Helsingin Baanan valaistusprojekti

Helsinki-päivänä 2012 avattu Baana on entiseen ratakuiluun rakennettu 1,3 kilometrin pituinen kevyen liikenteen väylä, joka kulkee Kiasmalta Ruoholahteen. Baanan valaistusprojekti esitteli syksyllä 2015 uutta valaistustekniikkaa ja suomalaista valaistusosaamista ja elävöitti reittiä kaupungin halki.

FAKTAT

PROJEKTI

Helsingin Baanan valaistusprojekti

VUOSI

2015

TAUSTAA

Baana oli väliaikainen mutta erittäin elämyksellinen projekti, jollaisia Suomen pimeään syksyyn kaivattaisiin enemmän. Mukana yhteistyöprojektissa olivat Helsingin kaupunki, Suomen Valoteknillinen seura, Metropolia sekä lukuisat valaistuksen asiantuntijat ja laitetoimittajat. Pääsuunnittelijana toimi valosuunnittelija Tarja Ervasti.

RATKAISU

Baanan valaistusprojekti antoi mahdollisuuden Swecon valaistussuunnittelijoille testata hienoja ja visuaalisesti villejäkin ratkaisuja.

Jaakonkadun sillan Valopeitto-niminen valotaideteoksen rakentaminen sujui mallikkaasti Metropolian opiskelijoiden ollessa apuna. Silloista tehdyt mallinnukset ja valaisinsijoittelut helpottivat asennustyötä. Valotilanteiden ohjelmointi suoritettiin etukäteen ja projekti valmistui aikataulussa. Lopputulos vastasi suunnitelmia ja koko työryhmä oli tulokseen tyytyväinen. Valaistusprojekti sai erittäin positiivisen vastaanoton yleisön keskuudessa. Hienolle valaistusprojektille odotetaan jatkoa.

Swecon kanssa Valopeittoa oli toteuttamassa Philips, joka tarjosi valaistuslaitteiston projektin käyttöön.

 

"Tämä on hieno tapa päästä näyttämään niin tavalliselle baanantallaajille kuin valaistusalan kansainvälisille vieraillekin, mitä kaikkea valolla voikaan tehdä. Mikon ja Arin kaltaisten velhojen kanssa on ollut hienoa ja inspiroivaa työskennellä. Tällaiset projektit tarjoavat ammattilaisellekin oivan tilaisuuden oppia toisiltaan."
Valaistusasiantuntijat Emilia Rautkylä ja Deniz Seifulla, Philips