OP-Pohjolan pääkonttori

OP-Pohjolan Vallila 2015 -hanke on palkittu vuonna 2014 sekä kansainvälisen sarjan Total BIM- että Suomen parhaana rakentamisen tietomallinnuskohteena. Sweco on ollut vahvasti mukana projektiryhmässä vastaten luonnos- ja toteutusvaiheen rakenne- ja valmisosasuunnittelusta sekä LVIA- suunnittelusta.

FAKTAT

PROJEKTI

OP-Pohjolan pääkonttorin saneeraus ja rakentaminen

VUOSI

2015

PALKINNOT

Tekla BIM Awards 2014
Tekla Global BIM Awards 2014
Rakentamisen Ruusu 2015
Teräsrakennepalkinto 2015

PROJEKTI

Helsingin Vallilan OP:n pääkonttori on osa OP-Pohjola -ryhmän suurhanketta Vallila 2015, jossa alun perin OKO:n hallitsemaan kortteliin saneerattiin ja rakennettiin tilat kaikille OP-Pohjolan pääkaupunkiseudun toiminnoille, yhteensä yli 3 000 työntekijälle. Maan päällä kerroksia on seitsemän ja katutason alapuolella olevassa hallissa pysäköintipaikkoja 850 autolle.

Työt aloitettiin vuonna 2013 ja OP-Pohjolan jättityömaa etenee kolmessa vaiheessa. Sen tuloksena uusi peruskorjattu toimisto valmistui vuonna 2015 ja se tavoittelee myös LEED-sertifioinnin kultatasoa.

Useasti vuosina 2014 ja 2015 palkitussa hankkeessa tietomallin käyttö oli itsestäänselvyys. Swecolla on vahvaa BIM-osaamista, jonka vuoksi yhteisiä tietomalleja voitiin hyödyntää koko suunnitteluryhmän kesken sekä uudisrakentamisessa että korjausrakentamisessa. Tietomallit olivat yhteisessä käytössä IFC-formaatissa, joten niiden siirtäminen osapuolelta toiselle oli helppoa.

Peruskorjattavien ja muutettavien rakennuksien ja rakenteiden mallintamiseen päädyttiin useista syistä. Läheisesti vanhoihin rakennuksiin liittyvien uudisrakennusosien, kuten valokatteiden, suunnittelu edellytti vanhojen rakennuksien mallintamista. Lisäksi talotekniikan suunnittelu olemassa oleviin rakennuksiin ilman rakennuksien mallintamista olisi sisältänyt huomattavia tuotantovaiheen riskejä.

Juuri tietomallinnus teki vaativasta OP-Pohjolasta ansiokkaasti menestyneen edelläkävijähankkeen.