Kumppani kosteudenhallinnan haasteisiin

Fira peruskorjasi Mall of Triplan naapurissa sijaitsevan Pasilanportin Fennian käyttöön. Urakoitsija halusi hankkeen kosteudenhallintakoordinaattoriksi kumppanin, jonka tiesi varmistavan hyvät sisäolosuhteet toimistorakennuksen tuleville käyttäjille.

projekti

Kun 7-kerroksinen Pasilanportti siirtyi Tekesiltä Fennialle, toimistorakennus purettiin sisältä täysin. Tilamuutosten haluttiin tukevan Fennian organisaatiokulttuuria, ja esimerkiksi pääaulaan rakennettiin uudet puupintaiset neuvottelutilatUusien lasiseinien ansiosta myös avotoimistoista näkee suoraan aulaanFira halusi hankkeeseen mukaan asiantuntevan kosteuden- ja laadunvalvojan, vaikka laki ei vielä tuolloin siihen velvoittanut. 

Kyse on ennen kaikkea oman selustan varmistamisesta”, kiteyttää Firan vastaava mestari Pekka KavénHänen mielestään riippumaton konsultti luo hankkeeseen varmuutta. ”Konsultilla ei ole muuta intressiä kuin seurata, että kaikki hoidetaan niin kuin on sovittuHe valvovat työmaata ja raportoivat poikkeamista asiallisesti. Juuri sellaista toimintaa arvostan.” 

Toimivat toteutustavat löydettiin yhteistyössä 

Konsultit osallistuivat urakoitsijan kosteuden- ja puhtaudenhallintasuunnitelmien laadintaan, ja toteutusvaiheessa tehtiin säännöllisiä työmaakierroksia. 

Yleensä meidän osaamistamme tarvitaan eniten, kun suunnittelijoiden määrittelemät ratkaisut on saatava toimimaan käytännössä”, kertoo Swecon laadunvarmistuspäällikkö Miika VirtanenOlennaisinta on työnaikainen kosteudenhallinta. ”Rakenteet on saatava kuivumaan tehokkaasti. Yksi haasteista oli aulan loungen yläpohja, jossa peltilevyn päälle tehtiin betonivalu. ”Betoni oli saatava todella kuivaksi, koska sen päälle asennettiin tiivis kangasmatto. Yhdessä keksimme keinot tehostaa kuivatusta niin, että rakentaminen pysyi aikataulussa. 

Kosteudenhallintakoordinaattori tietää, että yhdenkin vesivahingon välttäminen säästää aikaa ja rahaaYksi onnistumisistamme oli, että saimme yhdessä estettyä sadeveden pääsyn sisään, kun aulan vanha seinä purettiin ja uusi lasiseinä rakennettiin Virtanen kertoo. Toinen tärkeä paikka oli ulkoseinien tiivistäminen. ”Teimme useita ilmatiiviystestejä ja merkkiainekokeita, ja lopulta keksimme riittävän järeän tavan kiinnittää höyrynsulkumuovi betoniin. 

Hankkeen aikataulu ja budjetti pitivät. ”Se oli yhteistyön ansiota”, Kavén toteaa. Kun konsultti valvoo kosteustilannetta, meillä on varmuus edetä vaiheesta toiseen suunnitelmiemukaan.” 

Lopussa varmistettiin oikein tehdyt valinnat 

Kohteen luovutusvaiheessa Swecon asiantuntijat tarkistivat ilmanvaihdon säädöt ja IV-kanavien puhtaustason käytön aikaisten pölyongelmien varalta. Tärkein tehtävämme on huolehtia, että rakennus on tilojen tuleville käyttäjille terveellinen ja turvallinen”, Virtanen korostaa. 

Kosteudenhallintakoordinaattorin raportti toimii virallisena dokumenttina siitä, että tarvittavat asiat on huomioitu rakentamisen aikana. ”Raportti on meille erittäin tärkeä luovutusmateriaali, jossa kerromme tilaajalle, että kaikki on tehty niin kuin pitääFennialla ei ole ollut remontin jälkeen mitään sisäilmanlaatuun liittyviä ongelmia, Kavén kertoo tyytyväisenä. 

Asenneilmapiiri on muuttunut 10 vuodessa 

Tänä päivänä rakentajilla ja kiinteistönomistajilla on yhteinen tahto välttää sisäilmaongelmia etukäteen, mikä helpottaa konsulttien tehtävää. ”Aikaisemmin työmme saatettiin kokea ylimääräisenä kuluna, mutta nyt asenteet ovat muuttuneet”, Virtanen sanoo. Myös ilmastonmuutos näkyy. ”Olosuhteet ovat yhä haastavampia, kun märkä aika kestää ympäri vuoden. Rakenteille asetetaan uusia vaatimuksia.” 

Myös Kavén on huomannut muutoksen 5–10 vuodessa. ”Kaikki ovat alkaneet miettiä kosteusasioita vakavissaan jo työmaalla.” Tämä on yksi syy siihen, miksi Fira on solminut Swecon kanssa vuosisopimuksen. Saamme Miikalta työmaaläheisiä ratkaisuehdotuksia, jotka voidaan toteuttakonkreettisesti. Hänellä on oikea jalat maassa -asenne! 

Kavén arvostaa myös Swecon kosteusmittauksissa käyttämiä menetelmiä. Jo kauan käytössä ollut näytepalamittaus on ainoa menetelmä, joka antaa nopeasti luotettavan tuloksenToimivien systeemien käyttö lisää luottamustamme myös mittausten tekijöihin.” 

Lisätietoa korjausrakennesuunnittelusta