Reposalmentien hybridikorttelin kustannuslaskenta toteutettiin kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen tehtävä oli arvioida seitsemän uuden asuinkorttelin, raitiovaunuvarikon ja pysäköintihallin kustannuksia arkkitehtuurikutsukilpailun aikana vuoden 2018 alussa. Asuntoja on tulossa lähes 1 000 asukkaalle, mutta rakentaminen käynnistyy vasta vuoden 2026 jälkeen.
”Arkkitehtuurikilpailuille on tyypillistä, että kustannuslaskijan on mietittävä itse, minkä tasoiset laskelmat lähtötiedoilla on mahdollista toteuttaa”, kertoo kustannusasiantuntija Tuula Paloniemi Swecolta. ”Aluksi vertailimme lähinnä eri kilpailuehdotusten kustannuksia.”
Kustannuslaskennan toisessa vaiheessa asuinrakennusten, varikon ja pysäköintihallin kustannuksia arvioitiin kilpailun voittaneen Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n suunnitelmien pohjalta. ”Käytössä oli jo alustavia suunnitelmia rakenne- ja LVIAS-suunnittelijoilta, pohjatutkijalta, akustiikkasuunnittelijalta ja paloteknikolta”, Paloniemi sanoo.
Swecon kustannuslaskija Ari Saari myös konsultoi rakennesuunnittelijoita lisätietojen hankkimiseksi. ”Se oli helppoa, koska myös varikon rakennesuunnittelu on Swecolla.”
Raitiovaunuvarikon suunnittelu on harvinainen tehtävä
Laskennan viimeisessä vaiheessa muodostettiin kustannusarvio ainoastaan raitiovaunuvarikosta, joka on kohteena suhteellisen harvinainen.
”Tampereelle tehtiin raitiovaunuvarikko viime vuonna, mutta Helsingin Koskelan ratikkavarikko on jo 50-vuotias ja Töölön ja Vallilan varikot noin 100 vuotta vanhoja”, Saari kertoo. Vuosikymmenten saatossa talo- ja raidetekniikka on muuttunut huomattavasti, ja Reposalmentiellä myös melu- ja tärinävaimennus on asuinrakentamisen takia olennainen osa kustannuslaskentaa. ”Tuskinpa sellaisia asioita huomioitiin ennen nykyisessä mittakaavassa.”
Yksi alueen erityispiirteistä on varikkoalueen ja pysäköintitalon peittävä kansipiha. Arkkitehtuurikilpailussa osa sijoitti pysäköintilaitoksen maan päälle, osa alle. ”Lopulta kaksikerroksinen pysäköintilaitos päätettiin kattaa pihakannella, josta osa on julkista ulkoilu- ja puistoaluetta ja osa kuuluu asunnoille. Molemmille laskettiin erillishinnat”, Paloniemi sanoo.
Laskentatarkkuus paranee prosessin edetessä
Hybridihankkeiden erillishintojen laskeminen on kustannuslaskijoille tuttua puuhaa, mutta Laajasalon noin neljän hehtaarin kokoisen korttelin pohjaolosuhteet olivat aluksi hämärän peitossa. Kustannuslaskijoiden käytössä oli ainoastaan tekstimuotoinen rakennettavuusselvitys.
”Arvioimme parhaamme mukaan muun muassa kalliopinnan syvyyttä, mutta monivaiheiselle prosessille on ominaista, että kustannuslaskelmat tarkentuvat koko ajan”, Paloniemi sanoo. Alustavat arviot muuttuivatkin täysin, kun pohjatutkimukset valmistuivat.
”Saimme lisää tietoa, kun rakenne-, raideliikenne- ja akustiikkasuunnittelu toden teolla alkoi”, Saari toteaa. ”Laskimme perustusten tekoon kaksi toteutusmallia: teräsbetonipaalutuksen ja pudotustiivistyksen, jossa maaperä syvätiivistetään ennen rakennusten perustamista.”
Kustannuslaskijan havainnot tukevat suunnittelua
Eri vaiheiden kustannuslaskelmat onnistuttiin toteuttamaan aikataulussa. Tärkeää pohjatyötä tehtiin jo laskennan aloituspalaverissa, jossa olivat mukana kaikki suunnittelijat.
”Kustannuslaskelmien erillishinnat, laskenta-ajat ja aikataulut lyötiin lukkoon yhdessä”, Saari kertoo. Tarkennettavaa oli loppuvaiheessa enää vähän. ”Varasimme kuitenkin aikaa myös valintojen läpikäyntiin asiakkaan kanssa. Kustannusselvitys ei yleensä aukea noin vain.”
Lisäksi laskijat pitivät koko ajan mielessä, että kaikki tieto edistää hanketta. ”Silloinkin kun emme vielä pääse kiinni kaikkiin kustannuksiin, voimme kirjata ylös havaintoa ja riskejä, jotka asiakkaan on hyvä huomioida. Se auttaa johtamaan suunnittelua eteenpäin”, Paloniemi sanoo.
Kuva: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy