Miten Sweco auttaa asiakkaitaan luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa?
Huomioimme luonnon monimuotoisuuden jokaisessa asiakasprojektissamme. Asiantuntijoidemme syvällinen biodiversiteettiosaaminen näkyy palveluissamme strategioista konkreettisiin suunnitelmiin ja toteutukseen. Tarjoamme kattavaa osaamista luonnon monimuotoisuuden integroimiseksi suunnittelun jokaisella tasolla, mikä edistää kestävää kehitystä ja vastuullista liiketoimintaa.
Luonnon monimuotoisuus lähtee strategiasta
Me Swecolla emme pidä luonnon monimuotoisuuden huomioimista pelkkänä hankkeiden tarkistuslistana, vaan niiden lähtökohtana. Autamme asiakkaitamme ja kumppaneitamme ottamaan huomioon luonnon monimuotoisuuden liiketoiminnan kaikilla osa-alueilla ja arvoketjun jokaisessa vaiheessa.
Toteutamme laajoja biodiversiteettistrategioita, joissa pohdimme, miten yritystoiminta voisi tuottaa lisäarvoa sekä taloudelle että luonnolle. Näin hallitsemme luontokadon aiheuttamia liiketoimintariskejä ja edistämme luontoystävällisiä liiketoimintamalleja.
Tuemme asiakkaitamme myös hankkeiden käytännön toteutuksessa biodiversiteettitavoitteiden saavuttamiseksi. Strategiset tavoitteet konkretisoituvat vain, kun jokainen hanke johdetaan määrätietoisesti niiden mukaisesti. Tähän olemme kehittäneet vastuullisuusjohtamisen prosessin, jossa biodiversiteetti- ja muut ympäristötavoitteet viedään digitaaliseen tilannekuvatyökaluumme seurattaviksi ja toteutettaviksi.
EU:n kestävyysraportointidirektiivin vaikutukset luonnon monimuotoisuuden huomiointiin
EU:n kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) velvoittaa yrityksiä arvioimaan toimintansa vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja toteuttamaan tarvittavia toimenpiteitä niiden hillitsemiseksi. Luonnon monimuotoisuuden ylläpito auttaa yrityksiä mukautumaan EU-taksonomiakriteereihin, mikä puolestaan edistää kestävää liiketoimintaa. Vaikka raportointivaatimukset eivät vielä koske pienimpiä yrityksiä, kuluttajien ja sijoittajien paine ohjaa niitäkin kohti kestävämpää toimintaa jo ennen direktiivin voimaantuloa.
Vastuullisuusraportointi on avain yritysten menestykseen, sillä se tarjoaa kilpailuetua ja edistää innovaatioita. Me Swecolla tuemme asiakkaitamme toteuttamaan jokaisen hankkeen vastuullisuusvaatimusten mukaisesti ja avustamme vastuullisuusraportoinnin vaatimien dokumenttien laadinnassa hankkeen kaikissa vaiheissa.
Luonnon monimuotoisuutta tukee monialainen yhteistyö
Luonnon monimuotoisuutta tukee monialainen yhteistyö
Mielestämme luonnon monimuotoisuuden pitää olla osa jokaista hanketta rakennetussa ympäristössä ja teollisuudessa. Biodiversiteetti on elinehto hyvinvoinnillemme sekä yhteiskuntien kestävälle kehitykselle niin ympäristön, ihmisten kuin talouden näkökulmasta. Luonto tarjoaa meille niin talouskasvumme tarvitsemat raaka-aineet kuin terveytemme ylläpidon edellytykset.
Luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa työssämme korostuu eri alojen asiantuntijoiden välinen yhteistyö, joka mahdollistaa uusien ratkaisujen kehittämisen luontoa ylläpitävällä tavalla, jatkuvan oppimisen sekä hyödyt asiakkaillemme ja yhteiskunnalle.

Kaupunkisuunnittelussa tiimityö on erittäin monialaista
Biologit ja ekologit osallistuvat yhä enemmän kaupunkien ja infrastruktuurin suunnitteluun kaavoittajien, liikennesuunnittelijoiden, energia-asiantuntijoiden kuin arkkitehtien kanssa. Siiloja ei piile myöskään maisemasuunnittelun hankkeissa, vaan maisemasuunnittelijat tekevät läheistä yhteistyötä ilmastokestävyyden, luonnon ja vesialueiden asiantuntijoiden kanssa, jotta lopputulos olisi monimuotoisen luonnon mahdollisuuksia korostava.
Luonnon monimuotoisuus on kaupunkisuunnittelun ytimessä
Kaupunkien biodiversiteetin lisäämisellä on merkittävä vaikutus paitsi ilmastonmuutoksen torjumiselle myös ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Swecon kaupunkisuunnittelijat varmistavat, että kaupunkirakenteissa otetaan huomioon alueen luonnon ominaispiirteet ja ekosysteemipalvelut, kuten hiilensidonta, pölytys ja ilman puhtaus. Nämä näkökulmat ovat keskeisessä roolissa jo hankkeen maankäytön suunnittelun alkuvaiheessa.
Huomioimme kaavoituksessa viheralueet, kuten puistot ja metsäalueet, tarjotaksemme elinympäristöjä erilaisille kasvi- ja eläinlajeille, ja samalla myös viilentymisen ja virkistymisen paikkoja kaupunkilaisille. Luontopohjaiset ratkaisut lieventävät myös ilmastonmuutoksen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden, kuten rankkasateiden ja helleaaltojen mukana tuomia haasteita.
Hakkeidemme keskiössä on aina myös kestävän liikenneinfrastruktuurin kehittäminen, kuten pyöräteiden, kevyen liikenteen väylien ja joukkoliikenteen parantaminen, joiden ohessa on helppo vahvistaa luontopohjaisia ratkaisuja ja ylläpitää luonnollista ympäristöä osana kaupunki-infraa.
Uusin teknologia tukee monimuotoisuustyötä
Olemme kehittäneet uuden biodiversiteettityökalun, joka auttaa luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa kaupunkisuunnittelussa ja teollisuusalueilla. Sen avulla voimme kartoittaa luonnon monimuotoisuuden tason ennen hanketta ja sen jälkeen.
Ennen rakennuspäätöstä pystymme selvittämään luonnon monimuotoisuuden tilanteen eri alueilla. Sitten voimme täydennysrakentaa alueille, jotka ovat vähemmän merkityksellisiä biodiversiteetin kannalta.
Marko Takala
Luonto ja biodiversiteettiLaila Huovinen-Manu
Ympäristöjohtaminen, biodiversiteetti, YVA- ja ympäristölupamenettelyJenny Asanti
Maisemasuunnittelu
Piia Pessala
Strateginen suunnittelu