Valo leikkii uudella Länsisalmen sähköasemalla – Asema on kaupunkikuvallisesti omaa luokkaansa

Voiko sähköasema olla arkkitehtonisesti kiinnostava? Kyllä voi! Visuaalisesti mielenkiintoinen, teräksinen ja ruosteenvärinen Länsisalmen tuore sähköasema leikittelee upeasti valolla. Kauniin rakennuksen suunnittelussa oli mukana Swecon rakenne- ja talotekniikkasuunnittelijat. Valaistuksella on rakennuksessa erittäin keskeinen rooli.

FAKTAT

PROJEKTI

Rakenne- ja talotekniikka/valaistussuunnittelu Länsisalmen uudelle sähköasemalle

VUOSI

2019

TILAAJA

Fingrid Oyj

TAUSTAA

Uudistetun Länsisalmen sähköaseman tehtävä on arkinen mutta tärkeä: se turvaa pääkaupunkilaisten sähkönsaantia. Kauniin kuoren ja upean kaaren takaa löytyy huipputekniikkaa ja valtavasti tehoa, joiden avulla sähköä voidaan siirtää lähes 800 000 pääkaupunkiseudun asukkaalle.

RATKAISU

Rakennus itse on aivan muuta kuin tylsiä metallikehikkoja. Se koostuu noin 50 metrin korkuisesta kaarenmuotoisesta maisemaportaalista ja muuntajarakennuksista, joiden valaistus pimeissä illoissa loistaa kauniina lyhtyinä. Omistaja Fingrid halusi panostaa uuteen sähköasemaansa, koska se on niin näkyvällä paikalla. Rakennus ja sen valaistus on huomioitu myös kansainvälisesti, kun kohde palkittiin viime vuoden lopulla World Architecture Festivalissa Amsterdamissa.

Sähkö ja siihen olennaisesti liittyvä valo ovat luonnollisesti toimineet rakennuksen arkkitehtonisen konseptin ja materiaalivalintojen inspiraationa. Voitokkaan hankkeen pääsuunnittelija Bratislav Toskovic, Parviainen Arkkitehdit Oy:stä ajatteli isoja, betonisia rakennuksia lyhtyinä. ”Sähköaseman läpi virtaava energia ja ohi ajavien ihmisten virta kulkevat rinnakkain alueella, jolle halusimme luoda kaupunkikuvallisesti kiinnostavan ja mieleenpainuvan rakennuskokonaisuuden.”

Rakennusten ja kaaren valaistuksesta vastasi Swecon valaistussuunnittelija Ari Peltola. ”On ollut ilo suunnitella valaistus uniikkiin kohteeseen, jonka arkkitehtuuriin ja visualisuuteen panostetaan kunnolla. Myös yhteistyö arkkitehtien kanssa sujui hienosti. Tämä massiivinen portaali on erittäin näyttävällä paikalla ja Suomen olosuhteissa ja pimeydessä se jäisi helposti näkymättömiin ilman valaistusta. Nyt upeasti valaistu rakennus vaikuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaan ja on kaikkien nähtävillä.”

Rakennuksen suunnittelu on ollut ainutlaatuinen kokemus kaikille kohteen suunnittelijoille. Se ei ole ihme, kun suunnitellaan rakennusta, joka palvelee 800 000 ihmistä, mutta jossa ei asu tai oleskele yhtään henkilöä.

Sähköasema koostuu kolmesta rakennuskokonaisuudesta; uudesta muuntajabunkkerista, sähköasemarakennuksesta sekä Corten-teräksistä maisemaportaalista. ”Etenkin mitoiltaan suurikokoinen ja muodoltaan sekä materiaaliltaan poikkeuksellinen maisemaportaali oli todella mielenkiintoinen ja uudenlainen haaste rakennesuunnittelijalle. Siinä tehtiin hyvää yhteistyötä kaikkien suunnittelijoiden, konepajan sekä asentajien kanssa ja hyödynnettiin uusimpia suunnittelun työkaluja, kuten tietomallinnusta ja laserkeilausta”, kertoo hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Anssi Mäntynen Swecolta.

Kohde oli myös uudenlainen kokemus Swecon talotekniikkasuunnittelijoille. ”Useat kohteet ovat haastavia, mutta tämä poikkesi mielenkiintoisella tavalla perussuunnittelusta. Projektissa oli paljon teknisiä maadoitukseen ja sähköasemien ojaukseen liittyviä suunnittelutehtäviä ja hyödynsimme suunnittelussamme nykyaikaisimpia TATE-ratkaisuja esimerkiksi turvavalaistuksessa ja LVI-ohjauksissa”, summaa Swecon projekti-insinööri Ricardo Weibel Avendano.

"On ollut ilo suunnitella valaistus uniikkiin kohteeseen, jonka arkkitehtuuriin ja visualisuuteen panostetaan kunnolla. Myös yhteistyö arkkitehtien kanssa sujui hienosti. Tämä massiivinen portaali on erittäin näyttävällä paikalla ja Suomen olosuhteissa ja pimeydessä se jäisi helposti näkymättömiin ilman valaistusta. Nyt upeasti valaistu rakennus vaikuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaan ja on kaikkien nähtävillä."
Ari Peltola, Swecon valaistussuunnittelija