Pasila Point

Kaupunkikuvallisesti Ratapihantie 1 sijaitseva rakennus muodostaa näkyvän, ympäristöstään korkeampana erottuvan kiintopisteen eri kaupunginosien leikkauskohdassa liikennevirtojen risteyksessä.

FAKTAT

TILAAJA

Hartela

LAAJUUS

15000 brm2, 117 pysäköintipaikkaa

SUUNNITTELU

2013

TAUSTAA

Rakennuspaikka on liikenteen solmukohdassa. Paikkaa ympäröivät väylät joka suunnasta, ja liikkumavaraa sivusuuntaan oli niukasti.

Ympäristö on rajujen muutosten kourissa. Sijainti asettaa suunnitelman kaupunkikuvalliset ja arkkitehtoniset vaatimukset korkealle.

RATKAISU

Suunnitelma sisältää 10-15-kerroksisen toimistorakennuksen ja 3-kerroksisen pysäköintikellarin talon vuokralaisten käyttöön.

Rakennus ilmentää sijaintiaan ja rooliaan näkyvästi patinoituvilla materiaaleilla sekä kappalemaisella, vähäeleisellä massoittelulla, jotka lainaavat Pasilan ja konepaja-alueen menneen ajan teollisuusmiljöön rouheutta ja tarkoituksenmukaisuuden vähäpuheista filosofiaa.

Toimistotilat ryhmittyvät lasikattoisen ja -seinäisen valopihan ympärille ja tukeutuvat hissiaulan yhteydessä sijaitsevaan pääporrashuoneeseen ja kahteen vain hätäpoistumista palvelevaan kylmään ulkoportaaseen mahdollistaen peruskerroksen jakamisen enimmillään neljään erilliseen toimistohuoneistoon kooltaan 190-315 htm2. Toimistohuoneistot voidaan järjestellä joustavasti erilaisiin ja joustaviin avo-, monitila- ja huonetoimistokonfiguraatioihin.

Katutasossa aulatiloihin liittyy luontevasti ravintola, jonka tarjoilualuetta voidaan tarpeen mukaan laajentaa aulaan tai ulkoterassille tai rajata erityistilaisuuksien ajaksi aulasta lasiseinällä esim. iltakäytössä. Aulasta ja ravintolakeittiöstä on luonteva yhteys kokousosastoon. Katutasossa on myös osiin jaettava huoneisto, jossa voi olla toimisto- tai liiketilaa. Rakennuksen huoltotoiminnot on sijoitettu maantasokerroksen itäpuolelle, jossa ne toteutuvat häiritsemättä muita toimintoja.

Ylimmässä kerroksessa on edustus- tai toimistokäyttöön sopiva kattohuoneisto, johon liittyy länteen avautuva suuri, katettu kattoterassi.

Maanalainen paikoituslaitos sijaitsee rakennuksen alla kellarissa kolmessa kerroksessa. Paikoituskerrokset on kukin jaettu kaksikaistaisilla ajoluiskilla kahteen tasoon. Ajoluiska ylimmästä tasosta pihalle on yksikaistainen ja ohjataan valoilla. Ajoneuvoliikenne pihalle on Aleksis Kiven kadun suunnasta. Jätehuolto, ravintolan ja toimistojen huoltoliikenne ja vuokralaispysäköinti toimivat toisiaan häiritsemättä.

Ilmanvaihtokonehuoneet on integroitu rakennusmassojen sisään kattolinjojen ja massoittelun selkeyden säilyttämiseksi, kuten asemakaavassa on vaadittu. Kuilut toimistokerrosten läpi johtavat yleensä suoraan iv-konehuoneisiin. Pysäköintikellarin iv-poisto johdetaan suoraan katolle.