As Oy Helsingin Capri

Asuinkerrostalohanke konsulttialoitteisena ryhmärakennuttajaprojektina on välimuoto tavanomaisesta rakennusliikkeen tai ammattirakennuttajan johtamasta kerrostalohankkeesta ja asukaslähtöisestä ”alkuperäisestä” ryhmärakennuttamisesta. Asukkaat otetaan rakennuslupavaiheen aikoihin esimarkkinoinnin kautta mukaan perustamaan asunto-osakeyhtiötä konsultin ohjauksessa ja pääsevät rakennuttavan yhtiön osakkaina vaikuttamaan tavanomaista enemmän ratkaisuihin asunnoissa ja yhteistiloissa. Sweco Architects valittiin kumppaniksi pitkäaikaisen yhteistyön perusteella. Pääsuunnittelun ja asuntosuunnittelun ja -arkkitehtuurin lisäksi toimimme tilaajan erityisenä apuna ja tukena tilanteissa, jossa asukkaan toiveet ovat olleet lainsäädännöllisesti, teknisesti tai taloudellisesti mahdottomia toteuttaa.

FAKTAT

Sijainti: Jätkäsaari, Helsinki, Suomi, 2018

Asiakas: Saraco D&M Oy 

Laajuus4900 brm2; asuntoja 44 kpl, liiketiloja 4 kpl

Jätkäsaaren suunnittelussa on huomioitu kestäviä ja yhteisöllisiä ratkaisuja. Asunnoilla on yhteinen korttelipiha. Autopaikat sekä väestönsuoja ovat lähellä sijaitsevassa yhteisessä pysäköintilaitoksessa. Alueella on innovatiivinen kotitalousjätteiden putkikeräysjärjestelmä. Jätteet kulkevat maanalaista putkistoa pitkin keräysasemalle, josta ne jatkavat matkaansa uudelleen kierrätettävänä raaka-aineena, poltettavana energiana tai biokaasuna. 

Kaupunkikuvallisesti Asunto Oy Helsingin Capri sijaitsee tärkeällä ja näkyvällä paikalla Jätkäsaaressa Välimerenkadun ja Länsisatamankadun risteyksessä. 

Hanke on kahdeksan kerroksinen kahden lamellin kerrostalo, jonka ylimmät kerrokset ovat sisäänvedetyt. 

Katujulkisivu on puhtaaksi muurattua valkoista retropintaista tiiltä valkoisella saumalla. Ikkuna-aukot ovat rauhalliset ja julkisivun voima tulee muuratuista kaarista. Katutilaan avautuvat 1. kerroksen ravintolat ja liiketilat. Julkisivun kohottava elementti on 7. kerroksen kerhotilan kaupunkikuvallinen terassi.  

Pihan puolella rakennuksen väri ja materiaali poikkeaa katujulkisivusta. Asunnoilla on pihan suuntaan pitkät lasitetut parvekkeet, jotka parantavat rakennuksen energiatehokkuutta. Julkisivu on kuultomaalattua puuta ja samaan ruskean sävyyn patinoitua betonia.  

Koska kohde on ryhmärakentamishanke, jokainen asunto on erilainen. Asukkaat pääsivät läheiseen yhteistyöhön arkkitehdin kanssa, ja kukin asunto on suunniteltu yhdessä juuri heidän toiveiden mukaan. Käyttömukavuutta lisää se, että suurimmassa osassa asuntoja irtaimistovarasto on asunnon yhteydessä.  

On tärkeää kehittää erilaisia asumis- ja toimintamalleja. Ryhmärakennushankkeissa myös kerrostalossa asuvilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua asuntonsa suunnitteluun. Tällainen yhdessä työskentely on lopputuloksen ja asukkaan sitoutumisen sekä viihtymisen kannalta tärkeääCaprissa asuu tyytyväisiä asukkaita. Yhteistyö tilaajan, suunnittelijoiden ja asukkaiden kesken on ollut avointa ja toimivaa.