Kalasataman REDI

Kalasatamaan nousee Suomen korkeimmat tornitalot sekä moderni ja korkealaatuinen kauppakeskus. REDI-hankkeen rakenteiden suunnitelmat ovat Swecon käsialaa. Kohde on poikkeuksellisen vaativa ja tästä syystä Rakennusvalvonta edellyttääkin, että kohteelle on erikseen nimetty julkisivuista vastaavaa rakennesuunnittelija.

FAKTAT

PROJEKTI

REDI-kokonaisuuden julkisivurakenteiden suunnittelu

VUOSI

Valmistuu kokonaisuudessaan 2022

TAUSTAA

Vuosien saatossa entinen vilkas teollisuussatama on odottanut uutta alkua. Nyt Kalasataman rannoille, lähelle Helsingin keskustaa, suunnitellaan vanhaa kunnioittaen uutta asuinaluetta, REDIä, jonne nousee Helsingin ensimmäisiä pilvenpiirtäjiä. REDIn kuusi asuintornia, toimisto- ja hotellitorni kurottavat korkeimmillaan jopa 132 metriin. Tornien juuressa, puistojen ja rantapromenadin ympäröimänä, on Helsingin kantakaupungin suurin kauppa- ja elämyskeskus.

RATKAISU

Swecolla on paljon osaamista kauppakeskuksista ja korkeasta rakentamisesta, mutta tämä hanke on kuitenkin omaa luokkaansa. Korkeimmat tornit ovat yli 130 metriä ja tornit rakennetaan kauppakeskuksen päälle. Kohde on hybridirakennus, johon sijoitetaan päällekkäin erilaisia toimintoja erittäin haastavassa ympäristössä.

Korkeudesta ja rakennuksen muodosta johtuen torneihin kohdistuva tuulikuormitus on poikkeuksellisen suuri. Tuulitunnelikokeiden ja simulointien perusteella kuormitus on saatu mitattua tarkkaan. Tutkimusten jälkeen tornien julkisivuissa on päädytty samankaltaiseen rakenneratkaisuun kuin pilvenpiirtäjissä. Valitulla ratkaisulla saavutetaan sekä korkeat lujuus- että esteettiset vaatimukset unohtamatta ulkovaipan tiiviyttä ja turvallisuutta. Julkisivuelementit ovat keveitä sekä vain kevyttä huoltoa vaativia ja niissä on kiinnitetty erityistä huomiota säärasituksen ja korroosion kestävyyteen.

Lue lisää

"Swecolla on paljon osaamista kauppakeskuksista ja korkeasta rakentamisesta, mutta tämä hanke on kuitenkin ihan omaa luokkaansa. Korkeimmat tornit ovat yli 130 metriä ja kerroksia tulee peräti 33""
Jukka Sammi, osastopäällikkö, Sweco