Talotekninen suunnittelu
Paloturvallisuus
Paloturvallisuuden ammattimainen suunnittelu alkaa jo hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin voimme tuottaa kustannustehokkaita ja turvallisia ratkaisuja ja vaikuttaa näin rakennuksen koko elinkaareen sekä rakennuksessa viihtymiseen ja työskentelyyn.
Vahva yhteistyö asiakkaidemme kanssa sekä heidän tavoitteiden ja tarpeiden ymmärtäminen yhdistettynä ammattitaitoiseen palotekniseen osaamiseemme takaavat parhaat paloturvalliset ratkaisut, joiden merkittävänä osana on riskianalyysi ja riskien hallintamenetelmä. Olemme joka vuosi mukana sadoissa hankkeissa aina asuinrakennuksista vaativiin teollisuuskohteisiin.
Palotekninen suunnitelma on kaikkia hankkeen osapuolia palveleva lähtötieto, joka on osa rakennuslupaan liitettävää aineistoa. Paloteknisen suunnittelun kokonaisuuden osana on usein myös erillinen savunpoistosuunnitelma, jota parhaimmillaan hyödynnetään koko rakennuksen elinkaaren ajan.
Palotekninen suunnittelu tehdään joko asetuksen (848/2017) rakennusten paloturvallisuudesta taulukko- ja lukuarvoihin perustuvana suunnitteluna ja mitoituksena tai oletettuun palonkehitykseen perustuvana toiminnallisena suunnitteluna, joka perustuu usein palosimulointeihin. Oletettuun palonkehitykseen pohjautuvalla suunnittelulla voidaan poiketa taulukkoarvoista, kun paloturvallisuustaso osoitetaan riittäväksi. Toiminnallisella suunnittelulla tarkastellaan rakennuksen tai sen osan kokonaisturvallisuutta esimerkiksi henkilömääriltään poikkeuksellisen suurissa tai erikoisia materiaaleja sisältävissä rakennuksissa.
Oletettuun palonkehitykseen perustuvassa suunnittelussa tarvittavat tarkastelut tehdään aina kohteen vaatimukset huomioiden. Näitä vaatimuksia voivat olla mm. poistumisaikalaskelmat, tulipalon virtaukseen liittyvät simuloinnit ja lämpösäteilylaskelmat, joissa voidaan tarkastella esim. rakennusten välistä suojaetäisyyttä.
Asiantuntijamme suunnittelevat myös rakenteiden palomitoitusta sekä tekevät savunpoiston simulointeja. Käytössämme on nykyaikaisimmat ohjelmistot (Pathfinder, FDS+Evac, Pyrosim) ja tehokkaimmat optimoidut laskentaympäristöt.
Erikoisosaamistamme ja muuta konsultointia on palokunnan kokonaistoimintavalmiusaikalaskelmat, poistumisturvallisuusselvitykset, ATEX-asiakirjat, pelastussuunnitelmat, sammutusvesien hallintasuunnitelmat, palokatkosuunnitelmat, sammutusjärjestelmien jäähdytys-/sammutusvaikutuksen mallinnukset sekä luotettavuuslaskelmat.
Teemme myös kolmannen osapuolen lausuntoja ja tarkastuksia tuotehyväksyntään ja paloturvallisuuteen. Palosuunnittelijamme voivat osallistua myös tarvittaessa palontutkintaan yhdessä pelastuslaitoksen kanssa ja heillä on tarvittavat FISE–pätevyydet.
Automaattiset sammutuslaitteistot ovat merkittävä osa rakennusten paloturvallisuutta. Sammutusjärjestelmällä suojaamme rakennusta, sen toimintaa, tuotantoa, henkilöstöä sekä omaisuutta. Asiantuntijamme auttavat asiakasta parhaan automaattisen sammutuslaitteiston valinnassa. Tyypillisimmät suunnittelemamme palonsammutusjärjestelmät ovat sprinkleri-, matalapainesumu-, korkeapainesumu- tai kaasusammutusjärjestelmiä.
Kohdesuojauksissa käytämme kaikkia hyväksyttyjä vaihtoehtoja, kuten sprinklerin eri järjestelmätyyppejä, joita ovat alue– tai ennakkolaukaisulaitteistot sekä aerosoli-, kaasu-, vaahto-, hiilidioksidi- ja jauhesammutuslaitteistot.
Kehitämme osaamistamme ja koulutamme asiantuntijoita jatkuvasti, jolloin voimme taata aina voimassa olevien lakien, asetusten ja standardien mukaiset ratkaisut. Suunnitteluratkaisuissa hyödynnämme 3D–mallinnusta, jonka avulla ratkaisut visualisoidaan asiakkaalle helposti ymmärrettävään muotoon ja kaikkien hankkeen osapuolten käyttöön.
Tuomo Rinne
Johtava asiantuntijaAntti Hult
Johtava asiantuntijaEsa-Matti Lampela
Yksikönpäällikkö