokkaita tapoja toteutuakseen. Hankkeen vastuullisuusvalinnat voivat myös vaikuttaa olennaisesti hankkeen rahoitusehtoihin ja rahoituksen saatavuuteen. Lisäksi EU-taksonomian mukainen raportointi ja vastuullisuusraportointidirektiivi (CSRD) edellyttää tarkkaa seurantaa ja selkeitä strategioita hiilipäästöjen vähentämiseksi sekä sen osoittamista, miten hiilipäästöjä on onnistuttu vähentämään ja hiilijalanjälki pysyy pienempänä.
Hiilijohtamisen avulla tarjoamme käytännönläheisen ja visuaalisen johtamisen prosessin ilmastotavoitteiden, EU-taksonomian vaatimusten ja PAS2080-standardin mukaisten vaiheiden saavuttamiseksi rakennus- ja kehityshankkeissa eri toimialoilla.
Miten hiilijohtamisen prosessi etenee hankkeissa?
Hiilijohtaminen pitää sisällään 5 vaihetta
Sweco tarjoaa fasilitoitua suunnitteluprosessien hiilijohtamista ja dokumentoituja tavoitteita hiilijalanjäljen pienentämiseen:
- Kartoitamme asiakkaan tavoitteet ilmastoa ja investointeja koskien ja käymme läpi organisaation strategian.
- Muodostamme kokonaiskäsityksen hankkeen hiilimaksimista ja luomme hiilibudjetin (yläraja, kuinka paljon hiilipäästöjä on hyväksytty määrä).
- Suunnittelemme toteutettavat hiilen vähentämistoimenpiteet, joita voivat olla esimerkiksi layoutiin liittyvät ratkaisut, energiatehokkuuden kehittäminen niin rakentamisessa kuin elinkaaren aikana, materiaalien ohentaminen, keventämiseen liittyvät uudet innovaatiot, kiertotalousratkaisut, materiaalien uudelleenkäyttö, elementit, palkit, pilarit, kantavat rakenteet, verhousrakenteet jne. sekä työmaan aikaiset päästöt.
- Etsimme, dokumentoimme ja käymme läpi realistiset vaihtoehdot odotusten ja saatavilla olevien vähähiilisten ratkaisujen perusteella.
- Tarjoamme visuaalisen työkalun, jonka avulla hankkeen johtaminen onnistuu sujuvasti alusta loppuun siten, että tavoitteet ja data ovat helposti saatavilla.
Hiilijohtamisen lisäksi ohjaamme myös muita ympäristötavoitteita
Ympäristö- ja vastuullisuustavoitteiden asettaminen ja niiden tehokas johtaminen hankkeissa edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka huomioi niin materiaalien valinnan, kiertotalouden ja resurssitehokkuuden, energiatehokkuuden kuin luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen. Ympäristötavoitteiden toteutumista voidaan mitata riippumatta siitä haluaako organisaatio painottaa tavoitteiden seurannan hiilijalanjälkeen, biodiversiteettiin, resurssitehokkuuteen tai esimerkiksi vedenkulutukseen.
Kestävää rakentamista tukeva hiilijohtaminen edistää asiakkaan vastuullisuusstrategiaa ja kestävyystavoitteita
Rakennusteollisuus on yksi suurimmista kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajista, mikä johtuu muun muassa rakennusmateriaalien valmistuksesta, rakennustyömaiden energiankulutuksesta ja liikenteestä. Lisäksi rakennettavan kohteen hiilijalanjälkeen vaikuttaa sen elinkaari ja käytön aikaiset päästöt. Hiilijalanjäljen pienentäminen hankkeissa auttaa vähentämään rakennustoiminnan ilmastovaikutuksia ja siten hillitsee ilmastonmuutosta. Rakennushankkeiden hiilijalanjälkeä voidaan pienentää johtamalla hanketta organisaation ympäristötavoitteiden mukaisesti hiilijohtamisen avulla.
Me Swecolla panostamme siihen, että eri valinnat ja vaihtoehdot dokumentoidaan, ja siten saavutetaan selkeät vertailut hiilidioksidista sekä tarvittaessa myös muista ympäristömittareista. Ymmärrämme eri rakenneosien hiilijalanjäljen ja visualisoimme datan ymmärrettävään muotoon, jolloin organisaation on helppo tehdä relevantteja valintoja. Visualisoinnissa on koko ajan mukana sekä investoinnin että elinkaaren hiilivaikutukset ja hankkeelle kuin myös elinkaarelle asetettu hiilibudjetti, joten dataa on helppo tarkastella pidemmälle kuin vain rakentamisen ajalta. Huomioimme lisäksi hiilen kustannukset (päästökauppa, hiilijalanjäljen hinta, hiilen vähentämisen lisäkulut) ja suunnitellun kohteen loppukäyttäjien vaikutuksen. Emme katso hiiltä hankkeessa vain yhdestä sihdistä.
Hiilijohtamisella mahdollistamme organisaation ympäristötavoitteita tukevat ratkaisut, joilla hankkeiden suunnittelu ja toteutus onnistuu kestävästi ja EU:n taksonomian mukaisesti.
Visuaalisen työkalun avulla ympäristöjohtamisesta vastaava henkilö voi seurata organisaation strategian mukaisia tavoitteita ja mittareita hankkeelle.
Hiilijohtamisen hyödyt
Hiilijohtamisen hyödyt
- Hiilijohtaminen tarjoaa organisaatioille tehokkaan työkalun hiilijalanjäljen pienentämiseen ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.
- Hiilijohtaminen auttaa varmistamaan, että hankkeet ovat linjassa organisaation vastuullisuusstrategian kanssa ja että niillä on kestävä vaikutus ympäristöön ja yhteisöön.
- Järjestelmällinen lähestymistapa yhdistettynä visuaaliseen työkaluun auttaa organisaatioita asettamaan realistisia tavoitteita hiilipäästöjen vähentämiselle ja kehittämään konkreettisia toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi.
- Rakentamisen pienempi hiilijalanjälki tuo mukanaan taloudellisia etuja, kuten alhaisempia käyttökustannuksia ja lisäarvoa kiinteistölle.
- Hiilijohtaminen tarjoaa ratkaisuja myös elinkaaren ajalle, kuten ohjaa rakennusten energiankulutusta ja siten lisää esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöä, mikä johtaa pienempiin energiakustannuksiin ja vaikuttaa elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen.
Swecon työkalut tukevat organisaatioita vihreässä siirtymässä
Tarjoamme kestävää kehitystä ja vihreää siirtymää tukevia ratkaisuja useiden eri toimialojen hankkeille ja tavoitteille:
Hiilijalanjäljen laskenta
Swecon hiilijalanjäljen laskentaan tarkoitetun työkalun avulla löydetään ratkaisuja sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi että energiatehokkuuden lisäämiseksi. Sen avulla toiminnalle ja hankkeen kehittämiselle saadaan selkeät suuntaviivat kohti kestävämpiä valintoja. Tämä toteutetaan laskemalla yhteen prosessin, palvelun tai tuotteen kaikki elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt.
Ympäristösertifiointi
Tuomme ammattitaitoisen ja edistyksellisen tukemme myös organisaation ympäristösertifiointihankkeisiin. Toimimme konsultteina ohjaamassa hankkeen suunnittelua kestävää rakentamista tukevien tavoitteiden ja vaatimusten mukaisesti.
Energia- ja elinkaarisuunnittelutyökalu
Suurempien kokonaisuuksien ja useiden rakennusten tarkastelu samanaikaisesti energia- ja elinkaarikustannusten, sekä energiankäytön hiilidioksidipäästöjen osalta onnistuu nopeasti Swecon energia- ja elinkaarisuunnittelutyökalun avulla. Työkalu mahdollistaa kokonaisuuksien tarkastelun jo konsepti- tai kaavoitusvaiheessa. Näin laskelmat energiavirroista saadaan esimerkiksi energia- ja elinkaarikustannusten sekä energiankäytön hiilidioksidipäästöjen osalta.
Carbon Cost Compass – kiinteistökehityksen hiilityökalu
Rakennuttajat ja kiinteistökehittäjät voivat tehdä ilmastollisesti ja taloudellisesti kestäviä ja rakennusten kannalta optimaalisia valintoja Carbon Cost Compass -palvelun avulla. Se mahdollistaa arkkitehdeille, insinööreille ja rakentajille yksinkertaisen tavan materiaalien arvioimiseen ja valitsemiseen, jotta ne täyttävät sekä kustannus- että vastuullisuustavoitteet hankkeessa.
Vie ympäristöjohtaminen seuraavalle tasolle
Haluatko lisätietoja siitä, miten hiilijohtaminen voi auttaa organisaatiotanne saavuttamaan kestävää rakentamista tukevat ympäristötavoitteet hankkeissa? Ota yhteyttä meihin, niin keskustellaan lisää!
Iida Vakkuri
Vastuullisuusjohtaja