Kiertotalous liiketoiminnan ytimessä

Kiertotalouden kumppani suunnittelusta purkamiseen, teollisuudesta infraprojekteihin 

Kiertotalouden syvä osaamisemme ja erikoistuneet kestävän kehityksen tiimimme takaavat sen, että pystymme tarttumaan kaikkiin kiertotalouden mahdollisuuksiin kannattavasti ja tukemaan haasteiden ratkaisemisessa. Yksilölliset palvelumme kattavat kiertotalouden hankkeet kaikilla sektoreilla infrastruktuurin ja kaupunkiympäristön kehittämisestä rakentamisen kiertotalouteen ja teollisuuden kiertotalouden kehittämiseen.

Kiertotalouden tarjoomaamme kuuluvat muun muassa kiertotalousstrategiat, tiekartat, varhaisen vaiheen suunnittelu ja esiselvitykset sekä konseptikehitys, joiden avulla integroimme kiertotalouden osaksi asiakkaidemme liiketoimintaa. Näytämme konkreettisesti, miten kiertotalousratkaisut vaikuttavat taloudelliseen suorituskykyyn, ja miten ne voivat vähentää kustannuksia. Samalla huomioimme esteet ja pullonkaulat, joita kiertotaloushankkeissa voi ilmetä.

Tuemme teollisuutta kiertotalousaluiden ja -laitosten suunnittelussa sekä teollisten symbioosien kehittämisessä ja arvoketjujen hallinnassa. Rakentamisen kiertotalouden parissa kehitämme suunnitteluratkaisuja kiertotalouden vahvistamiseksi, autamme asiakkaitamme rakennusten purkusuunnittelussa ja ratkomme kierrätettävien materiaalien hyödyntämisen haasteita. Infrasektorilla edistämme muun muassa kaivumassojen hyödyntämistä ja materiaalien hyötykäyttöä. Hyödynnämme erilaisia digitaalisia työkaluja kiertotalousasteen parantamisessa. Tarjoamme lisäksi koulutuksia, jossa käsittelemme muun muassa kiertotalouden vaatimuksia hankkeissa.

Otamme palvelukokonaisuudessamme huomioon myös vuonna 2025 voimaan astuvan rakentamislain ja EU-taksonomian vaikutukset yrityksenne toimintaan.

EU-taksonomia vauhdittaa kiertotalouden läpimurtoa ja kannattavuutta

Kiertotalouden merkitys on jo laajasti tunnustettu tuotantoteollisuudessa, rakennusalalla ja infrarakentamisessa. Kiertotalouteen kannattaakin investoida useista syistä.

Euroopan unionin taksonomia asettaa standardit kestävälle taloudelle. Kestävä rahoitus painottaa ympäristö- ja sosiaalisia tekijöitä, mikä tekee kiertotaloudesta houkuttelevan sijoituskohteen. Nämä toimet eivät ainoastaan paranna yritysten ESG- eli ympäristö-, sosiaali- ja hallintokysymysten profiilia ja houkuttelevuutta sijoittajien silmissä. Ne avaavat myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vähentävät luonnonvarojen käytöstä aiheutuvia riskejä.

Lisäksi EU:n kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) vaatii yrityksiä raportoimaan tarkemmin kestävyyteen ja EU-taksonomianmukaisuuteen liittyvistä toimistaan, mikä myös osaltaan korostaa kiertotalouden merkitystä.

EU-taksonomia asettaa vahvoja vaatimuksia rakennusalan kiertotaloudelle. Sen mukaan vähintään 70 % ei-pilaantuneesta rakennus- ja purkujätteestä on käytettävä uudelleen, kierrätettävä tai muuten hyödynnettävä.

Tämän toteuttamiseksi tarvitaan muun muassa parempaa datan keruuta ja digitalisaation hyödyntämistä. Kiertotalouden edistäminen vahvistaa taksonomianmukaista liiketoimintaa ja helpottaa kestävän rahoituksen saamista hankkeille.

Urban Insight -raporttimme valottaa, miten rakennuksia voidaan muuttaa materiaalien kuluttajista materiaalipankeiksi.

Kiertotalouden resurssitehokkuuden ja arvoketjujen asiantuntija kaikilla toimialoilla

Me Swecolla ymmärrämme resurssitehokkuuden merkityksen ja sen erilaiset sovellukset kaikilla toimialoilla rakennetussa ympäristössä ja teollisuudessa. Resurssitehokkuudella vaikutetaan paitsi neitseellisten materiaalien käytön minimoimiseen, mutta myös energian ja veden kulutuksen vähentämiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Kiertotalous on keskeisessä asemassa myös kestävän rahoituksen ja vastuullisuusraportoinnin vaatimusten täyttämisessä.  

Kiertotalouden prosesseissa eri toimijat muodostavat arvoketjuja, joissa monialainen yhteistyö on keskiössä. Swecon asiantuntijoilla on laajaa kokemusta eri teollisuudenaloista, materiaaleista ja niiden erityispiirteistä sekä teollisten symbioosien tai kiertotalousyhteistyön koordinoinnista ja johtamisesta.  

Siksi pystymme tunnistamaan synergiaetuja eri toimijoiden välillä ja edistämään arvoketjuyhteistyötä. Kiertotalouden arvoketjut, niiden tunnistaminen ja koordinointi liittyvät niin teollisuuteen kuin rakentamiseenkin. 

Infrasektori on merkittävä osa kiertotalouden arvoketjuja, erityisesti massojen kierrätyksen näkökulmasta. Nykyisin rakentamisen purkumateriaalit, kuten betoni ja kiviainekset, hyödynnetään lähes täysimääräisesti maanrakentamisessa. Tämä tekee betonista ja kiviaineksesta arvokkaampia materiaaleja purkutoimijoille, sillä ne muuttuvat toisten toimijoiden raaka-aineiksi eivätkä jätteiksi.  

Purkumateriaalien arvoketjussa myös uudelleenkäyttö rakentamisessa on tullut yhä ajankohtaisemmaksi. Mitä ylemmäs arvoketjussa materiaali voidaan hyödyntää, sen arvokkaampaa se on, ja sen käyttöikä pitenee.  

Rakennusmateriaalien säilyminen kierrossa helpottuu, kun materiaaliseloste tulee pakolliseksi uuden rakentamislain myötä vuonna 2025. Digitaalisilla työkaluilla voidaan paremmin hallita materiaalien uudelleenkäyttöä. 

Kiertotalouden ratkaisut teollisuudessa

Me tuemme teollisuuden toimijoita kiertotalouden ratkaisujen hyödyntämisessä ja vihreässä siirtymässä. Autamme heitä toimimaan vastuullisesti kestävyys- sekä ilmastotavoitteet huomioiden. 

Kiertotalousalueet ja teolliset symbioosit

Kiertotalous luo teollisuuden aloille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Me Swecolla toimimme aktiivisesti alueellisen kiertotalouden edistäjinä ja osallistumme kiertotalousalueiden ja teollisuuspuistojen kehittämiseen. 

Lisäksi keskitymme tunnistamaan teollisia symbiooseja ja arvioimaan eri toimijoiden välisiä vaikutussuhteita sekä liiketoimintamahdollisuuksia ja mahdollisia riskejä.  Toimimme myös asiantuntijoina hiilineutraalien akkuarvoketjujen suunnittelussa.

Kiertotalousinvestoinnit

Uusien teknologioiden ja liiketoimintamallien soveltamisessa on tärkeää arvioida hankkeen kannattavuus kokonaisvaltaisesti. Olemme asiakkaan tukena kiertotaloushankkeiden konseptinkehityksestä ja esiselvityksistä lähtien.  

Meillä on vankkaa kokemusta kiertotalousinvestoinneista. Lisäksi meillä on osaamista laitossuunnittelusta sekä sivuvirtojen hyötykäytöstä.  

Rakentamisen kiertotalouskonsultointi

Rakentamisen kiertotalous on yksi keskeisistä painopistealueistamme Swecolla. Palvelumme kattavat kiertotalouden hankkeen aina suunnitteluvaiheesta rakennuksen purkamiseen asti, ja räätälöimme ne tapauskohtaisesti vastaamaan asiakkaan tarpeita.  

Uusi rakentamislaki 2025

Uusi rakentamislaki 2025

Tammikuussa 2025 voimaan astuvan uuden rakentamislain mukaan rakentamishankkeissa on huolehdittava, että uudelle tai rakentamislupaa vaativalle korjauskohteelle laaditaan materiaaliseloste. Sen tulee sisältää tietoja rakentamisessa käytetyistä materiaaleista ja tuotteista, ja sen pohjalta tehdään vähähiilisyyden arviointi.  

Kokeneet kiertotalouden asiantuntijamme koostavat kullekin rakennushankkeelle räätälöidyn kiertotaloussuunnitelman – oli sitten kyse purku-, korjaus- tai uudiskohteesta. Tarkastelemme rakennushankkeita kiertotalouden näkökulmasta niiden koko elinkaaren ajalta ja panostamme rakennussuunnittelussa vahvasti korjaus-, täydennys- ja muuntorakentamiseen.  

Rakentamisen kiertotalouteen liittyy myös maankäyttö ja alueiden tiivistäminen. Käsittelemme kaavamuutosasioita, kuten korttelin korottamista tai muutoksia korttelitarpeisiin. 

Kiertotalouden huomioiminen hankkeissa on myös olennainen edellytys tietyille ympäristösertifikaateille, kuten BREEAM:lle, LEED:lle, WELL:lle, RTS:lle ja Joutsenelle, joista meillä on laajaa osaamista.  

Rakentamisen kiertotalousratkaisut  

  • Kiertotalousselvitys korjaus- ja purkukohteissa: Selvityksessä tunnistamme, mitkä kiinteistön osat voidaan hyödyntää sellaisenaan, mitkä osat on mahdollista kunnostaa ja mitkä osat täytyy korvata tai poistaa käytöstä. Hyödynnämme selvityksessä uusimpia digitaalisia työkaluja. 
  • Uudelleenkäytettävien rakenneosien kelpoisuuden osoittaminen: Autamme testaamaan kenttä- ja laboratoriotutkimuksin uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden turvallisuuden, terveellisyyden ja vaatimustenmukaisuuden uutta käyttötarkoitusta varten. 
  • Tilamuutosten kiertotalousselvitys: Arkkitehtimme, rakenne- ja talotekniikka-asiantuntijamme varmistavat, että tilamuutokset toteutetaan kiertotaloutta edistävällä, kustannustehokkaalla ja vastuullisella tavalla. Autamme asiakkaitamme myös kaikenlaisissa korjaus- ja saneerauspalveluissa. 
  • Kiertotalousratkaisujen huomiointi suunnittelussa: Asiantuntijamme huomioivat kiertotalouden vaatimukset jo suunnitteluvaiheessa, jotta voimme varmistaa EU-taksonomian edellyttämät rakennuksen resurssi- ja energiatehokkuuden, purettavuuden ja mukautumiskelpoisuuden. 
  • Modulaarinen suunnittelu: Käytämme laajasti modulaarista suunnittelua, innovatiivista lähestymistapaa rakentamiseen. Siinä rakennusosat suunnitellaan ja valmistetaan standardoitujen mittojen ja teknisten ominaisuuksien mukaisesti. Se mahdollistaa rakennusprojektien tehokkaamman toteutuksen, paremman laadunvalvonnan ja vähentää sekä rakennusprosessin että valmiin rakennuksen aiheuttamaa jätteen määrää.  

Kiertotalous ja käyttötarkoituksen muutokset ovat ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin – katso webinaari:

 

”Miksi muovipilli pitää kierrättää, mutta kokonaista rakennusta ei tarvitse, kun se on käyttöikänsä päässä?”  

Antti Ruuska, toimitusjohtaja, Finnish Green Building Council 

Infrasektorin kiertotalous

Kiertotaloudella on infrasektorilla merkittävää potentiaalia säästää luonnonvaroja. Euroopassa tuotetaan valtava määrä kiviainesta, peräti 4,2 miljardia tonnia vuosittain. Kuitenkin vain seitsemän prosenttia Euroopan kiviainessektorista toimii tällä hetkellä kiertotalousperiaatteella. Euroopan kiviainesjärjestön UEPG:n mukaan materiaalien kiertotalouden osuutta on mahdollista nostaa jopa 20 prosenttiin. 

Osoitamme Urban Insight -raportissamme, että mikäli kiviainesten kiertotalousaste nostetaan seitsemästä prosentista 20 prosenttiin, neitseellisten materiaalien käytöstä aiheutuvia kustannuksia voidaan pienentää jopa kuudella miljardilla eurolla. Tämä tarkoittaisi vuosittain 546 miljoonan tonnin materiaalisäästöä, mikä vastaa lähes Saksan vuosittaista kokonaistuotantoa. 

Meillä on tähän kattavia ratkaisuja. Palvelumme kattavat muun muassa Mara-asetuksen mukaiset uudelleenkäyttöselvitykset, maankäyttöluvat, pima-pohjatutkimukset sekä CE-merkityn betonimurskeen uudelleenkäyttöselvitykset.  

Kohti kaupunkien kiertotaloutta

Kohti kaupunkien kiertotaloutta

Tällä hetkellä vain noin 8,6 prosenttia materiaaleista kierrätetään maailmanlaajuisesti. Kiertotalouden edistäminen on hyvin tärkeää, jotta voimme torjua ilmastonmuutosta, ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja varmistaa sosiaalisten tarpeiden täyttäminen 

Sweco tarjoaa kaupungeille ja muille toimijoille tarvittavat välineet ja tiedon kiertotalouden edistämiseksi. Tavoitteenamme on auttaa siirtymään kohti vastuullisempaa ja kestävämpää tulevaisuutta, jossa pyrimme nettonollatasoon ja kiertotalouden johtajuuteen. 

Kiertotalous – ajankohtaisia faktoja

  • Kiertotaloudella on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä 
  • Maailmantaloudesta arviolta vain 8,6 % toimii tällä hetkellä kiertotalouden mukaisesti *
  • 55 % maailman teollisuuden hiilipäästöistä syntyy vain viiden materiaalin tuotannosta: teräksen, sementin, paperin, muovin ja alumiinin *
  • Rakennusala on kaikkien näiden materiaalien ensisijainen kuluttaja, paperia lukuun ottamatta 
  • Euroopassa rakentamisen ja purkamisen arvioidaan synnyttävän vuosittain yli 400 miljoonaa tonnia jätettä. Vain 20–30 % tästä rakennus- ja purkujätteestä kierrätetään tai käytetään uudelleen (Ellen MacArthur -säätiö)* 

*Lue lisää lähteistä: Swecon kiertotalousteemaisista Urban Insight -raporteista: Urban Insight – Kiertotalous – Sweco

Otto-Pekka Pasanen

Kiertotalous, teollisuus

Ossi Kujala

Ilmastoriskikartoitukset

Joonas Ryynänen

Hiilijalanjälki

Elina Virolainen

Hiilijalanjälki

Karoliina Lietonen

EU taksonomia

Tuomas Suur-Uski

Sertifikaatit

Leena Pirhonen

Kiertotalous, teollisuus

Ole meihin yhteydessä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.