Aurinkokiven palvelukeskus oli Vantaan kaupungille huikea onnistuminen

Aurinkokiven palvelukeskuksen rakentaminen vuonna 2016 oli alkusysäys Vantaan kaupungin kunnianhimoiselle työlle rakennusten sisäilman laadun parantamisessa. Swecon kosteus- ja sisäilmatekniset asiantuntijat tukivat tilaajan tavoitteita yhteistyössä urakoitsija Firan kanssa.

FAKTAT

PROJEKTI

Aurinkokiven kosteuden- ja puhtaudenhallinnan asiantuntijatehtävät

VUOSI

2016

TILAAJA

Vantaan kaupunki

Vantaan Kivistössä sijaitsevassa palvelukeskuksessa toimii tällä hetkellä noin 1000 oppilaan ala- ja yläaste sekä lukio, päiväkoti ja neuvola. Swecon asiantuntijoiden ensimmäinen tehtävä uudisrakennushankkeessa oli arvioida suunnitelmien riskit.

”Katsoimme suunnitelmat läpi kosteustekniikan näkökulmasta ja pohdimme parannusehdotuksia yhdessä suunnittelijoiden kanssa”, kertoo Swecon projektipäällikkö Miika Virtanen. Sen jälkeen työmaata valvottiin erilaisilla mittauksilla kosteuden hallintasuunnitelman mukaan.

Vantaan kaupungille Aurinkokivi oli tärkeä näytönpaikka. Sisäilmaongelmat olivat tapetilla, mutta systemaattinen kosteudenhallinta oli alalla uutta. ”Otimme ensimmäisten joukossa hankkeeseen mukaan kosteudenhallintakoordinaattorin, vaikka laki ei siihen vielä velvoittanut”, kertoo Vantaan kaupungin projektipäällikkö Ari Kiiskinen. ”Halusimme mitata sisäolosuhteita kahteen kertaan, joten ulkopuolinen asiantuntija toimi myös oman valvontamme tukena.”

Kosteudenhallintaan kuului, että esimerkiksi kaikki vesikattotyöt tehtiin siirrettävien sääsuojien alla. Työmaalla käytettiin myös olosuhdeloggereita, joilla mitattiin lämpötiloja ja suhteellista kosteutta. ”Käytimme Aurinkokivessä aikansa parasta teknologiaa. Tällä hetkellä sama tekniikka on täysin langatonta ja data päivittyy pilveen reaaliajassa”, Virtanen kertoo.

Kosteusriskit minimoitiin yhteistyössä urakoitsijan kanssa

Aurinkokivessä keskityttiin maanvastaisten rakenteiden kosteusriskien karsimiseen ja betonin kuivumisolosuhteisiin. ”Kuivalla ilmalla on paras kapasiteetti vastaanottaa kosteutta uusista rakenteista”, Virtanen sanoo. Kostean ulkoilman pääsy sisälle estettiin muun muassa sulkemalla ikkuna-aukkoja tuplamuoveilla ja eristelevyillä sekä käyttämällä kuivaimia.

Työmaa-aikana sattui yksi vesivahinko, mutta tilanteen avoin ja ammattimainen hoitaminen vain vahvisti keskinäistä luottamusta. ”Kun sadevesiviemäriputki hajosi viikonlopun aikana, urakoitsija pyysi meidät heti kartoittamaan ja dokumentoimaan vauriot”, Virtanen sanoo. ”Ongelmia hankkeissa tulee vastaan aina, joten tärkeintä on, miten niihin tartutaan.”

Aurinkokivi oli Vantaan kaupungin ensimmäinen kattava tietomallinnushanke, jossa tehtiin monia asioita uudella tavalla. Yksi esimerkki on väestönsuojan ja luokkahuoneen väliin jäävän holvin kevytsoratäytön kuivatus. ”Päädyimme urakoitsijan kanssa tuomaan soran paikalle säkeissä ja kuivattamaan sen ennen asennusta”, Virtanen kertoo. Tavallisesti kevytsora tuodaan työmaalle rekka-autoilla ja puhalletaan kohteeseen märkänä.

Kiiskisenkin mukaan hankkeessa toteutettiin monia aloitteellisia ja innovatiivisia ratkaisuja. ”Niistä on muodostunut alalle uusia käytäntöjä, joita vastuulliset rakennuttajat hyödyntävät hankkeissaan”, hän sanoo.

Onnistunut yhdistelmä nuorten näkemystä ja konkareiden kokemusta

Urakan loppuvaiheessa Swecon asiantuntijat tarkastivat talotekniikan säädöt ja loppusiivouksen laadun. Hanke onnistui kaikkien näkökulmasta. ”Kun eri osapuolet haluavat kehittää asioita yhdessä, onnistumisia tulee monella saralla”, Kiiskinen korostaa. ”Hankkeessa yhdistyi hienolla tavalla nuorten näkemys ja konkareiden kokemus. Kaikki arvostivat toistensa työtä.”

Myös Swecon Virtanen korostaa yhteisen ajatusmaailman ja rakennuttajalta saadun toimintamandaatin merkitystä. ”Meillä kaikilla oli sama lähtökohta sille, mitä kosteudenhallinnalla voidaan saavuttaa. Varmistimme yhdessä, että lopputulos vastaa tilaajan tavoitteita.”

Swecon ja Firan yhteistyö on jatkunut useissa hankkeissa, ja Aurinkokivi oli lähtölaukaus myös kumppanuudelle Vantaan kaupungin kanssa. ”Sweco toimii kosteudenhallintakoordinaattorina 3–5 kaupungin rakennushankkeessa vuosittain”, Kiiskinen sanoo. ”Tällä hetkellä käynnissä ovat esimerkiksi Hämeenkylän ja Rajatorpan koulujen allianssihankkeet.”

Lue lisää Swecon roolista Aurinkokiven tietomalliasiantuntijana ja -koordinaattorina!

 

Sivun yläkuva: Playa Arkkitehdit Oy, Visualisointitoimisto Lumart

"Hankkeessa toteutettiin monia aloitteellisia ja innovatiivisia ratkaisuja, joista on muodostunut alalle uusia käytäntöjä, joita vastuulliset rakennuttajat hyödyntävät hankkeissaan."
Ari Kiiskinen, Vantaan kaupunki