0 tulosta 0 yhteensä tuloksesta ""

Kemikaaliturvallisuuden kokonaisvaltaista osaamista

Meiltä  löytyy mittavaa toksikologista ja juridista asiantuntemusta tuotteiden markkinoille saattamiseksi ja parhaan mahdollisen strategisen lähestymistavan löytämiseksi.

Olemme erikoistuneet kemikaaliturvallisuudessa erityisesti tuoteturvallisuuteen, siihen liittyvän lainsäädännön kehittymisen seurantaan sekä velvoitteiden täyttämisen ratkaisuihin. Monialainen kemikaaliturvallisuuden asiantuntijajoukkomme koostuu toksikologeista, ekotoksikologeista, juristeista sekä luonnon- ja ympäristötieteilijöistä.

Biosidit Toksikologinen riskinarviointi Käyttöturvallisuustiedotteet

Autamme erilaisiin lupahakemuksiin ja -prosesseihin sekä ilmoitus- ja rekisteröintimenettelyihin liittyvissä kysymyksissä

Suoritamme yli kymmenen vuoden kokemuksella REACH-asetukseen sekä BPR– eli biosidiasetukseen liittyviä tehtäviä, kuten REACH-rekisteröintejä, PPORD-ilmoituksia, konsortiohallintoa, tehoainehyväksyntä- ja valmistelupahakemuksia, lupamenettelyjä ja altistumisskenaarioiden laadintaa. Juristimme seuraavat puolestanne kemikaaliturvallisuuteen liittyviä velvoitteitanne lainsäädännön kehittyessä ja laativat lupaprosesseihin liittyvät mahdolliset vastineet sekä muutoksenhakuasiakirjat.

Lupa-, rekisteröinti- ja ilmoitusmenettelyt selkeyttävät ja mahdollistavat yrityksen toimintaa ja varmistavat, että toiminta täyttää sille asetetut vaatimukset.

Autamme REACH -asetuksen vaatimuksien täyttämisessä

Erilaiset viranomaisluvat, rekisteröinnit ja ilmoitukset ovat usein kriittinen osa toimintaa ja sen lainmukaisuuden varmistamista. Suomessa lupia tarvitaan moneen toimintaan, koska useiden lupien osalta lupakynnys on alhainen. Lupapäätöksessä annetaan tarpeelliset määräykset toiminnalle. Lupakynnyksen alittuessa tai lupavelvollisuuden lisäksi kyseeseen voi tulla myös ilmoitus- tai rekisteröintimenettely.

Oikein mitoitettuna esimerkiksi ympäristölupa on toimintaa selkeyttävä ja mahdollistava. Lupaprosessin tehokas läpivienti edellyttää osaamista ja resursseja.

Sweco auttaa erilaisiin lupahakemuksiin ja -prosesseihin sekä ilmoitus- ja rekisteröintimenettelyihin liittyvissä kysymyksissä. Swecon asiantuntemus pohjautuu vankkaan kokemukseen, monialaiseen osaamiseen sekä viranomais- ja yritystoiminnan tuntemukseen.

REACH-asetuksen perusteet -koulutus

​Laadimme SCIP-ilmoituksia

​Laadimme SCIP-ilmoituksia

​SCIP-ilmoitus on jätepuitedirektiiviin (EU) 2008/98 perustuva velvoite, joka koskee kandidaattilistan aineita sisältäviä tuotteita ja esineitä, joita saatetaan markkinoille EU:n alueella. Ilmoitusvelvollisuus koskee esineiden tuottajia, kokoajia, EU-maahantuojia ja jakelijoita. Velvoite ei koske vähittäismyyjiä, jotka toimittavat esineitä ainoastaan kuluttajille.  Toimittajan on ilmoitettava esine Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) SCIP-tietokantaan mikäli se sisältää SVHC-ainetta (Substances of Very High Concern) yli 0,1 painoprosenttia.

​Tietojen toimittaminen SCIP-tietokantaan on pakollista. Tietokanta kerää ja jakaa tietoa esineissä olevista SVHC-aineista koko niiden elinkaaren aikana – erityisesti jätehuollon vaiheessa.

​Käyttöturvallisuustiedotteet

Sweco tarjoaa asiakkailleen kattavaa osaamista ja ammattitaitoa käyttöturvallisuustiedotteista, kemikaali-ilmoituksista ja pakkausmerkinnöistä.

Laadimme ​käyttöturvallisuustiedotteet (KTT) sekä CLP-asetuksen mukaiset mallietiketit.

 

 

Apua biosidien käyttöön ja valmistamiseen

Biosidejä käytetään mm. teollisuudessa, terveydenhuollossa ja eläintuotannossa sekä monissa tuotteissa ja esineissä. Biosidivalmisteisiin kuuluvat esimerkiksi ihon, pintojen ja juomaveden desinfiointiaineet, tuholaistorjunta-aineet ja puunsuoja-aineet.

Biosidiasetus (EU) N:o 528/2012 koskee myös biosidien käyttöä markkinoille saatettavissa käsitellyissä esineissä, esimerkiksi homeenestoaineella käsiteltyjä rakennusmateriaaleja, ei pelkästään biosidivalmisteita.

Markkinoille voi saattaa vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka ovat biosidiasetuksen vaatimusten mukaisia. Valmistajien ja markkinoijien on tunnistettava lainsäädännön velvoitteet:

Biosidivalmisteissa voi käyttää vain hyväksyttyjä tehoaineita tai EU:n tarkastusohjelmassa (review programme) arvioitavana olevia vanhoja tehoaineita. Tehoaine arvioidaan ja se hyväksytään tai kielletään EU-tasolla valmisteryhmäkohtaisesti.

Tehoainehyväksynnän lisäksi valmisteet on biosidejä koskevan lainsäädännön mukaan on hyväksytettävä jokaisessa jäsenmaassa, jossa niitä halutaan käyttää.

Suomessa biosidivalmisteiden ennakkohyväksyntää (lupaa) haetaan Tukesilta.

Lupatyyppi puolestaan riippuu monesta eri tekijästä; esimerkiksi siitä, onko tarkoitus saattaa valmistetta markkinoille pelkästään kansallisesti vai koko EU:n alueella,  valmisteen tyypistä, onko valmisteessa käytetty tehoaine jo hyväksytty EU:ssa vai onko hyväksyntä vasta tulossa sekä siitä onko valmiste jo markkinoilla muissa EU-maissa.

Biosidi-lainsäädännön perusteet -koulutus

Koulutuksessa käydään läpi EU:n biosidiasetus 528/2012 ja muu keskeinen lainsäädäntö. Koulutuksessa käydään läpi termistöä, käsitteet, tehoaineiden ja niitä sisältävien biosidivalmisteiden hyväksyntäprosessit sekä velvoitteet toimijoille. Koulutuksen pitää Swecon asiantuntija, koulutuksessa voi esittää kysymyksiä kouluttajalle.

​Toksikologinen riskinarviointi

Tokisikologinen riskinarviointi tehdään ihmisten terveyden suojelemiseksi, josta säädetään biosidiasetuksessa (EU 528/2012), REACH-asetuksessa (EU 1907/2006) tai lääkinnällisiä laitteita koskevassa asetuksessa (EU 2017/745). Toksikologiset riskinarvioinnit ovat merkittävässä asemassa niin tuotekehityksessä, potilasturvallisuudessa kuin kemikaalien käytössä. Valmistajien tulee varmistua uusien tuotteiden ja kemikaalien täyttävän kaikki vaatimukset ja olevan turvallisia käyttäjille ennen niiden saattamista markkinoille.

Swecon asiantuntijat tarjoavat toksikologisia palveluja kaikkiin teollisuuden tarpeisiin:

  • ​biosidiasetus (BPR)
  • ​kosmetiikka-asetus
  • ​lääkinnällisiä laitteita koskeva asetus (MDR)
  • REACH-asetus
  • ​asiakirjojen ulkopuolinen arviointi
  • ​eläinkokeiden valvonta
  • ekotoksikologia

Työpaikan riskinarviointi ja työhygieeniset selvitykset

Työn riskien arvioinnilla saadaan kokonaiskuva työpaikan työturvallisuuden ja työterveyden tilasta ja kehittämistarpeista.

Työturvallisuuslain (738/2002) mukaisesti työnantajan tulee selvittää työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä, jos niitä ei voida poistaa, arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle.

Riskinarvioinnissa kartoitetaan ja tunnistetaan työympäristön ja työolosuhteiden vaara- ja haittatekijät, arvioidaan työntekijöiden altistuminen niille, määritetään riskien suuruudet sekä arvioidaan riskin merkittävyys. Jos riski ei ole hyväksyttävä tulee laatia tarvittavat riskinhallintakeinot riskin pienentämiseksi. Arvioinnissa otetaan huomioon fysikaaliset vaaratekijät, tapaturmavaarat, fyysinen kuormittuminen, kemialliset vaarat, biologiset vaarat ja psykososiaaliset kuormitustekijät.

Kemikaalien riskinarviointi tehdään asetuksen kemiallisista tekijöistä työssä (715/2001) mukaisesti. Mikäli fysikaalisia, kemiallisia tai biologisia riskejä ei muutoin voida luotettavasti arvioida, tulee tehdä työhygieeninen selvitys ja mittauksia. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa haitallisiksi tunnetuista pitoisuuksista (654/2020) on määrätty työpaikan ilman epäpuhtauksille haitallisiksi tunnetut pitoisuudet (HTP-arvot) sekä osalle altisteista vastaavat biologisten indikaattoreiden raja-arvot. Mittaustuloksia ja näytteitä verrataan näihin arvoihin.

Tarvitseeko yrityksesi apua työturvallisuuslain velvoitteiden saavuttamiseksi? Swecon asiantuntijat auttavat riskinarviointiprosessissa. Swecolta löytyy asiantuntijoita mm. työturvallisuuteen, kemikaaliturvallisuuteen ja koneturvallisuuteen ja ympäristökonsultointiin.

EU:n lainsäädännön mukaiset lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet

EU:n lainsäädännön mukaiset lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet

Tarvitseeko yrityksesi apua lannoitteiden tai kasvinsuojeluaineiden valmistamisen tai maahantuonnin velvoitteiden selvittämisessä tai valmisteluvan hakemisessa?

Swecon asiantuntijat selvittävät toimintaasi koskevat velvoitteet ja auttavat lupahakemusten laatimisessa ja liitteeksi tarvittavan aineiston valmistelussa.

Kemikaaliturvallisuuspalvelut

Kemikaalien teollinen käsittely ja varastointi jaetaan laajamittaiseen ja vähäiseen toimintaan Kemikaaliturvallisuuslain (390/2005) mukaisesti. Tuotannonharjoittajan tulee olla selvillä oman toimintansa laajuudesta ja sitä koskevista vaatimuksista. Vaadittavat luvat ja ilmoitukset määräytyvät toiminnan laajuuden perusteella. Laajamittaiseen toimintaan tulee hakea lupaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta. Vähäisestä toiminnasta tulee laatia ilmoitus pelastusviranomaiselle. Toiminnan laajuuden jaottelusta säädetään Valtioneuvoston asetuksessa (856/2012).

Swecon kemikaaliturvallisuuden asiantuntijat ovat tukenasi, kun haluat varmistua vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimusten täyttymisestä. Sweco tarjoaa asiakkaille kokonaisvaltaista osaamista ja ammattitaitoista näkemystä laitoksen toimintaa koskevien lainsäädännön velvoitteiden tunnistamisessa ja niiden täyttämisessä.

Kemikaalilupahakemukset (Tukes-lupa)​

Asiantuntijoillamme on vahvaa kokemusta monien eri tuotantoalojen kemikaalilupamenettelyprosessien toteuttamisesta. Swecon kemikaalilupapalvelut kattavat muun muassa toiminnan laajuuden arvioinnit ja lupahakemusmenettelyt sisältäen olennaisten turvallisuusasiakirjojen, kuten toimintaperiaateasiakirjan sekä turvallisuusselvityksen laatimisen. Autamme asiakkaita vaatimustenmukaisen toiminnan varmistamisessa myös muutostilanteissa.

Turvallisuusselvitykset​

Kemikaaliturvallisuuspalveluihimme kuuluu myös kattavien turvallisuusselvitysten laatiminen. Turvallisuusselvitysten kautta asiantuntijamme kartoittavat toiminnan nykytilaa ja lainsäädännön vaatimusten täyttymistä, sekä löytävät ratkaisut vaatimusten täyttämiseksi.

Kauttamme myös riskinarvioinnit, sisäiset pelastussuunnitelmat, räjähdyssuojausasiakirjat ja onnettomuusvaikutusmallinnukset!

Tokmannilla luotetaan Swecon kemikaali- ja tuoteturvallisuuden vahvaan osaamiseen

Tokmannilla luotetaan Swecon kemikaali- ja tuoteturvallisuuden vahvaan osaamiseen

Sweco ja Tokmanni huolehtivat yhdessä myymälöiden kemikaaliturvallisuudesta, sujuvasta viranomaisyhteistyöstä sekä lainsäädännön muutoksista. Yhteistyö alkoi REACH-koulutuksesta.

Asiantuntija-apua on tarvittu ennen kaikkea vaarallisten aineiden käsittelyyn ja kemikaaliturvallisuuteen liittyviin velvollisuuksiin.

Tutustu tuoteturvallisuustiimiimme!

Tuoteturvallisuustiimimme Swecolla tarjoaa monialaista osaamista. Tiimin erikoisuutena on se, että hankkeeseen voidaan ottaa lakiasiantuntija aina omasta tiimistä.

Auli Kostamo

Kemikaaliturvallisuus

Katriina Huumonen

Toksikologia

Käyttöturvallisuustiedotteet

Ole meihin yhteydessä!

Voit lähettää meille viestin oheisen lomakkeen kautta, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä.Tarjouspyynnöt voi lähettää osoitteeseen tarjoukset(at)sweco.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.