Pro Nemus Vierailukeskus - kuin kävelyretkellä metsässä

Metsä Groupin Pro Nemus Vierailukeskus avattiin Äänekosken biotuotetehtaan viereen kesäkuussa 2018. Yhdistämällä virtuaalitodellisuutta, aitoa luontoa ja elämyksellisyyttä uusi rakennus kertoo metsäteollisuuden mahdollisuuksista ja siitä, kuinka suomalainen puu muuntuu erilaisiksi tuotteiksi. Swecon rakennesuunnittelijoiden tavoitteena oli alusta lähtien tehdä kohteesta teollisen puurakentamisen taidonnäyte. Hanke on ollut osa Suomen metsäteollisuuden historian suurinta investointia ja tulee samaan suurta huomiota koko pitkän elinkaarensa ajan.

FAKTAT

PROJEKTI

Vierailukeskus Pro Nemus

VUOSI

2018

"Maailmalla tarvitaan vastuullisesti tuotettuja uusiutuvia materiaaleja. Metsä Group haluaa kehittää tulevaisuudessa entistä aktiivisemmin metsään liittyviä toimintoja ja metsän käyttöä. Vierailukeskuksen avulla voimme näyttää, kuinka se tapahtuu", sanoo Metsä Groupin viestintäjohtaja Juha Laine.

Rakennuksen ympäristöstään poikkeava tumma väri, materiaalit, muoto ja korkea lasijulkisivu luovat selkeän kontrastin tehdasympäristölle. Pro Nemus on latinaa ja tarkoittaa "metsän puolesta". Keskus näyttelyineen tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä viemällä kävijät todentuntuisille virtuaalimatkoille Metsä Groupin tehtaille tai metsätöihin. Oikeat puut, elävät viherseinät ja modernit puupinnat reunustavat näyttelypisteitä, joissa voi tutustua biotuotetehtaan ekosysteemiin, metsäteollisuuden tuotteisiin ja niiden matkaan maailmalle. Yksi vaikuttavimmista installaatioista on pimeä interaktiivinen tila, jossa kerrotaan kestävästä metsien käytöstä.

Teollisen puurakennesuunnittelun taidonnäyte

Swecon rakennesuunnittelijoiden tavoitteena alusta lähtien on ollut tehdä kohteesta teollisen puurakentamisen taidonnäyte. Rakennesuunnittelijoiden vahvalla osaamisella ja yhteistyöllä suunniteltiin puurakennuksen aivan uudenlaiset Kerto® LVL-pohjaiset pilari-palkkiratkaisut. Puupilari-palkit ovat jätetty näkyville yhdessä kauniisti käsiteltyjen vaneripintojen kanssa. Myös keskuksen rakenteita pääsee tarkastelemaan avoimeksi jätettyjen kurkistusluukkujen kautta.

Pro Nemus on malliesimerkki puurakentamisen nopeudesta. Tuhatneliöinen puurakennus valmistui esivalmistettujen Kerto LVL-elementtien ansiosta vain 214 päivässä. Sweco toimi hankkeen päärakennesuunnittelijana johon sisältyi puurakenne- ja puuelementtisuunnittelun ohella myös betonirakennesuunnittelu ja Korjaamo-osan korjausrakentamisen rakennesuunnittelu.

Kuvat: Metsä Group