Mansikkalan puukoulu

Mansikkalan uusi puukoulu Imatralla kohosi Vuoksen rannalle keskelle upouutta koulukampusta. Imatran kaupungin kaikkien aikojen suurin investointi on rohkea askel kohti yhä ympäristötietoisempaa uudisrakentamista. Koulu sai myös Vuoden Puupalkinto 2020 -kilpailussa kunniamaininnan.

projekti

Mansikkalan puukoulu on osa Imatran kouluverkon uudistusta, jossa pikkukouluista siirrytään kolmeen koulukampukseen. Suomen suurimman puukoulun rakennuttaminen on ollut kaikille osapuolille ainutlaatuinen hanke niin laajuuden kuin toteutustavankin puolesta. Lisäksi puukoulu on hieno osoitus Imatran kaupungin halusta tehdä ympäristön eteen konkreettisia tekoja.

”Suurena uudiskohteena Mansikkala oli mainio mahdollisuus tehdä asioita toisin. Haluamme noudattaa ilmasto- ja ympäristövastuullisuutta uudisrakentamisen kaikilla tasoilla”, kertoo Imatran kaupungin rakennuttamisyhtiö Mitran toimitusjohtaja Lassi Nurmi. Puun käytön lisäksi koulun lämmityksessä ja viilennyksessä hyödynnettiin geotermistä lämpöä.

Elinkaarimalli vaatii hyvää suunnittelua ja toimivia kompromisseja

Puukoulu toteutettiinn elinkaarimallilla, jossa YIT vastaa suunnittelun ja rakentamisen lisäksi koulun ylläpidosta 20 vuoden ajan. ”Elinkaarimalli sopi kohteeseen hyvin, koska yhteen oli sovitettava suuri määrä erilaisia tilatarpeita ja näkökulmia”, kertoo YIT:n elinkaariprojektien suunnittelujohtaja Matti Varstala. ”Yhteistyössä olemme luoneet rakennuksen, joka on toimintavarma pitkälle tulevaisuuteen.”

YIT halusi hankkeeseen kumppanit, joilla on kykyä vaativaan puurakentamiseen. Puuelementtien toteutus ja asennus olivat Oiva Wood Solutionsin vastuulla. Sweco on huolehtinut esi-, elementti- ja päärakennesuunnittelusta. ”Hankkeessa tarvittiin laajaa puusuunnitteluosaamista, ja hyödynsimme ammattilaisiamme eri puolilta Suomea”, kertoo Swecon puuteknologiapäällikkö Hannes Tähtinen.

YIT, Oiva Wood ja Sweco ovat tehneet yhteistyötä jo aikaisemmin. ”Vakuuttavien puurakentamisreferenssien lisäksi meillä oli varmuus siitä, että yhteistyömme toimii”, korostaa Oiva Woodin myyntipäällikkö Vesa Saarelainen. Hän arvostaa kumppanusten suoraviivaista ja reilua kommunikointia. ”Kipeätkin asiat on pystytty hoitamaan nopeasti ja nätisti!”

Puuelementtirakentaminen istui tilaajan tarpeisiin

Syksyllä 2020 uudessa koulussa aloitti 1350 lasta ja nuorta päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Nykyopetuksessa ryhmäkoot vaihtelevat, ja lisäksi koulu toimii kaupunkilaisten monitoimitalona. Koulun runko ja julkisivu onkin tehty puuelementeistä muuntojoustavalla moduulijaolla.

”Loimme yhdessä järjestelmän, joka soveltuu asiakkaan tarpeisiin parhaiten ja on mahdollista toteuttaa teknisesti kustannustehokkaalla tavalla”, Oiva Woodin Saarelainen sanoo.

Kun puuelementit rakennetaan hallituissa tehdasolosuhteissa mahdollisimman pitkälle, korkea esivalmistusaste ja mittatarkkuus lyhentävät työmaa-aika selvästi. Imatran kaupunki onkin vakuuttunut puuelementtirakentamisen hyödyistä. ”Aikataulullisesti sillä on ollut suuri merkitys. Suunnittelua on pystytty limittämään toteutuksen kanssa”, Nurmi toteaa.

Digitaalisia työkaluja hyödynnettiin myös tuotannossa ja asennuksissa

Tiukassa aikataulussa 3D-tietomalli on ollut ehdoton apuväline, jolla töitä on voitu jakaa osiin.

”Käytäntö on osoittanut, että mallintaminen vähentää erityisesti puurakentamisessa virheiden määrää ja havainnollistaa kipupisteet ajoissa”, Saarelainen korostaa. ”Myös tuotannossa ja asennuksissa monia rakenteellisia yksityiskohtia olisi vaikea hahmottaa perinteisin keinoin.” Oiva Woodin tehtaalla hyödynnettiin myös Swecon SmartDrawings-palvelua, jolla valmistettavan puuelementin tietomallia oli mahdollista tarkastella havainnollisesti tabletilla.

Varstala toivoo, että puurakentamisesta tulee ajan kanssa samanlaista rutiinia kuin betonirakentamisesta. ”Tällä hetkellä julkinen puurakentaminen suuressa mittakaavassa vaatii, että tilaajalla on vahva halu käyttää puuta. Ratkaisuja etsitään yhä kohde kerrallaan”, hän sanoo. ”Puurakentamisessa onkin paljon hyödyntämätöntä kehityspotentiaalia, ja nyt tarvitaan vain lisää Mansikkalan kaltaisia onnistuneita kokemuksia. Muutos tapahtuu projekti kerrallaan!”