Länsimetro tehostaa pääkaupunkiseudun liikennettä

Länsimetron rakentaminen on tämän hetken suurin infraprojekti Suomessa ja valmistuessaan se tehostaa pääkaupunkialueen kasvavaa itä-länsisuunnan liikennettä. Toimimme kaksivaiheisen hankkeen rakennuttajakonsulttina.

FAKTAT

PROJEKTI

Länsimetro Ruoholahdesta Matinkylään

Länsimetro Matinkylästä Kivilahteen

LAAJUUS

2 * 14 kilometria metrotunnelia ja 8 maanalaista asemaa

2 * 7  kilometria metrotunnelia, 5 maanalaista asemaa sekä maanalainen metrovarikko

PROJEKTI

Länsimetro on Helsingin nykyisen metrojärjestelmän laajennus, joka tulee tarjoamaan runsaasti kapasiteettia palvelemaan kasvavan Etelä-Espoon yhteyksiä Helsingin keskustaan. Länsimetro koostuu kahdesta rinnakkaisesta tunnelista ja se kulkee koko matkan maan alla. Valmistuttuaan Länsimetro tehostaa pääkaupunkiseudun liikennettä kuljettamalla yli 100.000 matkustajaa päivittäin.

Hankkeen lähtökohtia ovat korkea laatutaso ja kansainväliset vaatimukset täyttävät turvallisuusratkaisut. Asemien keskilaituritilasta tulee avara ja yhtenäinen ja niiden valaistukseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Metron ensimmäinen vaihe Ruoholahdesta Matinkylään käsittää kaksi noin 14 km pitkää metrotunnelia ja kahdeksan uutta maanalaista asemaa: Lauttasaari, Koivusaari, Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä.  Ensimmäisen vaiheen rakentaminen aloitettiin vuonna 2009 ja se valmistuu loppuvuodesta 2017.

Länsimetron toinen rakennusvaihe käsittää osuuden Matinkylä – Kivenlahti. Kokonaan maan alla kulkevan seitsemän kilometriä pitkän metrolinjan varrelle tulee viisi maanalaista asemaa: Finnoo, Kaitaa Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Lisäksi Sammalvuoreen rakennetaan maanalainen metrovarikko. Metro Matinkylästä Kivenlahteen valmistuu ensi vuosikymmenellä.

Sweco PM toimii Länsimetro Oy:n rakennuttajakonsulttina molemmissa rakennusvaiheissa. Toimimme tilaajan apuna hankkeen johtamisessa sekä koordinoinnissa. Yhteistyössä tilaajan edustajien kanssa ohjaamme suunnittelijoita, valmistelemme hankintoja sekä koordinoimme, yhteen sovitamme ja valvomme eri osapuolten töitä.